Loondoorbetaling blijft 2 jaar

Loondoorbetaling in het tweede ziektejaar is al jaren een punt van discussie. In de politiek zijn de meningen over dit onderwerp verdeeld. Zo willen CDA en VVD de loondoorbetalingsplicht van werkgevers inkorten naar één jaar. GroenLinks wil juist dat dit twee jaar blijft, zoals het op dit moment is. Voorlopig blijft de loondoorbetaling bij ziekte twee jaar, ook voor kleine bedrijven. Wat betekent dit voor uw klanten?


Tegemoetkoming in de lasten voor kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven blijft de loondoorbetaling bij ziekte ook twee jaar. Per 1 januari 2022 betalen kleine werkgevers een lagere gedifferentieerde premie voor het arbeidsgeschiktheidsfonds (Aof). Met deze verlaging komt het kabinet kleine werkgevers financieel tegemoet in de kosten van loondoorbetaling bij ziekte.

Loondoorbetaling Blijft 2 Jaar

Wanneer gaat het om een kleine werkgever?

Als het premieloon maximaal 25 keer per medewerker per jaar is, valt een werkgever onder de categorie klein. Deze regels gelden vanaf 1 januari 2022. UWV berekent binnen welke categorie een bedrijf valt, klein of (middel)groot.


Focus re-integratie na 1e ziektejaar op tweede spoor

In het eerste jaar ligt bij de re-integratie van de zieke medewerker de focus op herstel en terugkeer naar de eigen werkplek. Vanaf nu ligt de focus bij re-integratie in het tweede jaar op spoor 2: werk zoeken buiten de organisatie bij een andere werkgever. Hierbij wordt de instroom in de WIA zoveel mogelijk beperkt.


Opiniestuk: afschaffen loondoorbetaling tweede ziektejaar doodsteek voor inclusieve samenleving

‘Wanneer de loondoorbetaling van het tweede ziektejaar stopt, is niemand daar bij gebaat. Veel kabinetsleden, maar ook mkb’ers zijn in de veronderstelling dat wanneer de loondoorbetaling van het tweede ziektejaar wordt stopgezet,  dit enorm in kosten zal schelen. Uit de praktijk weet ik dat werkgeversverplichtingen bij re-integratie positief werken op het terugdringen van verzuim’ vertelt Hans van Bussel, directeur bij verzuimspecialist Sazas, in een opiniestuk van Trouw.

Lees het opiniestuk

Opiniestuk Hans

Ook interessant voor u:

 • Verzamelwet

  Verzamelwet 2022: vier veranderingen op een rij

  Bent u als accountant het nieuwe jaar up-to-date begonnen? We zetten vier veranderingen voor u op een rij. In de verzamelwet van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) zijn een aantal wetten gewijzigd per 1 januari 2022.
  nieuws
 • Transitievergoeding 2022

  Maximale transitievergoeding stijgt in 2022

  In 2022 stijgt de maximale transitievergoeding van € 84.000 bruto naar € 86.000 bruto per jaar. De kosten van een ontslag kunnen dus flink oplopen. Hoe berekent u de transitievergoeding?
  nieuws
 • kosten van verzuim

  Wat kost een zieke medewerker?

  Veel werkgevers onderschatten de kosten van een zieke medewerker. Wist u dat deze kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag? Een werkgever betaalt niet alleen het loon door. We leggen de verschillende kosten aan u uit.
  Artikel