Zomergriep

Wat is zomergriep?

Griep in de zomer, ook wel zomergriep genoemd, is niet hetzelfde als de ‘normale’ (winter)griep. Het wordt niet veroorzaakt door het griepvirus en geeft andere klachten. Wel is het een griep om rekening mee te houden, want met jaarlijks vier miljoen Nederlandse zomergrieppatiënten zorgt het voor behoorlijk wat fysiek verzuim. Wat is de zomergriep precies, wat zijn symptomen en hoe kunt u deze voorkomen? We leggen het uit in dit artikel.

Zomergriep 2020

Verschil tussen buikgriep en voedselinfectie

De zomergriep is dus duidelijk anders dan de wintergriep. De zomergriep staat ook wel bekend als buikgriep. Deze kwaal wordt veroorzaakt door het enterovirus, norovirus of rotavirus. Maar wat is het verschil tussen de buikgriep (zomergriep) en een voedselinfectie? De symptomen lijken op elkaar, maar de oorzaken zijn anders. Buikgriep is een maagdarminfectie. Deze wordt meestal veroorzaakt door een virus en soms door een bacterie of parasiet (worm). Een voedselinfectie wordt altijd veroorzaakt door een bacterie, bijvoorbeeld salmonella. De symptomen bij beide kwalen zijn misselijkheid, overgeven, buikpijn, diarree, en soms ook koorts.

Een voedselinfectie komt vaker voor in de zomer dan in de winter. Dit komt door het warme weer. Het kan worden voorkomen door extra goed te letten op de hygiëne bij voedsel en door voedsel niet te warm en te lang te bewaren.


Zomergriep en ziekmelding? Beschrijf het in een verzuimprotocol.
In een verzuimprotocol legt u vast hoe er binnen uw bedrijf wordt omgegaan met ziekmelding, registratie, verzuimgesprekken, verzuimbegeleiding en re-integratie bij (langdurig) verzuim. Is uw verzuimprotocol niet actueel of heeft u er helemaal geen? Download dan gratis ons voorbeeld verzuimprotocol:

Download voorbeeld verzuimprotocol

Symptomen zomergriep

De symptomen van zomergriep zijn hetzelfde als bij een voedselinfectie. Maar buikgriep kan ook uitdroging veroorzaken. Uitdroging is te herkennen aan een dorstig gevoel, niet of weinig plassen (donkere urine), onrust, dieper liggende ogen en een droge mond. Ouderen hebben eerder kans op uitdroging. Bij hen werkt de dorstprikkel namelijk niet meer goed. Ze krijgen dan ook minder snel het gevoel dat ze dorst hebben. Daarom is het bij ouderen extra belangrijk dat zij voldoende vocht binnen krijgen. Is er sprake van ernstige uitdroging, dan kunnen de volgende klachten ontstaan:

 • Verwardheid;
 • Een snelle ademhaling;
 • Een snelle hartslag;
 • Koude armen en benen.

Neem contact op met de huisarts bij ernstige klachten zoals veel dorst, niet of weinig plassen, sufheid, duizeligheid of flauwvallen.

Hoe lang duurt de zomergriep?

Buikgriep, met andere woorden de zomergriep, kan zo’n vier tot zeven dagen duren en is enorm besmettelijk. Vaak hebben mensen de eerste één tot drie dagen na de infectie last van klachten.

Tips: wat te doen tegen de buikgriep (zomergriep)?

Het is belangrijk om op te passen en voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo kunt u besmetting voorkomen bij uzelf en bij anderen om uw heen. Bij deze vorm van griep is het belangrijk om het volgende te doen:

 • Regelmatig de handen wassen;
 • Na ieder toiletbezoek de wc, kraan en spoelknop schoonmaken;
 • Het beddengoed wassen op 90°C;
 • Veel water drinken;
 • Zo min mogelijk de airco gebruiken; als deze op volle sterkte draait maakt het mensen kwetsbaarder voor virussen.
 • Bij een slap gevoel O.R.S. (Oral Rehydration Solution) innemen om de vochtbalans te herstellen;
 • Makkelijk verteerbare producten (gekookte groentes, beschuit en/of bananen) eten, maar ook witte rijst of wit brood. Vermijd juist vet en kruidig eten.
 • Bij ernstige klachten kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de huisarts.

Ook interessant voor u:

 • Vrouw ligt ziek op bank

  Griep: tips tegen de griepgolf

  Kan iemand met griep naar een kinderopvang, school of werk? Meer informatie en tips om griep zo veel mogelijk te voorkomen.
  Kennisbank
 • Tips voor veilig werken in de zon

  Veilig werken in de zon

  Teveel blootstelling aan de zon is niet goed. Het is erg schadelijk en kan leiden tot huidkanker. Wat kunt u doen om uw medewerker te beschermen tegen teveel zonlicht? Bekijk onze tips.
  Kennisbank