Vitaliteit stimuleren: 4 tips

Aantal keer gelezen:
 658

Als accountant helpt u uw klant bij de gehele bedrijfsvoering. Ook op het gebied van verzuim kunt u van dienst zijn. Deze vier tips helpen uw klant vitaliteit bij medewerkers te stimuleren.

Werkgevers die investeren in de fysieke en mentale gezondheid van hun medewerkers maken hen gelukkiger, gezonder en productiever. Medewerkers die voldoening en plezier uit hun werk halen zijn gemotiveerder en productiever. Bovendien zijn ze bevlogen en betrokken bij het bedrijf. Dit maakt medewerkers weerbaar en flexibel. Zo zijn ze bijvoorbeeld beter in staat om met veranderingen om te gaan. Kortom: vitale medewerkers zijn een aanwinst voor een bedrijf. Door te investeren in de vitaliteit van medewerkers kan een werkgever verzuim verkorten en voorkomen.

Personen in gesprek op het werk over vitaliteit

Minder verzuim

Vitale medewerkers zijn gezond, zitten vol energie en gaan met plezier aan het werk. Ze zijn gelukkiger en halen voldoening uit hun werk. Daarbij voelen betrokken medewerkers zich verantwoordelijk voor hun werk en voor collega’s. Ze melden zich daardoor minder vaak of minder lang ziek. Uit onderzoek van TNO blijkt dat als de vitaliteit verhoogd wordt, dit zorgt voor 15% minder langdurig en kort verzuim.

Talent aantrekken én behouden

Een werkgever die met zijn of haar medewerkers meedenkt over en investeert in vitaliteit is een  aantrekkelijke werkgever. Als een organisatie zich richt op het verbeteren van de vitaliteit van medewerkers, is het bedrijf beter in staat om talent aan te trekken en vooral ook te behouden.

Maar hoe trekt een organisatie die talenten aan? Hoe vinden zij die goede match tussen het bedrijf en de toekomstige medewerker? Dit kan een werkgever doen door tijdens het sollicitatiegesprek te vragen waar de kandidaat goed in is en energie van krijgt, maar ook wat hij of zij in de toekomst wil bereiken. Door vooraf goed naar een match te zoeken, zorgt een werkgever ervoor dat een medewerker op de juiste plek terecht komt. Dit draagt bij aan een werkomgeving waarin medewerkers gemotiveerd worden om verder te leren en ontwikkelen.

Hoe kunnen werkgevers vitaliteit stimuleren?

Investeren in vitaliteit levert veel op voor zowel de medewerkers als het bedrijf. Maar hoe stimuleert een werkgever nou vitaliteit bij zijn of haar medewerkers?

1. Het goede voorbeeld geven

Een werkgever die zichzelf actief inzet voor vitaliteit geeft het goede voorbeeld. Bij grotere bedrijven is het belangrijk dat leidinggevenden ook het goede voorbeeld geven en dit uitdragen naar medewerkers. Het is belangrijk dat een werkgever kijkt welke manier het beste past om vitaliteit te stimuleren. Houdt de werkgever van wandelingen maken in de natuur? Dan kan hij of zij de medewerkers inspireren om ook de natuur op te zoeken om een wandeling te maken. Of is de werkgever enthousiast over gezonde voeding? Dan kan hij of zij wellicht een manier bedenken om de medewerkers hierover te vertellen.

2. Voldoende ontspanning en beweging

Ontspanning en beweging tijdens het werk kan voor een hogere productiviteit zorgen. Het is als werkgever van belang om medewerkers ruimte te geven om voldoende pauze te nemen en tussen het werk door te bewegen. Vooral bij medewerkers met een zittend beroep is dit belangrijk. Werkgevers of leidinggevenden kunnen hierin ook het goede voorbeeld geven.

3. Leuke extra’s

Een interessante extra zorgt ervoor dat medewerkers eerder aan hun vitaliteit willen werken. Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld een cadeaukaart, bonus, extra vakantiedag(en), een bijdrage voor een sportabonnement of sportkleding.

4. Medewerkers betrekken bij vitaliteit

In dit artikel wordt besproken hoe werkgevers in gesprek kunnen gaan met medewerkers over vitaliteit. Mogelijk hebben medewerkers zelf goede ideeën over hoe zij vitaliteit tijdens het werk willen stimuleren en wat zij hiervoor nodig hebben. Zo krijgt een werkgever een goed beeld van hoe de medewerkers erover denken. En ook zijn medewerkers dan meer betrokken bij de plannen op het gebied van vitaliteit, waardoor de kans groter is dat ze zich hieraan verbinden. Vitaliteit is dan onderdeel van het hele bedrijf en niet iets van hoger af.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

 • Een oudere lachende en vitale medewerkster op kantoor

  Hoe kan een werkgever een gezonde leefstijl stimuleren? 8 tips

  Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast verzuimen ze minder. De werkgever plukt dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl. Maar wat mag en kan een werkgever doen om een gezonde manier van leven te stimuleren?
  Artikel
 • Verzuim bespreken binnen uw organisatie

  Tips voor het bespreken van verzuim binnen organisaties

  Bij verzuim draait het erom hoe medewerkers en de werkgevers of leidinggevenden omgaan met ziekte. Hier kunnen vooraf afspraken over worden gemaakt en hierin zijn een aantal keuzes. Wat is de verantwoordelijkheid van de werkgever of leidinggevende en hoe wordt (mogelijk) verzuim bespreekbaar?
  Artikel