Veilig werken
in de zon

Met mooi weer is het heerlijk om buiten te zijn. Toch is het belangrijk om op te letten met de zon. De zon bevordert de aanmaak van vitamine D en zorgt voor sterke botten, tanden en een goede weerstand. Maar teveel blootstelling aan de zon is niet goed. Als u regelmatig buiten werkt, is het belangrijk om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. Teveel ultraviolette straling is erg schadelijk en kan leiden tot huidkanker. Jaarlijks zijn er 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker. Zorg, als u buiten werkt, dat u goed voorbereid bent op de zon.

Huid bedekken

Bedek uw huid zo goed mogelijk. Dit zorgt ervoor dat u minder snel verbrandt. Draag een overall of lange broek en een T-shirt met lange mouwen. Donkere kleding beschermt beter dan lichtere kleding en dikke kleding beschermt beter dan dunnere kleding. Vergeet ook niet om uw hoofd te beschermen door het dragen van een pet. Het beste is een pet te dragen met een flap zodat ook uw oren en nek beschermd zijn.

Smeren

Smeer u goed in, vooral de onbedekte huid. Gebruik hiervoor zonnebrand met voldoende factor (factor 20, liefst hoger). Het is belangrijk om regelmatig in te smeren, in ieder geval elke twee uur. Transpireert u veel of heeft u een kwetsbare huid? Smeer u dan vaker in. Bescherm ook altijd goed de huid rondom uw ogen. De huid rondom uw ogen is extra kwetsbaar. Het is verstandig een goede zonnebril te dragen. Laat u ook goed adviseren welk huidtype u heeft en welke bescherming (factor) hierbij hoort.

Voldoende drinken

In warm weer transpireert u ook meer, daardoor verliest u meer vocht. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig voldoende drinkt. Het is goed om ten minste twee liter water per dag te drinken.

Niet iedereen krijgt als vanzelf dorst wanneer men minder dan de aanbevolen hoeveelheid drinkt. Neem daarom ieder uur een glas water, ook als u nog geen dorst heeft.

Zonnesteek

Als u veel buiten werkt, loopt u ook het risico om een zonnesteek op te lopen. Neem voldoende rust en zoek ook af en toe de schaduw op. Symptomen van een zonnesteek zijn: hoofdpijn, misselijkheid, vermoeidheid en duizeligheid. Een zonnesteek is ernstig, zorg dat de persoon in kwestie zo snel mogelijk afkoelt.

Zonkracht

De zonkracht zegt iets over de impact van de zon en de risico’s. De zonkracht wordt door vier zaken bepaald: de hoogte van de zon, de dikte van de bewolking, de ozonlaag en de mate van weerkaatsing. Op het KNMI vindt u meer informatie over de actuele zonkracht en welke bescherming hierbij geadviseerd wordt.

Controleer regelmatig uw huid

Let ook op veranderingen in uw huid, zoals een rode, vlekkerige huid of een zweertje dat niet geneest. Houd ook moedervlekken in de gaten die groter of dikker worden of gaan jeuken. Raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts.

◄  Terug naar overzicht Fysiek verzuim voorkomen

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: