Nieuws voor werkgevers

  • Verzuimcijfers: ziekteverzuim 4e kwartaal 2020 op zijn hoogst in 18 jaar tijd

    Ziekteverzuim eind 2020 het hoogst in 18 jaar

    Het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft de verzuimcijfers voor eind 2020 bekendgemaakt. In het vierde kwartaal van 2020 was het ziekteverzuim 4,9%, het hoogst sinds het vierde kwartaal in 2002 toen het verzuim 5,4% was. Eind 2019 was dit nog 4,4%.
    nieuws
  • Advies bedrijfsarts leidend bij RIV-toets

    Wetsvoorstel advies bedrijfsarts bij RIV-toets doorgeschoven

    Vanaf 1 september 2021 zou het advies van de bedrijfsarts leidend zijn bij de toetsing van het re-integratieverslag (RIV-toets). Het wetsvoorstel is doorgeschoven naar een nieuw kabinet. Het is de vraag of en zo ja, wanneer het wetsvoorstel doorgaat.
    nieuws
  • Medewerkers verplicht naar werk tijdens corona - Sazas

    Meer stress en minder plezier op het werk door corona

    De coronacrisis eist zijn tol in de hele Nederlandse samenleving. Dat geldt in het bijzonder voor mensen die in deze periode echt niet thuis kunnen werken. Wie verplicht op het werk moet zijn heeft het zwaar. Sinds corona heeft deze groep medewerkers meer stress en minder werkplezier.
    Nieuws
  • Meer reorganisaties door de coronacrisis beheers verzuim - Sazas

    Meer reorganisaties door de coronacrisis: beheers verzuim

    Veel bedrijven lijden onder de coronacrisis. In sommige branches is de vraag van klanten veranderd of zijn de kosten hoger dan de inkomsten. Dit geeft werkgevers grote zorgen. Om tijdens de coronacrisis het hoofd boven water te houden, besparen sommige werkgevers op hun uitgaven door te reorganiseren. Een reorganisatie kan grote impact hebben op medewerkers en daarmee ook op verzuim.
    Nieuws
  • Voorkom burn-outs door de coronacrisis tips voor werkgevers - Sazas

    Voorkom burn-outs door de coronacrisis: tips voor werkgevers

    Sinds de coronacrisis is het aantal burn-outs toegenomen. Met name een (te) hoge werkdruk en onzekerheid over de toekomst zorgt voor veel stress. Ook de vervaging tussen werk en privé ervaren mensen als stressvol. Alle redenen om een burn-out, zeker tijdens de coronacrisis, te voorkomen.
    artikel
  • Stijging aantal WIA-uitkeringen en lasten Ziektewet - Sazas

    Stijging aantal WIA-uitkeringen en lasten Ziektewet

    UWV constateert dat steeds meer mensen een uitkering voor arbeidsongeschiktheid (WIA-uitkering) ontvangen. Dit bleek al uit het 8-maandenverslag 2019 van UWV. De stijging van de AOW-leeftijd en het afschaffen van vervroegde uittredingsregelingen zijn daarbij de grootste boosdoeners. Ook de Ziektewetlasten zijn omhoog gegaan.
    Nieuws
  • Bedrijfsongevallen 2019 stress vaak de oorzaak - Sazas

    93.000 bedrijfsongevallen in 2019: stress vaak de oorzaak

    In 2019 vonden 93.000 bedrijfsongevallen plaats waardoor medewerkers ten minste 4 dagen niet konden werken. De meeste bedrijfsongevallen hebben een fysieke oorzaak, maar in een kwart van de gevallen speelt psychische overbelasting een rol.
    nieuws
  • Bedrijfsongevallen, stress vaak de oorzaak - Sazas

    Aanvullende eisen Arbobesluit voor bestrijding corona

    Sinds maart 2020 hebben we te maken met verschillende maatregelen om het coronavirus terug te dringen. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft besloten dat er op het werk ook aanvullende maatregelen genomen moeten worden. Wat houdt dit in?
    nieuws
  • Loondoorbetaling werkende AOW'er naar 6 weken

    Loondoorbetaling werkende AOW'er van 13 naar 6 weken

    De loondoorbetaling bij ziekte voor AOW-gerechtigde medewerkers gaat naar verwachting 1 januari 2022 van 13 naar 6 weken. Daarmee stopt het overgangsrecht van de Wet werken na de AOW-gerechtigde leeftijd. En er gaan meer termijnen terug naar 6 weken.
    nieuws