Aantal keer gelezen:
 391


Temperatuur meten mag wanneer de gegevens niet geregistreerd worden

Als werkgever heeft u er misschien al mee te maken: medewerkers die langzaamaan weer terugkeren naar de werkplek. Of u bent bezig met de voorbereiding hierop. Dan vraagt u zich waarschijnlijk ook af welke veiligheidsmaatregelen u kunt treffen. U wilt natuurlijk coronabesmetting op de werkvloer voorkomen. Verschillende werkgevers hebben een toegangsbeleid opgezet. Denk bijvoorbeeld aan een gezondheidscheck die vergelijkbaar is met het checkgesprek dat horecaondernemers houden bij de deur. Als werkgever wilt u dat uw medewerkers veilig zijn op kantoor. Naast het houden van een gezondheidscheck wilt u misschien ook de temperatuur opnemen van uw medewerker. Zo weet u zeker dat er geen sprake van koorts is, maar mag dit?

Temperatuur meten medewerker

Temperaturen tijdens corona

Temperaturen mag niet op het moment dat er met die medische informatie iets wordt gedaan zoals het ergens vastleggen. Systemen waarbij poortjes opengaan, waarbij groen licht wordt gegeven of die op basis van de meetgegevens op een andere manier geautomatiseerd iets doen, vallen ook onder de bescherming van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming).

Neemt u de temperatuur van een medewerker, of biedt u de mogelijkheid dit zelf te doen, en doet u hier verder helemaal niets mee? U legt het dus niet vast en het wordt bijvoorbeeld niet gebruikt om een poortje te openen? Dan geldt de AVG niet.


Toch inbreuk op privacy mogelijk

Ook al doet u niets met de informatie, toch kan het van inbreuk zijn op de privacy van de medewerker. Stel u vraagt een medewerker naar huis te gaan (uit voorzorg), na het meten van de temperatuur bij de toegangscontrole, en andere collega’s zien dit. Dan kunnen deze medewerkers misschien conclusies trekken over de gezondheid van hun collega. De AVG biedt in deze situatie geen bescherming en de Autoriteit Persoonsgegevens kan hier dan ook niet tegen optreden. Toch kan het onrechtmatig zijn op basis van andere grondrechten. Denk er dus goed over na of, en zo ja hoe, u deze check toepast.

Let op: Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Als controle is het dus niet heel effectief.

Meer informatie vindt u op de website van de autoriteit persoonsgegevens.

 


Ook interessant voor u

  • Arbeidsrisico's door coronavirus

    Het coronavirus heeft veel invloed op het leven van u en uw medewerkers. Het virus brengt naast lichamelijke klachten ook nieuwe arbeidsrisico’s met zich mee, namelijk psychische klachten. En dat terwijl het psychisch verzuim al jaren stijgt.
    Artikel
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: