Griep: tips tegen de griepgolf

Griep, ook wel influenza genoemd, is een besmettelijke ziekte. Griep wordt veroorzaakt door een virus: het influenzavirus - type A, B en C. Mensen noemen verkouden zijn, hoesten of koorts ook vaak 'griep'. Maar een verkoudheid komt door hele andere virussen. U en uw medewerkers kunnen ieder jaar opnieuw griep krijgen. Dit komt omdat het influenzavirus elk jaar een beetje verandert en de weerstand van mensen hierop nog niet is aangepast.

Wat zijn de klachten bij griep?

Veelvoorkomende klachten kunnen zijn:

 • Hoesten
 • Hoge koorts en koude rillingen
 • Hoofdpijn
 • Spierpijn
 • Keelpijn
 • Vermoeidheid en gevoel van malaise

Deze klachten kunnen enkele dagen tot een week duren. Na een griep kan het enkele weken duren voordat iemand zich weer helemaal fit voelt. De tijd tussen de besmetting en signalen van griep is ongeveer één tot vijf dagen. Meestal wordt iemand twee tot drie dagen na de besmetting ziek. Eén dag voordat uw medewerker ziek wordt, is hij of zij al besmettelijk voor anderen. Als werkgever wilt u natuurlijk voorkomen dat uw zieke medewerker andere medewerkers besmet.

Griep: 8 tips tegen de griepgolf

Voorbeeld Verzuimprotocol

Is uw verzuimprotocol nog actueel? Of wilt u weten hoe u een verzuimprotocol opstelt? Bekijk onze handige checklist en download ons gratis voorbeeld van een verzuimprotocol:

Hoe kan iemand griep krijgen?

Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Door deze druppeltjes in te ademen, kan iemand anders weer besmet raken. Het virus kan ook op de handen voorkomen en op voorwerpen zitten, zoals op de knop van de koffiemachine. Op die manier kunnen andere medewerkers ook besmet raken. Overigens wordt niet iedere medewerker ziek na een besmetting.

Wie kan griep krijgen?

Iedereen kan griep krijgen. Mensen met hartproblemen, een longziekte, nierziekte of suikerziekte hebben een grotere kans op een longontsteking door het griepvirus. Bij oudere mensen is dit vaak het geval. Deze groepen zijn kwetsbaarder en moeten alert zijn op een eventuele griep.

Wat is het verschil tussen de wintergriep en de zomergriep?

Naast de ‘gewone’ (winter)griep, kennen we ook de zomergriep. Deze vorm van griep wordt niet veroorzaakt door het griepvirus en geeft andere klachten. De zomergriep staat ook wel bekend als buikgriep.

De griepprik

Er bestaat een inenting voor het voorkomen van griep: de griepprik. Er zijn elk jaar andere vormen van griepvirussen waardoor mensen griep krijgen. Omdat het virus telkens een klein beetje verandert, hebben mensen elk jaar een griepprik nodig. Als iemand een griepprik krijgt duurt het een tot twee weken voordat hij of zij is beschermd. Dit heeft tijdens een griepepidemie niet zoveel zin meer. Ook een van uw medewerkers kan een uitnodiging voor een griepprik van de huisarts krijgen, bijvoorbeeld als er al sprake is van:

 • Suikerziekte
 • Hartproblemen
 • Longziekte
 • Nierziekte
 • Hogere leeftijd, in dit geval ouder dan 60 jaar
 • Noodzaak volgens de huisarts van uw medewerker

Iemand die de griepprik heeft gehad, kan toch griep krijgen. Die persoon heeft dan wel minder klachten van de griep. Let op: de griepprik helpt niet tegen verkoudheid en andere virussen die hoest veroorzaken.

 

Voor welke sectoren is de griepprik extra belangrijk?

De griepprik wordt speciaal geadviseerd voor medewerkers in de pluimveehouderij, varkenshouderij en bedrijfsverzorging. Bedrijfsverzorgers zijn agrarische vakkrachten die steeds bij verschillende agrarische bedrijven aan het werk gaan. Het is belangrijk voor de volksgezondheid dat medewerkers uit deze sectoren de griepprik nemen. Zo kan worden voorkomen dat het griepvirus zich mengt met een mogelijke uitbraak van de vogelgriep of varkensgriep. De griepprik zelf biedt trouwens geen bescherming tegen de vogelgriep.

Is griep te behandelen?

Meestal is behandeling van griep niet nodig. Griep geneest vaak zonder medicijnen. Wel kan er na griep een longontsteking ontstaan. In dat geval kan de arts medicijnen geven. Neem wel contact op met de huisarts als:

 • Hoge koorts langer duurt dan vijf dagen
 • De koorts opnieuw terugkomt
 • De zieke persoon benauwd is

Kan iemand met griep naar een kinderopvang, school of werk?

Iemand die zich na griep weer beter voelt, kan gewoon vrij bewegen. Dus ook naar de kinderopvang, naar school of naar het werk. Griep is al besmettelijk voordat de klachten beginnen. Thuisblijven helpt dus niet om te voorkomen dat anderen ook griep krijgen.

Tips tegen de griepgolf

Griep is erg besmettelijk. Het is niet altijd mogelijk om te voorkomen dat iemand wordt besmet en ziek wordt. Wel zijn er maatregelen die kunnen zorgen dat griep niet tot een griepgolf leidt:

 • Gebruik bij hoesten een papieren zakdoek, of anders in uw elleboog
 • Gebruik die zakdoek maar één keer en gooi deze na gebruik weg
 • Was na hoesten uw handen met zeep
 • Het is niet nodig om bij iemand die hoest of niest uit de buurt te blijven
 • Houd pasgeboren baby's wel uit de buurt van hoestende en niezende mensen
 • Was regelmatig uw handen met water en zeep, zeker na een flinke hoest- en niesbui
 • Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten, of lucht de ruimtes eenmaal per dag ongeveer tien minuten door een raam en/of deur te openen
 • Zorg voor fruit op het werk: voedsel met veel vitaminen bestrijden griep en verkoudheid. Als werkgever kunt u uw medewerkers daarom dagelijks gratis fruit aanbieden.

Ook interessant voor u:

 • Zomergriep 2020

  Wat is zomergriep?

  Met jaarlijks vier miljoen Nederlandse buikgrieppatiënten zorgt zomergriep of buikgriep voor behoorlijk wat verzuim. Een airco die op volle sterkte draait, maakt mensen ook kwetsbaar voor virussen. Daarom geven wij u graag tips tegen buikgriep.
  Kennisbank
 • Vitaliteit op de werkvloer - Sazas

  Vitaliteit op de werkvloer: voordelen en tips

  Vitaliteit op de werkvloer is voor veel bedrijven een belangrijk onderwerp. Vitale medewerkers zijn namelijk goud waard: zij zijn productiever en minder vaak ziek dan medewerkers die minder vitaal zijn. Voor u als werkgever dus interessant om te zorgen dat de vitaliteit op uw werkvloer toeneemt.
  Kennisbank
 • Bewegen op het werk is belangrijk voor de gezondheid

  Meer bewegen op het werk: 5 tips voor medewerkers

  Mensen met een zittend beroep zitten vaak urenlang op een stoel. Om de risico’s op verzuim zoveel mogelijk te voorkomen, is het als werkgever belangrijk om uw medewerkers te stimuleren om meer te bewegen.
  Kennisbank