Een tekenbeet: zo voorkomt u het bij medewerkers

Werken uw medewerkers veel buiten? Zorg dan dat ze zich goed beschermen tegen, en controleren op, teken. Na een tekenbeet kan de ziekte van Lyme ontstaan. Dit is een heel ernstige ziekte die vaak laat wordt ontdekt. Uw medewerker kan hierdoor tijdelijk of voor langere tijd uitvallen. Het is daarom goed om te weten hoe tekenbeten voorkomen, herkend en behandeld kunnen worden. Als werkgever kunt u hierbij helpen. Hoe? Dat vertellen we in dit artikel.

Wat is een teek?

Een teek is een dier van 1 tot 3 millimeter groot: het zwarte diertje lijkt net een klein spinnetje. De teek klemt zich vast aan de huid met weerhaken.

Wanneer de teek bloed opzuigt, zwelt deze op. Het diertje lijkt dan op een grijs of bruin bolletje en kan zo groot als een erwt worden. Wanneer de teek vol zit, laat hij zich vallen (tegenteken.nl).

Wanneer is er de meeste kans op een tekenbeet?

Goed om te weten: teken kunnen niet springen en vallen niet uit bomen, maar kruipen op mensen en dieren wanneer deze dichtbij komen (Zorgwijzer). Teken worden actief wanneer het buiten 7 graden of warmer is. Mensen worden het vaakst gebeten tussen maart en juli (RIVM). De beestjes leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, tuinen en parken. Vaak zijn ze te vinden in het gras of op struikgewassen, dode bladeren of planten. Werken uw medewerkers bijvoorbeeld in het groenonderhoud, dan lopen zij waarschijnlijk hoger risico op een tekenbeet.

Waarom zijn teken gevaarlijk?

Jaarlijks worden ruim 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Ongeveer 1 op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Zo’n 27.000 mensen per jaar krijgen de ziekte van Lyme na een tekenbeet (RIVM). Bij Lyme komen vervelende klachten kijken. In de eerste weken na de tekenbeet kan uw medewerker last krijgen van koorts en spier- en gewrichtspijn. Ook kunnen op dat moment en later gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. En in zeldzame gevallen zelfs een hersen(vlies)ontsteking (RIVM). Lyme kan er ook voor zorgen dat uw medewerker erg vermoeid is of moeite heeft met lopen, nadenken en prikkels verwerken (Hersenstichting). Van de behandelde Lyme-patiënten houdt 25% blijvende klachten over (RIVM).

Help uw medewerkers om tekenbeten te voorkomen

Werken uw medewerkers vaak buiten? Wijs ze dan goed op onderstaande tips en houd deze zelf ook in de gaten.

  • Kijk op tekenradar.nl. Daar kunt u zien waar teken erg actief zijn. Houd wel altijd in uw achterhoofd dat uw medewerkers ook buiten deze gebieden een tekenbeet kunnen oplopen.
  • Zorg voor kleding die de huid bedekt en het lichaam goed afsluit, zoals een lange broek en lange mouwen.
  • Zorg ervoor dat medewerkers zich kunnen insmeren met een tekenwerend middel zoals DEET. Vergeet niet om ook sokken, schoenen en broeken hiermee in te spuiten.
  • Laat medewerkers zichzelf regelmatig controleren, want bovenstaande tips bieden geen 100% bescherming. Let daarbij vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, de bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Doe dit een paar keer per dag. Bekijk dit filmpje als voorbeeld.

Zo herkent u een tekenbeet

Is uw medewerker misschien toch gebeten? Als u de teek nog ziet zitten, is dit makkelijker te herkennen. Maar vaak heeft de teek zich al na een paar dagen losgelaten (thuisarts.nl). Het meest zichtbare kenmerk van een tekenbeet is dan een rode kring of vlek op de huid die steeds groter wordt (RIVM). Deze kan tot 3 maanden na de beet verschijnen. Voorbeelden van zo’n vlek zijn te zien op tekenradar.nl. Maar let op: besmet raken kan ook zonder dat er huiduitslag te zien is. Let verder op de klachten die we eerder in dit artikel beschrijven.

Wat moet u doen bij een tekenbeet?

Als uw medewerker is gebeten door een teek, moet u meteen actie ondernemen. 

Verwijder de teek direct met een tekenverwijderaar of puntig pincet door de teek zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast te pakken en hem eruit te trekken. Ontsmet de wond en noteer de datum en plek van de beet. Tip: print deze poster met het stappenplan uit en download de gratis app Tekenbeet van het RIVM voor Android of iOS. De app bevat tips, een dagboekfunctie en biedt de mogelijkheid een foto te maken van de tekenbeet. Zo kan makkelijker worden onthouden waar de teek heeft gebeten en kan de plek in de gaten worden gehouden.

Wijs uw medewerker er tenslotte op om goed op te blijven letten of deze last krijgt van een zichtbare rode plek of andere symptomen van de ziekte van Lyme. Is dit het geval: schakel dan de huis- of bedrijfsarts in. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het preventief spreekuur. De ziekte van Lyme is te behandelen met antibiotica. Hoe eerder de ziekte wordt opgemerkt, hoe beter de behandeling zal aanslaan (RIVM). Houdt uw medewerker toch klachten over, dan kan deze met een verwijzing van de bedrijfsarts terecht bij een van de volgende Lyme-poli’s:

Bekijk voor meer informatie de website van het RIVM of het Nederlands Lymeziekte-expertisecentrum.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

◄ Terug naar overzicht Fysiek verzuim voorkomen

Ook interessant voor u:

  • Whitepaper Werkgeluk

    Whitepaper Werkgeluk

    Werkgeluk klinkt misschien als iets wat alleen belangrijk is voor uw medewerkers. Maar ook voor u als werkgever heeft het voordelen. Lees in ons whitepaper waarom werkgeluk zo belangrijk is en wat u eraan kunt doen om het werkgeluk bij uw bedrijf te verhogen.
    WHITEPAPER
  • Tips voor veilig werken in de zon

    Veilig werken in de zon

    Teveel blootstelling aan de zon is niet goed. Het is erg schadelijk en kan leiden tot huidkanker. Wat kunt u doen om uw medewerker te beschermen tegen teveel zonlicht? Bekijk onze tips.
    Kennisbank