Vijf creatieve manieren om uw medewerkers een compliment te geven  

Aantal keer gelezen:
 10442
Houd uw complimenten in de aanslag, want woensdag 1 maart 2023 is het Nationale Complimentendag. Een mooi moment om uw medewerkers een compliment te geven. Als u regelmatig complimenten aan uw medewerkers geeft, heeft dit veel voordelen. Wij leggen u uit welke voordelen dat zijn en bieden u inspiratie om uw compliment creatief te geven.

Complimentendag 2023 Uw Medewerkers En Collega's Een Compliment Geven

Wat is een compliment?   

Een compliment is het uitspreken van waardering richting iemand. Bijvoorbeeld wanneer iemand een goede inspanning of prestatie heeft geleverd. Dit kan in uw privésituatie. Bijvoorbeeld als uw dochter haar best heeft gedaan tijdens een voetbalwedstrijd of wanneer uw partner een heerlijke maaltijd heeft gekookt. Maar ook op de werkvloer zijn complimenten belangrijk.

Waarom zijn complimenten belangrijk?

Als u als werkgever complimenten geeft aan uw medewerkers heeft dat veel voordelen. Complimenten kunnen namelijk zorgen voor meer werkplezier, betere prestaties en een betere samenwerking. Onderzoek laat zelfs zien dat medewerkers meer waarde hechten aan waardering van de manager dan aan salaris. Het is daarbij wel van belang dat u het compliment goed weet over te brengen.


Wat is een goed compliment?

Uw medewerkers een compliment geven klinkt misschien heel simpel. Toch zijn er een aantal punten om rekening mee te houden:

 • Geef alleen een compliment als u het meent en doe het op een manier die bij u past. Anders kan uw compliment ongeloofwaardig overkomen.
 • Een compliment heeft het meeste effect als deze specifiek en persoonlijk is. Dit betekent dat u een compliment geeft voor een specifieke situatie dat gaat over de persoonlijke eigenschappen van uw medewerker. Heeft uw medewerker bijvoorbeeld een nieuwe klant binnengehaald, dan kan een goed compliment zijn: ‘Super dat je deze klant hebt binnengehaald. Bedankt voor je inzet. Fijn dat je altijd zo vasthoudend en klantvriendelijk bent.’
 • Complimenten geven aan afzonderlijke medewerkers heeft meer effect dan complimenten geven aan een team als geheel.
 • Regelmatig complimenten uitspreken, geeft het meeste resultaat. Houd het daarom niet bij Nationale Complimentendag, maar geef uw medewerker ook tussendoor een compliment op andere momenten.
 • Om iedereen gemotiveerd te houden, is het belangrijk dat alle medewerkers regelmatig een compliment krijgen.

Vijf creatieve manieren om een compliment aan uw medewerkers te geven

Natuurlijk kunt u uw compliment richting uw medewerker uitspreken. Maar af en toe kan het leuk zijn om een compliment op een creatieve manier te geven. Zo blijft het compliment nog beter hangen bij uw medewerkers. Wij geven u voorbeelden van creatieve manieren waarop u uw medewerker een compliment kunt geven.

Tip 1: Kaartje met een persoonlijke boodschap     

Maak uw medewerkers blij met een persoonlijk kaartje met een compliment. Bijvoorbeeld door alle leidinggevenden te vragen een compliment te bedenken voor iedereen uit zijn of haar team. De complimentenkaartjes verstuurt u vervolgens naar het huisadres van uw medewerkers. Zo wordt het compliment niet alleen gezien door uw medewerker, maar ook door eventuele huisgenoten. Dit maakt de trots bij de ontvanger nog groter en is vanuit u als werkgever een mooie bevestiging richting zijn of haar naasten. Dit is een leuke actie voor op Nationale Complimentendag (2023), maar het kan natuurlijk ook op iedere andere dag in het jaar.

Tip 2: Persoonlijk gedicht       

Een andere manier om uw waardering te uiten is via een gedicht. Schrijf voor iedere medewerker een kort gedicht, waarin u ingaat op waarin deze medewerker goed is. Bij een kleine organisatie kunt u dit als directeur of HR-medewerker misschien zelf doen. Bij grotere organisaties is de leidinggevende vaak de aangewezen persoon. Net als een kaartje, kunt u een gedicht naar het huisadres sturen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens Sinterklaas, Nationale Complimentendag of een ander moment in het jaar.

Tip 3: Persoonlijke videoboodschap        

Wilt u meedoen aan Nationale Complimentendag 2023, maar heeft u al eens kaarten of gedichten verstuurd? Een andere creatieve manier om uw compliment te delen is via een videoboodschap. Dit kan door voor iedere medewerker een persoonlijke videoboodschap op te nemen. U kunt de videoboodschap vervolgens delen via een videokaart naar het huisadres. Andere mogelijkheden zijn via een fysieke kaart met daarop een QR-code naar de online video of via e-mail.

Tip 4: Een passend cadeautje           

Bent u tevreden over uw medewerker omdat deze altijd goed werk levert? Of heeft hij of zij na veel inspanning een opdracht afgerond? Spreek uw waardering dan uit met een compliment en een klein cadeautje. Maakt uw medewerker bijvoorbeeld de mooiste meubels? Dan kan chocoladegereedschap een leuk cadeautje zijn. Heeft uw medewerker extra hard gewerkt tijdens een drukke periode? Een doosje ‘relaxthee’ kan dan een passend cadeautje zijn.

Tip 5: origineel verpakt compliment  

Een creatief compliment kan ook zitten in de manier waarop u uw compliment inpakt. Dit kan zo makkelijk of moeilijk als u zelf wil. Schrijf bijvoorbeeld uw compliment op een mooi papier, rol het op en doe er een strik omheen. Of kies voor een leuke koker of een mooi doosje. Kiezen voor een lachende smiley of duim omhoog en daarin het compliment verpakken kan ook. Kijk hierbij naar wat bij uw organisatie, bij u en bij uw medewerkers past.

Samen in beweging

Elkaar onderling complimenten geven, kan het teamgevoel op het werk vergroten. Ook door gezamenlijk te bewegen tijdens het werk, kunt u dit vergroten. U leest tips voor (gezamenlijk) meer bewegen tijdens het werk in ons whitepaper 'Bewegen tijdens het werk'.

Medewerkers aanmoedigen om elkaar een compliment te geven

Als werkgever wilt u misschien ook collega’s enthousiast maken om elkaar complimenten te geven. Als collega’s elkaar complimenten geven, kan dit namelijk het werkgeluk verhogen. Een aantal punten zijn daarbij dan belangrijk:

Een aantal punten zijn daarbij dan belangrijk:

 • Geef als werkgever en leidinggevenden het goede voorbeeld. Zo ontstaat eerder een sfeer waarin de drempel om elkaar een compliment te geven minder hoog is.
 • Als u een actie of werkvorm organiseert waarbij medewerkers elkaar een compliment geven, probeer dan te zorgen dat iedereen een compliment krijgt. Als iemand wordt vergeten, kan dit ervoor zorgen dat hij of zij het enthousiasme verliest.
 • Als u medewerkers elkaar een compliment laat geven via een actie of werkvorm, is het ook daarbij belangrijk dat complimenten oprecht en persoonlijk zijn.

Voorbeelden van werkvormen en acties
Tot slot delen wij met u een aantal ideeën voor acties en werkvormen. Deze kunt u gebruiken op Nationale Complimentendag (2023), maar natuurlijk ook op andere momenten.
 • Complimentenkaartjes beschikbaar stellen waarop collega’s voor elkaar een compliment kunnen schrijven.
 • Binnen een team dat elkaar goed kent en nauw samenwerkt, kan lootjes trekken een mooie werkvorm zijn. Vervolgens maakt iedereen een compliment aan de collega die op zijn of haar lootje staat.
 • U kunt ook gaan voor de ‘speeddate werkvorm’. Een deel van de medewerkers zit aan een tafeltje, het andere deel van de collega’s schuift steeds ergens aan. Wie met elkaar aan een tafel zit, benoemt minimaal één positieve eigenschap van de ander. Als de tijd om is (bijvoorbeeld één minuut), gaat men door naar de volgende tafel. Dit kan goed werken bij kleine organisaties of bij afdelingen waarbinnen collega’s nauw samenwerken.

We wensen u een fijne Complimentendag 2023.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

 • Liesbeth Post HR Manager Sazas

  Luisteren naar medewerkers is de sleutel tot succes

  'Medewerkers eigen regie geven en oog hebben voor persoonlijke behoeften.': dat is volgens Liesbeth Post, HR-manager bij Sazas, zeer belangrijk om medewerkers vitaal en inzetbaar te houden. Liesbeth vertelt hoe wij dit bij Sazas doen.
  Kennisbank
 • Whitepaper Pesten op het werk, tips voor werkgevers - Sazas

  Whitepaper: Pesten op het werk

  Pesten op het werk is een groot probleem. Hoe maakt u pesten bespreekbaar en wat kunt u doen wanneer één van uw medewerkers pest of gepest wordt? Lees er meer over in dit whitepaper.
  Whitepaper