Eigenrisico-dragerschap ZW

Gaat uw medewerker ziek uit dienst of wordt uw medewerker ziek binnen vier weken na einde contract, dan krijgt hij of zij een Ziektewet-uitkering. Hierdoor wordt uw Whk-premie (Werkhervattingskas-premie) hoger. U heeft de keuze om eigenrisicodrager ZW te worden. Dit is vooral interessant voor (middel)grote werkgevers.

Als u eigenrisicodrager ZW bent, komen de kosten van de ZW-uitkering en re-integratie van uw (ex-)medewerkers voor uw rekening. Als u eigenrisicodrager bent, dan betaalt u in ruil daarvoor minder Whk-premie (Werkhervattingskas). Of eigenrisicodragerschap voor u voordelig is, hangt dus af van hoe groot het risico is dat uw (ex-)medewerkers in de toekomst misschien een ZW-uitkering gaan ontvangen.

 Eigenrisicodrager Ziektewet (ZW ERD)

Wat betekent Eigenrisicodragerschap ZW?

Voordat u besluit om eigenrisicodrager te worden, is het belangrijk om precies te weten wat dit inhoudt. Om te beoordelen wat voor uw bedrijf verstandig is, moet u de voordelen en risico's goed tegen elkaar worden afwegen. Hieronder leest u er meer over en vindt u praktische informatie over hoe en wanneer u het eigenrisicodragerschap aanvraagt.

Wat houdt eigenrisicodragerschap ZW in?

Als eigenrisicodrager neemt u het financiële risico voor de ZW-uitkeringen van uw (ex-)medewerkers voor uw rekening. U bent dan twee jaar verantwoordelijk voor de kosten van de ZW-uitkering en de re-integratie. In ruil daarvoor betaalt u een lagere Whk-premie. Doordat u zelf de regie houdt over het verzuim, heeft u meer mogelijkheden om verzuim te voorkomen of te verlagen.

Is eigenrisicodragerschap ZW een goede keuze voor u?

In de praktijk zijn het meestal (middel)grote bedrijven die voor het eigenrisicodragerschap ZW kiezen. Als u overweegt om voor eigenrisicodragerschap ZW te kiezen, is het belangrijk om de voordelen en risico's goed tegen elkaar af te wegen. 

Hoe en wanneer kunt u eigenrisicodrager ZW worden?

Als u ervoor kiest om eigenrisicodrager te worden, is dit een keuze voor de komende drie jaar. Er zijn twee momenten in het jaar waarop u deze keuze kunt maken: 1 januari en 1 juli. Om eigenrisicodrager ZW te worden, levert u een aanvraag in bij de Belastingdienst. Deze aanvraag moet minstens 13 weken voor 1 januari of 1 juli bij de Belastingdienst binnen zijn.

U leest alle details over eigenrisicodragerschap ZW in onze kennisbank


Wat betekent dit voor uw bedrijf?

Afhankelijk van de hoogte van de Whk-premie die u betaalt, en het aantal medewerkers dat in de toekomst misschien aanspraak maakt op een ZW-uitkering, kan het voordeliger zijn om eigenrisciodrager ZW te worden. Dit is ook afhankelijk van de resultaten die u samen met uw arbodienstverlener boekt op het gebied van re-integratie. U kunt zich ook verzekeren tegen het risico dat het eigenrisicodragerschap met zich meebrengt. Omdat het een keuze is die u maakt voor een periode van minimaal drie jaar, is het belangrijk om u goed te laten adviseren. U kunt hiervoor terecht bij uw eigen adviseur of bij een verzekeraar zoals Sazas.

Advies Eigenrisicodrager Ziektewet (ZW ERD)

Welke oplossing kan Sazas u bieden?

Het hangt af van uw situatie welke oplossing voor u geschikt is. Beantwoord de onderstaande vragen en zie de oplossing die het best bij uw bedrijf past.

Hoeveel medewerkers heeft u?
Bij welke sector hoort uw bedrijf?