Achterstanden bij UWV op WIA-beoordelingen: no-risk nu zonder WIA-beslissing mogelijk

Aantal keer gelezen:
 4181

Neemt u iemand met een arbeidsbeperking in dienst, dan heeft u mogelijk recht op een no-riskpolis. Als uw medewerker dan ziek uitvalt, betaalt UWV hem of haar een uitkering. Hierdoor hoeft u het loon niet door te betalen bij ziekte. Maar waar u voorheen pas recht had op een no-risk als de WIA-beslissing (WIA-beschikking) binnen was, is dit nu al eerder mogelijk. In dit artikel leggen we uit wat de no-riskpolis is, wie hier recht op hebben en wanneer een no-risk zonder WIA-beslissing mogelijk is.

WIA-expert Sadia vertelt over no-riskpolis en WIA-achterstanden

Alles over de no-riskpolis

Wilt u meer weten over de no-riskpolis? In een kennisbankartikel hebben we alle informatie voor u op een rij gezet. Zoals de voordelen van een no-riskpolis, waar op te letten bij deze polis en hoelang een no-riskpolis geldt.

Een no-riskpolis, wat is dat?

Werkgevers zijn vaak bang om iemand met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Deze twijfel komt vaak door de angst voor extra kosten. Als een medewerker uitvalt door ziekte, moet een werkgever namelijk twee jaar het loon doorbetalen en maximaal tien jaar de doorbelasting van de WGA-uitkering betalen. Omdat de overheid deze twijfel wil wegnemen, is er de no-riskpolis. Als een medewerker met een no-riskpolis uitvalt door ziekte, heeft hij of zij recht op een Ziektewetuitkering van UWV. Als werkgever draagt u dan niet alle kosten. Zo is de no-riskpolis een aanmoediging om mensen met een (gedeeltelijke) arbeidsbeperking in dienst te nemen en te houden.

Welke medewerkers hebben recht op een no-riskpolis?

De no-riskpolis geldt voor iedereen met een WIA-uitkering. Maar ook voor wie minder dan 35% arbeidsongeschikt wordt (35-minner) en voldoet aan de voorwaarden van de no-riskpolis. Sadia Azor (foto), WIA-expert bij Sazas, legt uit: ‘Dit betekent dat de medewerker het oude werk niet meer kan doen, niet bij de eigen werkgever kan blijven en elf weken voor het einde van de wachttijd geen nieuwe baan heeft gevonden. In de WIA-beslissing, ook wel WIA-beschikking genoemd, staat dan dat iemand structurele (terugkerende) functionele beperkingen heeft en in aanmerking komt voor een no-riskpolis bij de nieuwe werkgever.’


WIA-beslissing niet altijd op tijd       

Een no-riskpolis vergroot dus de baankansen voor mensen met een arbeidsbeperking. Maar om een no-riskpolis te krijgen, moest voorheen wel eerst de WIA-beslissing binnen zijn. En door de achterstanden bij UWV, was de WIA-beslissing niet altijd op tijd. Dit kan problemen geven. ‘Bijvoorbeeld wanneer een medewerker is gedetacheerd bij een andere werkgever en zowel deze werkgever als medewerker graag een arbeidsovereenkomst willen aangaan. De nieuwe werkgever wil dit waarschijnlijk pas doen als de WIA-beslissing binnen is. Daarin staat namelijk dat de medewerker recht heeft op de no-riskpolis’, legt Sadia uit.


No risk zonder WIA-beslissing nu mogelijk

UWV heeft een oplossing bedacht voor wanneer er behoefte is aan een no-riskpolis, maar de WIA-beoordeling nog niet is uitgevoerd. Wanneer UWV niet in staat is om op tijd te beslissen, kan de medewerker UWV verzoeken om toch een no-riskpolis af te geven. Dit kan hij of zij zelf doen door zelf te bellen met de UWV Telefoon Werknemer. De oud-werkgever mag dit ook voor hem of haar doen. Als aan alle voorwaarden voor de polis is voldaan, kan UWV ‘buitenwettelijk’ een beschikking voor de no-riskpolis geven.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

 • Verzuimexperts van Sazas

  Verzuimexperts

  Wordt uw medewerker ziek, dan kan het dat u vragen heeft. Bijvoorbeeld over re-integratie. Onze verzuimexperts kunnen u daarbij helpen. Maar ook als het om het voorkomen van verzuim gaat (preventie), spelen onze verzuimexperts een sleutelrol.
  Verzuimexperts
 • Documenten aanleveren voor de WIA

  De WIA-aanvraag: wat is de rol van de werkgever?

  Als een medewerker bijna twee jaar ziek is, kan hij of zij een WIA-uitkering aanvragen. Een medewerker kan aan de werkgever vragen om een aantal van deze documenten aan te leveren bij UWV. Wat is de rol van de werkgever bij het aanvragen van een WIA-uitkering?
  Kennisbank
 • Ziek Op Vakantie

  Whitepaper: Ziekte in het buitenland

  In onze whitepaper 'Ziekte in het buitenland; Hoe ga je ermee om?' nemen we eerst drie verschillende vaak voorkomende situaties onder de loep. Vervolgens gaan we in op het verzuimprotocol en de regels rondom de vakantiedagen.
  Whitepaper