AOW-leeftijd stijgt in 2029 niet: blijft 67 jaar en 3 maanden

Aantal keer gelezen:
 244
De leeftijd waarop mensen pensioen ontvangen blijft in 2029 hetzelfde. Dit heeft de overheid onlangs bekend gemaakt. Dit betekent dat Nederlanders die in 2029 67 jaar en 3 maanden oud worden AOW ontvangen. Het is voor het eerst dat de AOW-leeftijd niet stijgt. Dit komt omdat we gemiddeld minder lang leven dan gedacht.

Wat is de AOW-leeftijd?

AOW staat voor Algemene Ouderdomswet. Als iemand de AOW-leeftijd heeft bereikt, krijgt hij of zij AOW. Dit is het basispensioen dat iemand van de Nederlandse overheid krijgt.

AOW Leeftijd Ongewijzigd

Daarnaast bouwen veel medewerkers pensioen op via hun werkgever. Ook kan iemand zelf extra sparen voor zijn of haar pensioen. De AOW-leeftijd gaat over de leeftijd waarop iemand AOW krijgt.

Vanaf welke leeftijd AOW?

Wanneer een medewerker de AOW-leeftijd bereikt, hangt af van zijn of haar geboortedatum en hoe oud we gemiddeld worden in Nederland. Tot nu toe stijgt de AOW-leeftijd elk jaar. Dit komt omdat de gemiddelde leeftijd elk jaar omhoog gaat. Voor het eerst heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu berekend dat we (gemiddeld) minder oud worden. Dat komt door corona. Er overleden meer mensen dan verwacht. De AOW-leeftijd van 2029 is daardoor niet omhoog gegaan, maar hetzelfde gebleven als de AOW-leeftijd van 2028. Voor de jaren 2024 tot en met 2027 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en in 2028 is deze 67 jaar en drie maanden.

Jaar AOW-leeftijd voor personen geboren
2024 67 jaar na 28 februari 1957 en voor 1 januari 1958
2025 67 jaar na 31 december 1957 en voor 1 januari 1959
2026 67 jaar na 31 december 1958 en voor 1 januari 1960
2027 67 jaar na 31 december 1959 en voor 1 januari 1961
2028 67 jaar en 3 maanden na 31 december 1960 en voor 1 oktober 1961
2029 67 jaar en 3 maanden na 30 september 1961 en voor 1 oktober 1962

Bron tabel: Rijksoverheid.nl

Waarom staat de AOW-leeftijd voor 2029 nu al vast?

De overheid vindt dat medewerkers moeten weten waar ze aan toe zijn. Daarom wordt de AOW-leeftijd vijf jaar van tevoren vastgesteld In de Algemene Ouderdomswet (AOW) staat dat de pensioendatum, als die vastgezet is, niet meer veranderd mag worden. Daarom is de AOW-leeftijd voor 2029 nu al bekend.

Verzuimverzekeringen van Sazas

Wilt u weten waarom een verzekering van Sazas nuttig kan zijn voor uw klant? Of wilt u vrijblijvend direct een offerte aanvragen?

Verzuimverzekeringen lopen door tot de AOW-leeftijd

De verzekeringen van Sazas volgen de verhoging van de AOW-leeftijd. Als de AOW-leeftijd hoger wordt en medewerkers langer doorwerken, dan loopt de verzuimverzekering van Sazas ook door, totdat de verzekerde zijn of haar AOW-leeftijd bereikt. Dit heeft wel een bovengrens van 70 jaar. De uitkering van Sazas stopt dus als een medewerker van uw klant 70 jaar wordt (ook als de AOW-leeftijd ooit boven de 70 jaar uitkomt).

Waarom gaat de AOW-leeftijd omhoog?

Vanaf 2013 ging de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Dit was nodig omdat we met zijn allen langer leven en langer gezond blijven. Met meer ouderen in ons land (de vergrijzing) krijgen meer mensen AOW. Er moet dus langer en meer AOW uitgekeerd worden. Om de hogere AOW kosten te betalen is het nodig dat medewerkers langer
doorwerken. Voor het eerst sinds 2013 gaat de AOW-leeftijd niet omhoog.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

 • Whitepaper langdurig verzuim bij uw klanten voorkomen, tips voor accountants

  Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen

  Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen? Om uw klanten beter te kunnen bijstaan met raad en daad, leest u in het whitepaper onder andere meer over langdurig verzuim, verzuimkosten en wat u kunt doen om uw klanten te helpen bij het terugdringen van verzuim.
  whitepaper
 • Sazas-klant Ammerlaan over vitaliteit en inzetbaarheid

  Klantverhaal: Ammerlaan The Green Innovator over hun bedrijf, vitaliteit en inzetbaarheid

  Ondernemen met een blik op de toekomst. Dat is wat ze bij Ammerlaan The Green Innovator al jaren doen. Dit potplantenbedrijf teelt tropische groene planten. Als één van de eersten maakten ze gebruik van een aardwarmtebron. Daarnaast teelt het bedrijf CO2-neutraal. Dat de ondernemers zich zo bezighouden met vernieuwing zorgt dat mensen er graag willen werken: Ammerlaan heeft weinig moeite met het vinden van personeel. Ook zet de familie Ammerlaan volop in op de vitaliteit en inzetbaarheid van haar medewerkers.
  Klantverhaal