Voorkom arbeidsongeschiktheid ook bij flexwerkers

In van Colland Magazine nummer vertelt Marcella Bense voorzitter van de Raad van Commissarissen van Sazas over het toenemende aantal flexibele arbeidskrachten in de agrarische sector en over de wet BeZaVa en WGA-flex.

In de agrarische sector werken van oudsher veel tijdelijke werknemers (flexwerkers) en seizoenskrachten. En dat aantal neemt alleen maar toe. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat iedereen in het bedrijf – dus ook de tijdelijke medewerkers - veilig en gezond kan werken. Het voorkomen van arbeidsongeschiktheid moet in ieder bedrijf een belangrijk aandachtspunt zijn. Niet voor niets legt de overheid een deel van de verantwoordelijkheid bij de werkgever neer.

De BeZaVa en WGA-flex

Er is speciaal een wet hiervoor van kracht. Dat is de wet Beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnetters (BeZaVa). Deze wet prikkelt werkgevers om langdurige arbeidsongeschiktheid tegen te gaan. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Panteia uit 2014 blijkt dat het aantal tijdelijke dienstverbanden in de open teelten tuinbouw zo’n 64% bedraagt en in de glastuinbouw groenten zo’n 47%. Al jaren zien wij het aantal tijdelijke werknemers in de agrarische sector toenemen. Vanwege het seizoensgebonden karakter van de agrarische sector zijn deze ook hard nodig.

Buitenlandse arbeidskrachten

Veelal gaat het om buitenlandse arbeidskrachten en arbeidsmigranten, een groep die zich steeds vaker permanent in Nederland vestigt. Volgens het CBS kwamen er in de eerste helft van 2014 ruim 76.000 immigranten in Nederland wonen, 8.600 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van de in het buitenland geboren immigranten vormen de Polen de grootste groep. 70% van de Polen die zich in Nederland vestigen doet dat vanwege werk. Het grootste deel werkt via uitzendbureaus of op basis van tijdelijke contracten in de bouw en tuinbouw. Omdat tijdelijke werknemers belangrijk zijn voor onze sector, proberen wij in onze cao’s ook voor hen de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden zo goed mogelijk te regelen. In het verleden zijn veel tijdelijke werknemers bewust of onbewust buiten de verzuimverzekering gehouden. Werkgevers voerden als argument aan dat tijdelijke werknemers zelden ziek zijn en dat daarom een verzuimverzekering voor hen niet nodig is. Maar ook zij worden wel eens ziek.

BeZaVa ook verplicht voor flexwerkers per januari 2017

Het laatste onderdeel van de wet BeZaVa gaat op 1 januari 2017 in. Vanaf dan zijn werkgevers niet alleen verantwoordelijk voor vaste werknemers en hun arbeidsongeschiktheid, maar ook voor flexwerkers (werknemers met een tijdelijk dienstverband, een nul-urencontract of oproepkrachten). Werkgevers worden zo geprikkeld om (langdurige) arbeidsongeschiktheid bij werknemers te voorkomen. De nieuwe wetgeving biedt ook een kans. Het geeft werkgevers de mogelijkheid om meer grip te krijgen op het verzuim en de arbeidsongeschiktheid van alle werknemers. Werkgevers kunnen ervoor kiezen eigenrisicodrager te worden voor de ZW en WGA-vast en flex. Zo heeft een werkgever meer grip op de aanpak van (langdurige) arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Dit is vooral interessant voor de middelgrote en grote bedrijven (vanaf 25 werknemers). Gelukkig hebben wij een verzuimverzekering, ZW en WGA ERD-verzekering die de sector door en door kent.

Eigenrisicodrager worden of blijven?

Wilt u eigenrisicodrager worden bij Sazas? Neem dan contact met onze klantenservice op, op telefoonnummer 088 56 79 100. Wij helpen u graag verder. Meer informatie over de BeZaVA vindt u in ons kennisdossier via de link hieronder.

Gepubliceerd op 27 oktober 2016