Thuiswerkvergoeding: dit betekent het voor u als werkgever

Aantal keer gelezen:
 663

Sinds de coronapandemie is Nederland massaal gaan thuiswerken. Het kan prettig zijn om thuis te werken, doordat reistijd wegvalt en medewerkers hun werkdagen flexibeler kunnen indelen. Een nadeel van thuiswerken is dat het de medewerker extra geld kost. Om medewerkers in de kosten van thuiswerken tegemoet te komen, kunt u als werkgever een thuiswerkvergoeding geven. Maar wat houdt de thuiswerkvergoeding precies in en hoe zit het met de fiscale gevolgen?

Whitepaper Thuiswerken
Thuiswerken: haal er het maximale uit voor uw bedrijf. Hoe houdt u uw medewerkers zo productief en gemotiveerd mogelijk? En wat mogen zij verwachten van u als werkgever? In de gratis whitepaper Thuiswerken zetten wij de belangrijkste aandachtspunten voor u op een rij.

Download whitepaper

Thuiswerkvergoeding, dit betekent het voor u als werkgever

Om welke kosten gaat het voor de medewerker?

De computer gebruikt stroom. Ook staat de verwarming vaker aan, wordt het toilet vaker doorgetrokken en zijn koffie en thee voor eigen rekening. Dit zijn allemaal relatief kleine kosten, maar kunnen op jaarbasis toch flink oplopen. In 2020 kostte thuiswerken de medewerker € 2 per werkdag. Vanwege de sterk stijgende energieprijzen is dat volgens de berekening van het Nibud nu € 3 per werkdag.


Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding?

Voor de thuiswerkvergoeding geldt geen vast bedrag dat u aan de medewerker kunt overmaken. In 2021 is de thuiswerkvergoeding wel in een groot gedeelte van de cao-akkoorden opgenomen. Hierin staan richtlijnen voor de hoogte van de vergoeding. Veel cao-partijen volgen de berekening van het Nibud.


Is de thuiswerkvergoeding verplicht?

Nee, tenzij deze in de cao is opgenomen. Als medewerkers geen vrije keuze in thuiswerken hebben, dan is het aan u om te zorgen voor een goede thuiswerkplek die voldoet aan de Arbonormen. In dat geval komen bij thuiswerken dus extra bedrijfskosten kijken. Voor sommige werkgevers kunnen deze kosten een reden zijn om minder positief tegenover thuiswerken te staan.


Thuiswerkvergoeding belastingvrij

Als werkgever kunt u uw medewerker een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal € 2 per dag uitbetalen. U mag uw medewerker ook de actuele kosten van € 3 per dag uitbetalen, maar over het deel boven de 2 euro moet u nog altijd loonheffing betalen. Ook moet u kiezen of u een thuiswerkvergoeding of reiskostenvergoeding uitbetaalt. De onbelaste reiskostenvergoeding (19 cent per kilometer) blijft namelijk ook bestaan en u mag deze niet allebei belastingvrij uitbetalen.


Hybride werken en thuiswerkvergoeding

Werkt een medewerker deels thuis en deels op kantoor? Ook in deze situatie van hybride werken moet u als werkgever kiezen tussen de reiskostenvergoeding of de (onbelaste) thuiswerkvergoeding. U kunt deze keuze ook aan uw medewerker voorleggen. Woont uw medewerker bijvoorbeeld ver van de werkplek, dan zal diegene waarschijnlijk sneller voor de reiskostenvergoeding kiezen. Deze voorkeur kan uiteraard voor iedere medewerker verschillend zijn.


Deze informatie is met zorg samengesteld en wordt regelmatig geactualiseerd. Toch kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is. Als dit het geval is, dan verwijzen wij u naar onze disclaimer.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: