Deze plannen voor werkgevers gaan in 2024 in

Aantal keer gelezen:
 555

Na de jaarwisseling gaan er verschillende nieuwe plannen in, die invloed hebben op werkgevers en hun bedrijven. Wij zetten er een aantal voor u op een rij.

Verlenging maatregel vereenvoudigde afhandeling WIA-aanvraag 60+’ers

De maatregel waarbij de WIA-aanvraag van medewerkers van 60 jaar en ouder vereenvoudigd (simpeler) wordt afgehandeld, is verlengd. Deze maatregel zou eerst tot 1 januari 2024 duren. Dit wordt 1 januari 2025. Bij de vereenvoudigde beoordeling is meestal geen UWV-verzekeringsarts betrokken.

WIA-keuring
De UWV-arbeidsdeskundige stelt de arbeidsongeschiktheid vast op basis van het re-integratieverslag en de WIA-aanvraag. Hij of zij bepaalt of verdere inzet van de verzekeringsarts nodig is. Bijvoorbeeld in het geval van (mogelijke) duurzame volledige arbeidsongeschiktheid. In alle andere gevallen wordt een WGA-uitkering op basis van volledige arbeidsongeschiktheid toegekend, tenzij de medewerker minder dan 35%arbeidsongeschikt is vanwege zijn of haar (nieuwe) inkomen. Uitkeringen die op basis van de vereenvoudigde opzet worden toegekend, worden niet doorbelast aan de (ex-)werkgever. Bij deze regeling gaat het tot nu toe om 60-plussers van wie de WIA-uitkering zou moeten starten tussen 1 oktober 2022 en 31 december 2023. Zowel werkgever als medewerker moeten toestemming geven voor een vereenvoudigde beoordeling.

Ziekteverzuim: trends voor 2024

Ieder accountantskantoor wil verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. In het trenddocument hebben wij de belangrijkste informatie en praktische tips per trend voor u samengevat. Ideaal om ook uw klanten hierover te informeren. Download het 'Trenddocument' gratis.

Regeling stoffengerelateerde beroepsziekten wordt uitgebreid

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die een gevaar kunnen zijn voor de gezondheid en veiligheid van uw medewerkers. Als werkgever bent u verplicht om uw medewerkers zoveel mogelijk te beschermen tegen de negatieve gevolgen van het werken met gevaarlijke stoffen.

Helaas zijn er in het verleden werkenden ziek worden door het werken met gevaarlijke stoffen. In 2023 is er daarom de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB) ingevoerd. Medewerkers die ziek zijn geworden door het werken met schadelijke stoffen, kunnen eenmalig een tegemoetkoming (uitkering) aanvragen. Op dit moment geldt dit bijvoorbeeld voor (ex-)medewerkers die door het werken met asbest longkanker hebben gekregen. In 2024 wordt de regeling uitgebreid met meer beroepsziekten.

Lagere premie Werkhervattingskas

De premie voor de Werkhervattingskas daalt in 2024. Uit de Werkhervattingskas worden de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen en ziektewetuitkeringen betaald van medewerkers die ziek uit dienst zijn gegaan. De premie geldt voor werkgevers die publiek zijn verzekerd via UWV. Zij betalen dit aan de belastingdienst. Het geldt dus niet voor eigenrisicodragers. De premie gaat in 2024 omlaag: van 1,53% naar 1,22%.

STAP-budget wordt SLIM-budget

In 2023 was er het STAP-budget, een subsidie (vergoeding) van € 1.000,- vanuit de overheid die mensen konden aanvragen voor scholing en ontwikkeling. In 2024 stopt dit. De overheid wil hiermee geld besparen en de subsidie gerichter inzetten, namelijk voor het SLIM-budget (Stimuleringsregeling leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen). Deze subsidie is bedoeld om medewerkers in het mkb te ondersteunen bij hun ontwikkeling. Ondernemers kunnen subsidie aanvragen om leer- en ontwikkelingsinitiatieven te betalen. Het SLIM-budget geldt van 2024 tot 2027.
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Trends Ziekteverzuim 2024 Sazas

    Verzuim voorkomen en verminderen: Sazas zet verzuimtrends 2024 op een rij

    Als u personeel in dienst heeft, dan kan het gebeuren dat één of meerdere medewerkers ziek worden. Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij. 

    Nieuws
  • WIA Experts Sazas

    Webinar 'over de WIA en WIA-ontwikkelingen'

    Marc Breedveld en Sadia Azor, WIA-experts bij Sazas, nemen u mee in de wereld van de WIA. Wat zijn recente ontwikkelingen op het gebied van de WIA, maar ook verwachtingen voor de komende tijd? En welke tips hebben zij voor u?
    Webinar
  • Documenten aanleveren voor de WIA

    De WIA-aanvraag: wat is de rol van de werkgever?

    Als een medewerker bijna twee jaar ziek is, kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. Een medewerker kan aan de werkgever vragen om een aantal van deze documenten aan te leveren bij UWV. Wat is de rol van de werkgever bij het aanvragen van een WIA-uitkering?
    Kennisbank
  • WIA-aanvraag, wat is de rol van de werkgever?

    De WIA-aanvraag: wat is de rol van de werkgever?

    Als een medewerker bijna twee jaar ziek is, kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. Een medewerker kan aan de werkgever vragen om een aantal van deze documenten aan te leveren bij UWV. Wat is de rol van de werkgever bij het aanvragen van een WIA-uitkering?
    artikel