Tips om stress te voorkomen - voor medewerkers


1. Beweeg

Stress zorgt voor de aanmaak van adrenaline. Bij het sporten wordt deze stof weer afgebroken en bovendien ontspannen de spieren zich. Mensen die regelmatig bewegen, op het werk of daarbuiten, kunnen beter omgaan met stressvolle situaties. Yoga of meditatie heeft hetzelfde positieve effect, net zoals dagelijkse activiteiten zoals het schoonmaken van het huis.

2. Leef gezond

Ondanks dat sporten hier ook onder valt, zijn er natuurlijk nog andere manieren om gezond te leven. Hierbij kun je denken aan gezond eten, voldoende slapen en beperkt gebruik van tabak en alcohol. Deze leefwijze zorgt er ook voor dat je minder vatbaar bent voor stress.

3. Creëer overzicht

Maak regelmatig een overzicht van je werkzaamheden op dat moment: schrijf het van je af. Geef duidelijk aan welke werkzaamheden op korte termijn gedaan moeten worden en welke iets langer kunnen wachten. Op die manier kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Overzicht hebben zorgt voor rust in je hoofd.

4. Rust en ontspanning

Zorg ervoor dat je naast het werk ook voldoende rust. Creëer momenten waarop je even helemaal niets voor het werk doet, maar gewoon even ontspant. Een te snelle wisseling tussen werktaken zorgt vaak ook voor stress. Een goede balans tussen werk en privé is daarom erg belangrijk.

5. Kom voor jezelf op en blijf reëel

Besef dat je niet alles kunt en blijf je bewust van je grenzen. Kom voor jezelf op wanneer het nodig is en durf ook eens ‘nee’ te zeggen tegen collega’s als de lat te hoog gelegd wordt. Wees tevreden met de werkzaamheden die je hebt afgerond, in plaats van ontevreden over wat er nog moet gebeuren.

Samengevat: heb je op het werk vaak te maken met stressvolle situaties? Zoals een hoge werkdruk of te onregelmatige werkzaamheden? Dan kun je op zowel fysieke als mentale manieren er voor zorgen dat je stressbestendiger wordt. Schaam je vooral niet als tekenen van stress zich al voordoen, maar trek op tijd aan de bel. Schakel hulp van collega’s, vrienden of familie in, of zoek professionele hulp. En niet onbelangrijk: maak dit vooral bespreekbaar met je leidinggevende. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Helaas is stress nooit helemaal te voorkomen, maar gelukkig wel te verminderen.