Meer bewegen op het werk: vijf tips voor medewerkers

‘Zitten is het nieuwe roken.’ Deze uitspraak heeft u vast wel eens gehoord of gelezen. Dit is helaas geen overdreven uitspraak; onderzoek wijst uit dat langdurig zitten de kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten kan vergroten. Ook kan de kans op overgewicht en verschillende geestelijke aandoeningen groter worden. En wat dacht u van rugpijn door langdurig zitten? Rugklachten zijn een veelvoorkomende vorm van langdurig verzuim.

Een zittend beroep

Mensen met een zittend beroep zitten vaak urenlang op een stoel. Dit kunnen medewerkers met een kantoorbaan zijn, maar bijvoorbeeld ook medewerkers die op een vrachtwagen, heftruck of tractor aan het werk zijn. Om de risico’s op verzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het als werkgever belangrijk om uw medewerkers te stimuleren meer te bewegen.
Bewegen op het werk is belangrijk voor de gezondheid

Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

U kunt als werkgever zorgen dat uw medewerkers meer in beweging komen. In onze whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u over de risico’s van regelmatig en langdurig zitten. Ook vindt u nog veel meer praktische informatie om uw medewerkers op eenvoudige manieren in beweging te krijgen. Aan de hand van onze tips voorkomt u verzuim en zorgt u voor een gezond bedrijf.

Tips om meer te bewegen op werk

Er zijn verschillende manieren om uw medewerkers te stimuleren om meer te bewegen. Deze manieren zijn makkelijk toe te passen en kosten niet veel tijd. Hiermee beperkt u ook het verzuim binnen uw bedrijf op de lange termijn. Door beweging blijven uw medewerkers gezonder en fitter; de kans dat zij uitvallen is daardoor kleiner. Ook dragen gezonde medewerkers bij aan het succes van uw bedrijf. Wij geven vijf tips voor uw medewerkers:

1. Voer meer taken staand uit

Het doorbreken van langdurig zitten is goed voor de gezondheid. En veel werkzaamheden kunnen ook staand uitgevoerd worden. Telefoongesprekken, bijpraten met collega’s en werkoverleg; dit kan allemaal net zo goed staand gebeuren. Als u en uw medewerkers deze werkzaamheden steeds vaker staand uitvoeren, dan wordt dit snel een goede gewoonte.

2. Neem de trap

Traplopen is een ook goede manier om meer te bewegen. Het vraagt net wat meer inspanning dan gewoon lopen. Probeer daarom zo veel mogelijk de trap te gebruiken. Werkt u niet op de begane grond, maar op een verdieping? Neem indien mogelijk de trap. Bijvoorbeeld eerst altijd naar beneden, aan het einde van de dag als u naar huis gaat, en later eventueel ook naar boven als u weer op het werk aankomt.

3. Loop wat vaker

Of u en uw medewerkers nu thuis of op kantoor werken, regelmatig even staan en bewegen is belangrijk. Help uzelf herinneren: gebruik bijvoorbeeld de wekkerfunctie van uw telefoon als herinnering om even te bewegen.

4. Doe spieroefeningen achter het bureau

Spieroefeningen zorgen ervoor dat de spieren soepel blijven. Deze oefeningen hoeven
helemaal niet ingewikkeld of intensief te zijn. Er zijn ook eenvoudige, lichte spieroefeningen die u en uw medewerkers gewoon achter het bureau kunnen doen, zoals:

  • Span buik- of bilspieren dertig seconden aan en laat los. Herhaal dit vijf keer;
  • Til de voeten een paar centimeter van de vloer en laat deze zakken tot ze nét niet de vloer raken. Herhaal dit vijf keer;
  • Duw de vuisten tien seconden lang hard op uw bureau. Herhaal dit ook vijf keer.

5. Neem de lunch mee naar buiten

Tijd voor de lunch? Ga buiten een rondje lopen en neem de lunch mee. Hiermee zorgt u voor actieve lichaamsbeweging in een tijd waarin niemand productief hoeft te zijn. Daarnaast zorgt frisse lucht ervoor dat u de rest van de dag meer energie heeft. Heeft u geen zin om alleen te gaan? Ga samen met een collega of bel een collega tijdens het wandelen. U kunt ook samen afspreken om buiten te wandelen.

Tip: werkplekonderzoek

Het kan helpen om met een werkplekonderzoek uw werkplek te laten doorlichten. Een kleine aanpassing kan een groot verschil maken bij rugklachten en voorkomt ziekmelden bij rugpijn. Als medewerker kunt u dit aan uw werkgever vragen.


Ook interessant voor u:

  • Tips voor veilig werken in de zon

    Veilig werken in de zon

    Teveel blootstelling aan de zon is niet goed. Het is erg schadelijk en kan leiden tot huidkanker. Wat kunt u doen om uw medewerker te beschermen tegen teveel zonlicht? Bekijk onze tips.
    Kennisbank