Wintertijd 2023: welke invloed heeft de winter(tijd) op uw medewerkers?

Aantal keer gelezen:
 4634

Zondag 29 oktober wordt de klok één uur achteruitgezet; de wintertijd gaat dan in. Dit betekent voor veel mensen een uur langer slapen. Maar de overgang naar wintertijd kan ook zorgen voor klachten bij uw medewerkers. Hoe kunt u als werkgever hierop inspelen?

 

Wanneer wintertijd 2023?

Klok verzetten wintertijd 2023

Op de laatste zondag van oktober gaat het winteruur in en wordt de klok een uur verzet. Dit jaar dus op 29 oktober 2023. De klok gaat dan één uur achteruit, officieel om drie uur ’s nachts. In de ochtend wordt het dan eerder licht en in de avond eerder donker. De wintertijd is eigenlijk de ‘standaardtijd’. In 1977 werd de zomertijd ingevoerd, om dezelfde tijd te hebben als onze buurlanden. In de Europese Unie wordt al een paar jaar gesproken over het stoppen met de zomer – en wintertijd. De Nederlandse overheid heeft hier nog geen besluit over genomen.

 

Klachten door overgang naar wintertijd  

De klok verzetten heeft invloed op uw biologische klok. Dit is het systeem in het lichaam dat ervoor zorgt dat uw lichaam zich aanpast aan het dag –en nachtritme van de aarde. Na het ingaan van het winteruur, kan de biologisch klok even in de war zijn. Sommige mensen merken hier bijna niets van, anderen hebben er een paar dagen of zelfs weken last van. Iemand kan dan klachten hebben als slecht slapen, moeheid en somberheid. Wanneer iemand zich niet fit voelt, kan dit invloed hebben op het werk.

Whitepaper ‘Bewegen tijdens het werk’

Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.

Tips voor de overgang naar wintertijd

Als werkgever kunt u er samen met uw medewerkers voor zorgen dat de overgang naar de wintertijd soepel verloopt.

 1. Direct alle klokken verzetten. Digitale apparaten passen meestal automatisch de tijd aan. Zijn er klokken aanwezig op het werk? Zorg dan dat de tijd zo snel mogelijk wordt verzet.
 2. Vasthouden aan routine. Hebben uw medewerkers vaste gewoontes op het werk? Vasthouden aan deze gewoontes, ook wel routine genoemd, kan helpen met het aanpassen aan de nieuwe tijd.
 3. Voldoende licht. Sommige mensen hebben er moeite mee dat het in de winter vroeg donker wordt. Werken uw medewerkers binnen? Zorg dan voor voldoende ‘natuurlijk’ licht.  Bijvoorbeeld door werkplekken in de buurt van ramen te plaatsen. Maar ook door medewerkers aan te moedigen om in hun pauze of tijdens een werkoverleg buiten te wandelen.
 4. Beweging en voeding. Lekker bewegen en verantwoord eten en drinken heeft altijd een positieve invloed op het lichaam, ook bij de overgang naar wintertijd en tijdens de wintertijd zelf. Als werkgever kunt u hier een rol in spelen. Bijvoorbeeld door een personeelsuitje te organiseren waarbij uw medewerkers in beweging zijn of door fruit aan te bieden op de werkplek.

Winterdip

Ervaart uw medewerker de hele winterperiode klachten, dan kan hij of zij een winterdip of winterdepressie hebben. Een winterdip heeft de volgende kenmerken:

 • Vermoeidheid;
 • Somberheid;
 • Minder sociale contacten willen;
 • Moeite hebben om de aandacht erbij te houden;
 • Minder of meer eten.

Dit heeft ook invloed op het werk. Veel (buiten)licht, bewegen, voeding en activiteiten ondernemen waarvan uw medewerker enthousiast wordt, kunnen dan helpen.

 

Winterdepressie

Een winterdip is niet hetzelfde als een winterdepressie. Bij een winterdepressie, ook wel seizoensgebonden depressie genoemd, zijn de klachten ernstiger en houden langer aan. Er wordt gesproken van een winterdepressie als:

 • Iemand minimaal twee weken vijf of meer kenmerken van een depressie laat zien;
 • De klachten alleen aanwezig zijn in het najaar of de winter;
 • Deze zich minimaal twee jaar achter elkaar voordoen.

Denkt u dat uw medewerker last heeft van een winterdepressie? Ga hierover in gesprek met de medewerker. De huisarts of bedrijfsarts kan uw medewerker verder helpen. Bij een winterdepressie wordt meestal lichttherapie aangeraden. Hierbij zit iemand een paar dagen of weken iedere dag voor een speciale lamp. Dit kan de klachten verminderen.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: