Aantal keer gelezen:
 598


Werkgever mag medewerker aanspreken op levensstijl

Ruim de helft (53%) van de Nederlanders vindt dat een werkgever een medewerker mag aanspreken op zijn of haar ongezonde levensstijl. Dit blijkt uit onderzoek van HR-bureau Robidus onder 1.100 werkende Nederlanders.

Bij roken gaat het nog een stapje verder. Daarover geeft bijna 20% van de ondervraagden aan dat de werkgever medewerkers mag dwingen om te stoppen. En vraagt de privésituatie erom, dan vindt 65% dat de werkgever persoonlijke hulp moet bieden.

Werkgever in gesprek met de medewerker

Gezondheid en productiviteit

Ziekteverzuim hangt sterk samen met de gezondheid van medewerkers. Een slechte gezondheid kan werken in de weg zitten. Van zaken als roken, overgewicht en overmatig alcoholgebruik is bekend dat ze de gezondheid nadelig kunnen beïnvloeden en bijdragen aan een ongezonde levensstijl. En dit kan weer gevolgen hebben voor de werkproductiviteit. Dit zien de deelnemers aan het onderzoek ook. Als het werk onder de gezondheidsproblemen van een medewerker lijdt, dan vindt 88% dat de medewerker dit bespreekbaar moet maken.

Betrokkenheid werkgever

Het signaleren van gezondheidsproblemen is niet altijd even makkelijk. Werkgevers voelen zich zeer betrokken en verantwoordelijk als het gaat om de gezondheid van hun medewerkers. Maar het echt herkennen van problemen is nog een flinke opgave.
Volgens de wet is het de werkgever in veel gevallen verboden om zich met het privéleven van de medewerker te bemoeien. Bij een ziekmelding mag een werkgever bijvoorbeeld niet vragen wat de klachten zijn. Dit maakt het voor een werkgever weer lastiger problemen te herkennen.

Bron: Robidus

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: