Aangepaste Wet banenafspraak regelt lastenverlichting en loonkostenvoordeel voor werkgevers

Aantal keer gelezen:
 744

De afgelopen jaren hebben werkgevers al veel mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen. Maar het kan nog beter. Daarom heeft de overheid de Wet banenafspraak simpeler gemaakt. Zodat er straks nóg meer banen zijn voor mensen die moeilijk aan het werk komen.

Wet Arbeidsbeperking

Waarover gaat de Wet banenafspraak ook al weer?

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak extra begeleiding of een aangepaste werkplek nodig. Bijvoorbeeld omdat zij een lichamelijke beperking hebben. Daarom vinden zij lastiger een baan. Om dit op te lossen is er de Wet banenafspraak gekomen.

Met deze wet is er een afspraak dat er tot 2026 in totaal 125.000 banen extra komen voor medewerkers met een arbeidsbeperking. De banenafspraak is in 2013 gemaakt door het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en medewerkers. Zij spraken af te zorgen voor 125.000 extra banen bij gewone werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat aantal willen ze in 2026 bereiken. Eind 2022 stond de teller op ruim 81.000 banen.  Maar werkgevers vinden de Wet banenafspraak en de regels over het aantal extra banen (het quotum) te ingewikkeld. Daarom schaft de Wet banenafspraak nu een aantal regels af. Ook wordt ‘goed gedrag’ beloond. Als de quotumregeling geactiveerd is, dan is er niet alleen sprake van een stok achter de deur. Maar komt er ook een beloningssysteem voor werkgevers die meer doen dan de quotumregeling van hen vraagt.

Het wetsvoorstel Vereenvoudiging banenafspraak en de quotumregeling is op 17 oktober 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is de bedoeling dat de wet ingaat op 1 januari 2025.

7 tips voor een succesvolle duurzame plaatsing

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vaak lastig om betaald werk te vinden én te houden. En dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Duurzame plaatsing kan een oplossing zijn. Maar wat is dit precies en hoe kunt u er als werkgever een succes van maken?

Wat wordt er makkelijker met de nieuwe wet?

U of uw medewerker hoeft straks geen doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV) meer aan te vragen bij UWV. Nu moet dat nog wel, binnen drie maanden na indiensttreding of herplaatsing van de medewerker. Als de wet wordt aangenomen dan kunt u zelf in het doelgroepenregister van UWV kijken of u voor uw medewerker een loonkostenvoordeel kan krijgen.

Het loonkostenvoordeel is er in het vervolg ook voor medewerkers met een arbeidsbeperking die al bij u in dienst zijn. Nu krijgt u alleen een loonkostenvoordeel als u een medewerker nieuw in dienst neemt. Het loonkostenvoordeel kan per medewerker stijgen tot € 2.000,- per jaar.

U krijgt straks het loonkostenvoordeel voor de hele periode dat de medewerker bij u in dienst is. Op dit moment stopt het loonkostenvoordeel na drie jaar. Er zijn straks geen verschillen meer tussen de doelgroep loonkostenvoordeel en de doelgroep banenafspraak.

Dit is de doelgroep van de Wet banenafspraak

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV;
  • Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening);
  • Wajongers met arbeidsvermogen. Arbeidsvermogen betekent dat iemand bijvoorbeeld vier uur per dag kan werken;
  • Mensen die op een Wiw-baan of ID-baan werken. Dit zijn banen vanuit oude wetten; de eerdere Wet inschakeling werkzoekenden en het eerdere Besluit in- en doorstroombanen. Deze banen waren bedoeld voor mensen in de bijstand die moeilijk aan het werk konden komen;
  • Mensen die gehandicapt werden vóór hun 18e verjaardag of tijdens hun studie. En die dankzij de banenafspraak toch het wettelijke minimumloon kunnen verdienen.

No-riskpolis

Heeft u medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst? Dan heeft u misschien recht op een no-riskpolis. U hoeft dan het loon niet door te betalen als de medewerker ziek is.

Een beloning voor werkgevers die meer medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst nemen

Het nieuwe wetsvoorstel wil het verschil maken en gaat werken met beloningen in plaats van met boetes (de heffing). Lukt het niet dat er 125.000 extra banen komen, dan krijgen werkgevers te maken met het quotum. Dat quotum betekent dat werkgevers die ongeveer 25 of meer medewerkers hebben (40.575 of meer uren) meer medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen. Ook kunt u deze medewerkers inhuren. Het extra aantal banen (quotum) wordt voor elke werkgever apart vastgesteld.

Om te stijgen naar 125.000 banen, komt er dus een bonus in de nieuwe wet. De bonus is een verhoging van het loonkostenvoordeel doelgroep banenafspraak. Hoe meer medewerkers met een arbeidsbeperking u in dienst heeft, hoe hoger het bedrag is. De volledige bonus is ongeveer € 5.000,- per extra baan. Dit komt bovenop het bestaande loonkostenvoordeel. U ontvangt de bonus als uw medewerker een jaar lang 25,5 uur per week werkt. Hoe groot de bonus is, hangt af van het totaal aantal uren. Is uw medewerker minder dan 25,5 uur per week aan het werk? Dan ontvangt u een lagere bonus.

De overheid verwacht dus dat werkgevers er nog alles aan doen om de afgesproken 125.000 banen te halen. Pas als dat niet lukt, wordt het quotum geldig. En het quotum kan er alleen komen na overleg met sociale partners en gemeenten.

Moet iedere werkgever tijdens de banenafspraak zelf een eigen administratie bijhouden? Nee, dat hoeft niet. Voor de banenafspraak bekijkt UWV elk jaar op landelijk niveau of de afspraken voor de extra banen voor de mensen uit de doelgroep zijn gehaald. Het gaat er dus niet om hoeveel banen er bij één werkgever bijkomen, maar om het totaal aantal extra banen van alle werkgevers samen.

In dit kennisdocument kunt u meer lezen over het quotum.
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: