De (financiële) cijfers achter werkstress

Griep, hoofdpijn of verkoudheidsklachten; iedereen is wel eens een dagje ziek. Vaak is dat ook helemaal geen probleem en kan de medewerker na een paar dagen weer aan het werk. Verzuim als gevolg van stress is een ander verhaal. Stress is namelijk de meest voorkomende langdurige ziekmaker. Onderzoek van TNO en CBS toont aan dat 1,2 miljoen mensen last hebben van burn-outklachten*. De totale verzuimkosten door van werkstress bedroegen in 2019 meer dan 3 miljard euro.

In dit artikel hebben we de belangrijkste cijfers op een rijtje gezet. Als accountant ontdekt u dat werkstress een serieus en groeiend probleem is en kan zorgen voor hoge verzuimkosten bij uw klant.

De Financiële Cijfers Achter Werkstress

Percentage stressgerelateerde klachten stijgt

Ondanks onderzoek, preventie en aandacht van de overheid stijgt het percentage medewerkers met stressgerelateerde klachten al jaren. Van het langdurige verzuim heeft 25% te maken met stressklachten, zoals spanning, overspannenheid of een burn-out. Gemiddeld verzuimt een medewerker met psychische klachten 294 dagen achterelkaar. Bij een burn-out is een medewerker gemiddeld negen maanden afwezig.

Dat stress een groot probleem is, blijkt ook wel uit het nieuwste onderzoek naar werkstress door TNO. Dit onderzoek over 2020 en 2021 geeft het volgende beeld:

Whitepaper 'Stress op het werk'

Stress is beroepsziekte nummer één, ook onder de medewerkers van uw klanten. Uitval door stress heeft daarom grote financiële gevolgen voor uw klant. In deze whitepaper leest u hoe u uw klanten kunt helpen om stress te herkennen en te voorkomen.
 • 41% van de medewerkers ervaart een lage autonomie (zelfstandigheid);
 • 34% van de medewerkers ervaart hoge taakeisen;
 • 21% van de medewerkers heeft te maken met ongewenst gedrag
 • 16% van de mensen in Nederland heeft last van burn-outklachten (1,2 miljoen mensen);
 • Medewerkers die thuiswerken hebben vaker burn-out-klachten dan medewerkers op kantoor (18% tegenover 15%);
 • 37% van alle medewerkers vindt dat er maatregelen nodig zijn om werkstress tegen te gaan.

De kosten van stressgerelateerd verzuim

Uit het onderzoek van TNO blijkt ook dat de verzuimkosten per medewerker als gevolg van werkstress ieder jaar stijgen. In 2017 lagen de kosten per medewerker op € 8.100,- een jaar later op € 9.100,- en in 2019 op € 9.300,-. De totale verzuimkosten door werkstress bedroegen in 2017 2,8 miljard euro. In 2019 was dit al gestegen tot 3,2 miljard euro.

De kosten van verzuim voor werkgevers

Een zieke medewerker kost totaal gemiddeld € 405,- per dag. Naast de kosten voor het vervangen van de medewerker, moet een werkgever ook rekening houden met de kosten van loondoorbetaling. In onderstaande tabel ziet u welke kosten nog meer bij verzuim komen kijken (bron: MKB Servicedesk 2023). De cijfers zijn op basis van een Nederlandse medewerker met een gemiddeld jaarinkomen van € 36.500,- (CPB, 2020).

Tabel: Verzuimkosten per medewerker per dag

Wat? Kosten
Kosten voor vervanging € 191,-
Loondoorbetaling € 153,-
Omzetverlies tijdens afwezigheid € 43,-
Kosten arbodienstverlening € 10,-
Interne verzuimbegeleiding € 8,-
TOTALE KOSTEN VAN VERZUIM € 405,-
Bron: MKB Servicedesk, 2023


Werkstress voorkomen

Als accountant bent u een belangrijke gesprekspartner als het gaat over verzuim. Zeker vanuit kostenoverwegingen zou verzuim een terugkerend onderwerp moeten zijn in de gesprekken tussen u en de klant. Er valt namelijk veel winst te behalen bij het voorkomen of verminderen van werkstress. Sazas is daarbij graag uw ondersteunende verzuimexpert. Sinds 1993 nemen wij met succes bedrijven zorg uit handen bij ziekte en verzuim, op een persoonlijke manier. Samen met u en uw klant houden we grip op het hele verzuimproces, zodat uw klant kan blijven ondernemen.

* Gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) 2020, de Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) 2021 en de derde meting van het NEA-COVID-19 onderzoek (onder 8.911 deelnemers) uit 2021.


Ook interessant voor u:

 • Een oudere lachende en vitale medewerkster op kantoor

  Hoe kan een werkgever een gezonde leefstijl stimuleren? 8 tips

  Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast verzuimen ze minder. De werkgever plukt dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl. Maar wat mag en kan een werkgever doen om een gezonde manier van leven te stimuleren?
  Artikel
 • Kosten verzuim

  Wat kost een zieke medewerker?

  Veel werkgevers onderschatten de kosten van een zieke medewerker. Wist u dat deze kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag? Een werkgever betaalt niet alleen het loon door. We leggen de verschillende kosten aan u uit.
  Artikel
 • Financiële Risico's Van Langdurig Verzuim

  De financiële risico’s van langdurig verzuim

  Langdurig ziekteverzuim kost geld. Zoveel is duidelijk. Alleen al vanwege de kosten is verzuim een belangrijk gespreksonderwerp tussen u en uw klant. Want heeft uw klant wel goed inzicht in de kosten van een langdurig zieke medewerker?
  Nieuws