Veel ziekteverzuim door ongelukken op het werk

Aantal keer gelezen:
 1077

Een valpartij op het werk kan best pijn doen. Maar het is nog erger als de medewerker een hersenschudding of botbreuk oploopt. 196 duizend medewerkers hadden in 2021 een ongeluk op het werk. Vaak moesten zij naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis. Vooral vrachtwagenchauffeurs en timmerlui waren de dupe blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau Statistiek (CBS).


Veel ongelukken in de transport- en logistieksector

Veel ziekteverzuim door ongelukken op het werk

De meeste ongelukken gebeuren in de transport- en logistieksector. Daarnaast gebeuren er veel ongelukken bij medewerkers met een technisch of agrarisch beroep. Bijvoorbeeld medewerkers die productiemachines bedienen of arbeiders in de bouw. Uit het onderzoek blijkt dat er ook in de zorgsector veel ziekteverzuim is. Dat komt dan vooral door psychische overbelasting. 19% van de medewerkers in de zorg werd ziek door stress of intimidatie. De minste ongelukken komen voor bij ICT’ers.


Ziekteverzuim na het ongeluk

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel medewerkers zich ziek melden na een ongeluk op het werk. 100 duizend medewerkers verzuimden ten minste één dag. Bij 74 duizend medewerkers was dat verzuim zelfs vier dagen of meer. Bijna de helft, 96 duizend medewerkers, meldde zich niet ziek na het ongeluk.


Waardoor kwam het ongeluk?

In 15% van de gevallen is iemand ernstig gevallen of uitgegleden. In 14% van de gevallen vertillen medewerkers zich aan zware spullen of ze maken een verkeerde beweging. Ook vallen medewerkers van een ladder of steiger (6%), of ze hebben een verkeersongeluk (4%). Medewerkers in transport- en technische beroepen lopen risico. Zij hebben vaak lichamelijk zwaar werk en werken met lawaai in de werkomgeving. Daarnaast werken zij vaak in ploegendiensten. Bijna 1 op de 5 medewerkers die in 2021 minimaal één dag ziek was, voelde zich psychisch overbelast. Dit waren meestal medewerkers in de zorg.

Nachtwerkers meer kans op een ongeval

Dit blijkt uit onderzoek van TNO uitgevoerd onder 400.000 medewerkers. Iemand die werkt in de nacht heeft 1,5 keer meer kans op een ongeval op het werk. Dit is vergeleken met medewerkers die alleen dagdiensten werken. Het ongeval kan zowel tijdens een dag- als nachtdienst gebeuren.

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid

PSA gaat om alle werkgerelateerde stressklachten. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een te hoge werkdruk, pesterijen, agressie, geweld, seksuele intimidatie of discriminatie. PSA tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan u hierbij helpen. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen. Vraag nu het gratis stappenplan voor PSA-beleid aan.

Gevolgen van de ongelukken

Door een ongeluk lopen medewerkers een verstuiking, een verrekking of een wond op (47%). Gelukkig komen botbreuken minder vaak voor; in 9% van de gevallen breekt de medewerker een lichaamsdeel. Een hersenschudding of een brandwond sluiten de rij; dit gebeurt in maar 3% van de gevallen.


Tips om veilig en gezond te werken

Als werkgever moet u zorgen voor veiligheid op de werkplek. Het is belangrijk om goed na te gaan hoe het ongeluk kon gebeuren. Zo leert u ervan en kunt u gevaarlijke situaties herkennen. Zijn de materialen waar uw medewerkers mee werken wel geschikt? Weten de medewerkers wel hoe ze op een veilige manier kunnen werken? Hier vindt u tien tips om de veiligheid op de werkplek te verbeteren.


Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E)

Voldoet uw RI&E nog aan de wettelijk gestelde eisen? Een RI&E is verplicht voor alle bedrijven die personeel hebben. Met een RI&E brengt u de gezondheids- en veiligheidsrisico’s van uw bedrijf in kaart. Ook maakt u een plan van aanpak met oplossingen voor die risico‘s. Een goed opgestelde RI&E helpt ongevallen en gezondheidsklachten te voorkomen.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Wat is duurzame plaatsing?

    Duurzame plaatsing: wat is het en hoe maakt u er een succes van?

    Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vaak lastig om betaald werk te vinden én te houden. En dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Duurzame plaatsing kan de oplossing zijn. Maar wat is dit precies en hoe kunt u er als werkgever een succes van maken?
    nieuws
  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper