Overzicht van persconferenties over het coronavirus

Vanaf maart 2020 leven we in een bijzondere tijd: het coronavirus beheerst ons leven. Dit kan gevolgen hebben voor het verzuim in uw bedrijf en voor velen verandert de werk-privébalans. Hiernaast kunt u zich afvragen wat wel en niet gedekt is met uw verzuimverzekering.

Volgende persconferentie

De huidige lockdown, waarbij alleen supermarkten en andere essentiële winkels open mogen zijn, duurt ten minste tot 14 januari. Het OMT komt woensdag eerst nog met advies. Daarna zijn er nog verschillende overleggen met betrokken ministers. De verwachting is dat premier Mark Rutte en minister Ernst Kuipers op vrijdag 14 januari 2022 een volgende persconferentie geven. 

overzicht persconferenties corona

Overzicht persconferenties

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende persconferenties die hebben plaatsgevonden. Tijdens deze persconferenties zijn verschillende overheidsmaatregelen gepresenteerd:

Persconferenties 2022

 • Op dinsdag 15 februari 2022 was er een persconferentie waarin minister Ernst Kuipers versoepelingen heeft aangekondigd. Nederland gaat weer open in 3 stappen. Vanaf 15 februari (stap 1): thuis mag u weer meer dan 4 mensen uitnodigen en het thuiswerkadvies wordt deels losgelaten. Mensen mogen weer de helft van hun werktijd op kantoor zijn. Vanaf vrijdag 18 februari (stap 2) mag alles open tot 1 uur 's nachts, wel heeft u nog een coronatoegangsbewijs nodig om bijvoorbeeld naar de horeca te gaan. Hier hoeft u geen mondkapje meer op, hoeft u geen vaste zitplaats te hebben en geen 1,5 meter afstand te houden. Op plekken waar meer dan 500 mensen zijn, moet u wel een mondkapje op en een vaste zitplaats hebben. Vanaf 25 februari (stap 3) mag alles weer volgens reguliere openingstijden geopend zijn, hoeft u geen coronatoegangsbewijs meer te laten zien en hoeft u in de meeste gevallen geen mondkapje meer op. Dit geldt wel voor het openbaar vervoer en in het vliegtuig. Op dit moment zijn de regels van stap 3 nog plannen van de regering. De Tweede Kamer moet daar nog akkoord mee gaan. 
 • Op dinsdag 25 januari 2022 meldden Mark Rutte en Ernst Kuipers dat er nog steeds veel mensen besmet raken met het coronavirus, maar dat mensen minder ziek worden van het virus. Doordat veel mensen besmet raken met het coronavirus, blijven sommige maatregelen nodig om drukte in de ziekenhuizen te voorkomen. Toch gaat bijna alles weer open. Vanaf woensdag 26 januari 2022 gelden er nieuwe coronaregels. Voor sport zijn uitwedstrijden en publiek weer mogelijk. Restaurants en theaters mogen weer open tot 22.00 uur. Ook mogen er weer evenementen georganiseerd worden, zowel binnen als buiten. De nieuwe regels gelden tot dinsdag 8 maart.
 • Op vrijdag 14 januari 2022 was er weer een persconferentie, dit keer met Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid. Ondanks dat er veel coronabesmettingen zijn en het druk is in de ziekenhuizen, komen er versoepelingen. Vanaf 15 januari zijn er nieuwe coronaregels. Deels gaat het onderwijs weer open en mag er meer op het gebied van sport. Winkels en contactberoepen mogen weer open tot 17.00 uur en noodzakelijke winkels tot 20.00 uur. Cafés en restaurants blijven dicht. Deze regels gelden tot 25 januari 2022. Dan bekijkt het kabinet hoe het gaat en of er meer open kan.


Persconferenties 2021

 • Op zaterdag 18 december 2021 kwam het kabinet eerder dan verwacht met een nieuwe persconferentie. De verspreiding van de omikronvariant moet op korte termijn worden vertraagd om de zorg voor iedereen toegankelijk te houden. Daarom heeft het kabinet besloten dat Nederland vanaf zondag 19 december tot en met in ieder geval vrijdag 14 januari 2022 in lockdown gaat. Tijdens de lockdown gelden deze coronaregels. Deze regels gelden tot en met 14 januari 2022.
 • Dinsdag 14 december 2021 is het maatregelenpakket verlengd en zijn aanvullende coronamaatregelen aangekondigd. De sluitingstijd van 17.00 uur voor veel winkels en horecazaken blijft. Voor het BSO en de basisschool zijn er wel wijzigingen en extra sluitingen rond de feestdagen. Deze regels gelden tot en met 14 januari 2022.
 • Vrijdag 26 november 2021 zijn de maatregelen tegen het coronavirus aangescherpt en er zijn nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Het dringende advies van het kabinet is om zoveel mogelijk thuis te blijven en voorzichtig te zijn. Bijna alles sluit om 17.00 uur, met uitzondering van noodzakelijke winkels zoals supermarkten en drogisten. Advocaten, notarissen, dokters en fysiotherapeuten mogen op reguliere openingstijden open blijven. Voor iedereen van 18 jaar en ouder geldt dat zij 1,5 meter afstand houden, ook al is er een QR-code gescand. Verder is het mondkapje weer verplicht op alle overdekte plekken en overal waar vaste zitplaatsen zijn zoals bijvoorbeeld, cafés, restaurants, bioscopen en theaters. Deze maatregelen gelden t/m 18 december 2021.
 • Vrijdag 12 november 2021 zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd die vanaf 13 november 18.00 uur ingaan. Op plekken waar geen coronatoegangsbewijs verplicht is, is het wel verplicht om 1,5 meter afstand te houden en een mondkapje te dragen. Het thuiswerkadvies is terug en het advies om drukte onderweg te vermijden als u toch naar werk gaat. Niet-noodzakelijke winkels zijn open tot 18.00 uur en noodzakelijke winkels zoals supermarkten zijn open tot 20.00 uur. 
 • Dinsdag 2 november 2021 heeft het kabinet nieuwe maatregelen aangekondigd omdat het aantal besmettingen toeneemt en er steeds meer mensen in het ziekenhuis liggen. Vanaf zaterdag 6 november 2021 gaan de nieuwe maatregelen in. Vanaf die datum zijn mondkapjes weer verplicht in gebouwen waar een toegangsbewijs niet verplicht is zoals winkels, bibliotheken, openbaar vervoer, scholen en bij contactberoepen. Ook geldt dat het coronatoegangsbewijs op meer plekken verplicht is.
 • Dinsdag 14 september 2021 heeft het kabinet laten weten dat de 1,5 meter afstand houden wordt losgelaten vanaf 25 september 2021. Vanaf die datum is in alle horeca (behalve afhaalrestaurants) en bij evenementen, festivals, concerten en professionele sportwedstrijden met publiek voor iedereen vanaf 13 jaar een coronapas nodig om binnen te komen.
 • Vrijdag 13 augustus 2021 was er een nieuwe persconferentie. Het kabinet heeft besloten om behoedzaam en stap voor stap de 1,5 meter afstand los te laten. Vanaf 30 augustus geldt de 1,5 meter afstand niet meer in het mbo, hbo en op universiteiten. Alle andere bestaande maatregelen worden verlengd tot en met 19 september.
 • Op vrijdag 9 juli 2021 is er een tussentijdse persconferentie ingelast. De snelle toename in het aantal besmettingen dwingt tot maatregelen in de zomer
 • Vrijdag 18 juni 2021 is aangekondigd dat stap vier van het openingsplan gezet wordt en dat de stap vergroot wordt. Vanaf 26 juni 2021 kan bijna alles weer op 1,5 meter afstand.
 • Vrijdag 28 mei 2021 is bekendgemaakt dat de derde stap in het openingsplan een paar dagen eerder wordt ingezet. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land (weer) open onder voorwaarden.
 • Op dinsdag 11 mei 2021 is de tweede stap in het openingsplan aangekondigd: sportscholen open en buiten meer mogelijk.
 • Op dinsdag 20 april 2021 is de eerste stap in het openingsplan bekendgemaakt.
 • Dinsdag 13 april 2021 is een 'openingsplan' aangekondigd voor het stap voor stap veilig openen van de samenleving. Op z’n vroegst wordt de eerste stap in het openingsplan gezet op 28 april. Tot die tijd blijven de huidige coronamaatregelen gelden. 
 • Dinsdag 23 maart 2021 is aangekondigd dat het pakket met maatregelen wordt verlengd. Eén maatregel wordt aangepast: vanaf woensdag 31 maart 2021 gaat de avondklok een uur later in, om 22.00 uur.
 • Dinsdag 9 maart 2021 is aangekondigd dat er nog geen verdere versoepelingen gaan komen. Wel worden een aantal kleine aanpassingen gedaan op bestaande maatregelen. Naar het overzicht.
 • Dinsdag 23 februari 2021 zijn er enkele versoepelingen van de maatregelen aangekondigd.
 • Tijdens de persconferentie van dinsdag 2 februari 2021 is verteld dat de lockdown wordt verlengd. Wel zijn er een aantal aanpassingen
 • Op woensdag 20 januari 2021 is er een extra persconferentie gehouden. Er zijn aanvullende maatregelen nodig nieuwe varianten van het virus onder controle te krijgen.
 • In de persconferentie van dinsdag 12 januari 2021 is aangekondigd dat het kabinet de lockdown ten minste verlengd tot en met 9 februari 2021.

Persconferenties 2020

 • Maandag 14 december 2020 was er een toespraak van minister-president Mark Rutte en de lockdown per dinsdag 15 december.
 • Dinsdag 17 november 2020 is er weer een persconferentie gehouden. De boodschap is dat de gedeeltelijke lockdown wordt voortgezet. Wel kunnen onder meer musea, theaters, zwembaden en pretparken na een sluiting van 2 weken weer open en mogen we weer sporten in groepslessen. Mensen mogen per dag weer maximaal 3 mensen thuis ontvangen en met maximaal 4 mensen in groepsverband buiten zijn. Een overzicht van de maatregelen per 19 november leest u hier.
 • Dinsdag 3 november 2020 zijn er aanvullende maatregelen aangekondigd bovenop de gedeeltelijke lockdown.
 • Dinsdag 13 oktober 2020 zijn strengere maatregelen gepresenteerd om ervoor te zorgen dat het aantal besmettingen daalt.
 • Maandag 28 september 2020 zijn er aangescherpte maatregelen aangekondigd om verspreiding van het virus terug te dringen.
 • Op vrijdag 25 september 2020 zijn, in samenwerking met de 8 veiligheidsregio's, extra maatregelen getroffen die vanaf zondag 27 september ingaan. 
 • Minister-president Mark Rutte en Minister Hugo de Jonge hebben 1 september 2020 in een persconferentie de stand van zaken over het coronavirus gedeeld. Zo gaven zij aan waar we nu, ongeveer een half jaar na het begin van de uitbraak, staan. Verder stonden zij stil bij wat we doen om een tweede golf voor te blijven.
 • Dinsdag 18 augustus 2020 is er nieuwe persconferentie geweest vanwege het toenemende aantal besmettingen. Er zijn regels aangescherpt.
 • Donderdag 6 augustus 2020 zijn er aanvullende regels gepresenteerd.
 • Woensdag 24 juni 2020 presenteerden premier Mark Rutte en minister De Jonge verdere versoepelingen van de maatregelen.
 • Dinsdag 19 mei 2020 vertelden premier Mark Rutte en minister De Jonge op televisie over de laatste ontwikkelingen en de stappen na 1 juni.
 • Woensdag 6 mei 2020 is er extra persconferentie geweest. Hierin is aangegeven dat we vanaf maandag 11 mei elkaar in Nederland stap voor stap iets meer ruimte kunnen geven, en daarbij het coronavirus onder controle houden. Naleving van de belangrijkste basisregels is dan wel belangrijker dan ooit. Lees hier welke versoepelingen staan gepland.
 • Op dinsdag 21 april 2020 is er een persconferentie geweest. Er is besloten dat de maatregelen worden verlengd. Wel komt er voorzichtig meer ruimte voor kinderen en jongeren. Lees hier wat er is besloten.
 • Het kabinet heeft op 31 maart 2020 besloten dat alle coronamaatregelen in Nederland worden verlengd tot en met dinsdag 28 april 2020.
 • Vervolgens kwam het kabinet op 23 maart 2020 met aangescherpte maatregelen
 • Op 15 maart 2020 werden aanvullende maatregelen bekend gemaakt.
 • Vanaf 12 maart 2020 heeft de Rijksoverheid maatregelen ingesteld om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het coronavirus en uw verzuimverzekering

Lees hier de belangrijkste informatie over het coronavirus en de Sazas Verzuimverzekering.

Voor meer informatie over de overheidsmaatregelen verwijzen we door naar www.rijksoverheid.nl