Financiële gevolgen WIA


Financiële gevolgen WIA voor werkgevers die geen eigenrisicodrager zijn

Sinds 1 januari 2017 betaalt u nog maar één gedifferentieerde (uit meerdere elementen opgebouwde) premie voor uw vaste medewerkers én flexwerkers samen. Voor 1 januari 2017 betaalde u voor vaste medewerkers en flexwerkers aparte gedifferentieerde premies (WGA-vast en WGA-flex). Vanaf 1 januari 2017 zijn deze premies dus samengevoegd tot één gedifferentieerde WGA-premie.

Financiële Gevolgen WIA

Deze premie wordt door de Belastingdienst bij u in rekening gebracht. Er is wel onderscheid tussen kleine werkgevers (sectorpremie), middelgrote werkgevers (mix van sector en eigen schade) en grote werkgevers (eigen schade).

Als u geen eigenrisicodrager bent, dan zijn de gevolgen van een medewerker met een WIA-uitkering afhankelijk van de omvang van uw bedrijf:

 • Bent u een kleine werkgever (totale loonsom € 346.000,- per jaar)? Dan verloopt de doorbelasting via de sectorpremie. 
 • Bent u een middelgrote werkgever (totale loonsom € 346.000,- tot € 3.460.000,- per jaar)? Dan past men een formule toe waardoor de WIA-uitkering deels aan u wordt doorbelast via de gedifferentieerde premie.
 • Bent u een grote werkgever (totale loonsom vanaf € 3.460.000,- per jaar)? Dan wordt de WIA-uitkering volledig aan u doorbelast via de gedifferentieerde premie.

De exacte cijfers voor het bepalen van de omvang van uw bedrijf zijn:


Is het overzicht niet goed leesbaar? Kijk dan hier.

Op de website van UWV kunt u uw premie berekenen.

Financiële gevolgen WIA voor werkgevers die wel eigenrisicodrager zijn

Vanaf 1 januari 2017 geldt dat u altijd eigenrisicodrager bent voor vaste medewerkers én flexwerkers. Met de wetswijziging van BeZaVa (Wet beperking ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid vangnettersbent u als werkgever dus ook verantwoordelijk voor de WGA-lasten en re-integratie van uw arbeidsongeschikte flexwerkers.

Dit betekent voor u als eigenrisicodrager een uitgebreider WGA-risico dan voor 1 januari 2017. U bent na toekenning van een WIA-uitkering als eigenrisicodrager WGA dan maximaal 10 jaar verantwoordelijk voor zowel uw arbeidsongeschikte vaste medewerkers als flexwerkers, aan wie na 104 weken arbeidsongeschiktheid een WGA-uitkering is toegekend. Lees hier meer over de WGA-ERD.

Terug naar overzicht WIA


Ook interessant voor u:

 • Wat is de WIA

  Wat is de WIA?

  Een medewerker die langdurig ziek is, krijgt na twee jaar arbeidsongeschiktheid te maken met de WIA. Wat is dit? Wat moet ik ervan weten? Wij leggen het u uit.
  Kennisbank
 • Zieke medewerkers betrokken houden bij bedrijf

  Zo houdt u zieke medewerkers betrokken bij uw bedrijf

  Bij langdurig verzuim is de drempel om weer aan het werk te gaan soms hoog. Hoe houdt u langdurig zieke medewerkers verbonden met uw bedrijf? En hoe kunt u bijdragen aan een succesvolle re-integratie? Een aantal tips.
  Kennisbank