Nieuwe premiepercentages Werkhervattingskas per 1 januari 2024

Aantal keer gelezen:
 1160

De nieuwe gedifferentieerde premies van de regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) en de Ziektewet (ZW) voor 2024 zijn bekend. Op 1 september jl. publiceerde UWV de premies en parameters voor de WGA- en ZW-premies voor de Werkhervattingskas. De premie Werkhervattingskas geldt voor werkgevers die publiek verzekerd zijn via UWV. Eigenrisicodragers betalen geen premie aan de Werkhervattingskas. Per 1 januari 2024 zullen de nieuwe percentages ingaan. Wat betekent dit voor uw klant?

Werkhervattingskas

Whitepaper 'Verzuim door persoonlijke omstandigheden'

Persoonlijke omstandigheden kunnen leiden tot situaties waarin medewerkers lichamelijke en psychische klachten ervaren. Deze klachten kunnen leiden tot verzuim. Hoe kan uw klant omgaan met dit soort situaties onder de eigen medewerkers? En wat zijn de kosten van verzuim? U leest er meer over in ons whitepaper 'Verzuim door persoonlijke omstandigheden'.

Wat is de werkhervattingskaspremie voor 2024?

Elk jaar stelt UWV een gemiddeld premiepercentage vast voor elke publiek verzekerde werkgever in alle takken van bedrijf of beroep. Dit wordt ook wel de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas genoemd. Deze gedifferentieerde premie is opgebouwd uit twee premieonderdelen: de WGA en de Ziektewet.

De WGA-premie daalt in 2024

Het gemiddelde premiepercentage voor de WGA daalt in 2024. Het percentage gaat van 0,87% naar 0,77%. Dit komt onder andere omdat UWV 60-plussers niet meer betaalt uit de Werkhervattingskas, maar uit het Arbeidsongeschiktheidsfonds. Per sector zijn er verschillen in de premiepercentages. Voor de agrarische sector is het WGA-percentage in 2024 0,55%. Voor de bouwbedrijven is dat 0,68%.

De premie Ziektewet daalt in 2024

Ook het gemiddelde premiepercentage voor de Ziektewet daalt in 2024. Het percentage gaat van 0,66% naar 0,45%. Dit komt omdat een aantal grote uitzendbedrijven per 2023 zijn overgestapt naar het eigenrisicodragerschap. En deze sector heeft een nieuwe cao. Daarom is er de verwachting dat er minder uitzendkrachten in de Ziektewet komen. Ook hier verschillen de premiepercentages per sector. Het percentage voor de agrarische sector en de bouwbedrijven is 0,24% en voor de timmerindustrie is het 0,40%.

De beschikking van de Belastingdienst

Eind 2023 stuurt de Belastingdienst aan grote en middelgrote bedrijven de beschikking waarmee hun premie voor 2024 wordt vastgesteld. Kleine werkgevers krijgen een mededeling met de sectorale premies. U kunt deze beschikking voor uw klant controleren. Het controleren voorkomt dat er een te hoge premie wordt berekend. Voor de premievaststelling van jaar t wordt gekeken naar het gemiddelde premieplichtig loon in het jaar t-2. UWV kijkt dus voor de premievaststelling van het jaar 2024 naar het aantal instromers in de Ziektewet of WGA van twee jaar geleden.

Wat is de gedifferentieerde premie Werkhervattingskas?

De premie Werkhervattingskas bestaat uit de som van de gedifferentieerde premie WGA én de gedifferentieerde premie Ziektewet. De hoogte van de premie wordt ook bepaald door hoe groot het bedrijf van uw klant is. Dat werkt als volgt: bij elke gedifferentieerde premieberekening komt er nog een opslag of een korting. Bij kleine werkgevers is het premiepercentage gelijk aan die van de sectorale premies. Bij grote werkgevers zijn de gedifferentieerde premies gelijk aan de individuele premies. Middelgrote werkgevers betalen een premie die een gewogen gemiddelde is van een sectorale en een individuele premie. Hoe hoger de loonsom is van een middelgrote werkgever, hoe groter de invloed van de individuele premie. En de invloed van de sectorale premie wordt dan kleiner.

Tabel: In welke grootteklasse komen uw klanten in 2024?

Wat Berekening 2024
Gemiddelde loonsom n.v.t. € 37.700,-
Grens kleine/middelgrote werkgevers 25 x € 37.700,- = € 942.500,- € 942.500,-
Grens middelgrote/grote werkgevers 100 x € 37.700,- € 3.770.000,-

De indeling is op basis van de totale loonsom van uw klant. Er wordt gerekend met een gemiddeld premieplichtig loon. Het gemiddelde premieplichtig loon is gebaseerd op gegevens van het Centraal Planbureau (CPB). Het premieplichtige loon stijgt naar € 37.700,-.

  • Als de loonsom ≤25 maal het gemiddelde premieplichtig loon is, dan wordt een werkgever beschouwd als ‘klein’;
  • Als de loonsom > 25 en ≤ 100 maal het gemiddelde premieplichtig loon is, dan wordt een werkgever beschouwd als ‘middelgroot’;
  • Als de loonsom > 100 maal het gemiddelde premieplichtige loon is, wordt een werkgever beschouwd als ‘groot’.

Er zit ruim 2,3 miljard euro in de Werkhervattingskas

Alle premies die werkgevers samen voor de WGA en de Ziektewet betalen komen terecht in de Werkhervattingskas. Met dit fonds kan UWV de eerste tien jaar van de WGA financieren voor medewerkers met een vast en flexibel dienstverband. Daarnaast financiert de Werkhervattingskas de totale periode die medewerkers met een flexibel dienstverband (zoals uitzendkrachten) in de ziektewet zitten. De verwachting is dat er € 1.555 miljoen aan WGA-premiebaten binnenkomt in 2024. Voor de Ziektewet wordt € 762 miljoen aan premiebaten verwacht. Daarmee kunnen alle WGA- en Ziektewetlasten voor 2024 gefinancierd worden.

Wat is de Werkhervattingskas?

De regeling Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten (WGA) valt onder de wet WIA. De WGA bestaat uit verschillende soorten verzekerden, uitkeringen en uitkeringsfases. De Werkhervattingskas financiert de uitkeringen voor twee groepen verzekerden: arbeidsongeschikten die een vast dienstverband hadden toen zij ziek werden, en arbeidsongeschikten die toen een flexibel dienstverband hadden. De Werkhervattingskas financiert voor beide groepen de eerste tien jaar van de uitkering. Ook financiert de Werkhervattingskas de ziektewetuitkeringen voor de volledige duur van twee jaar voor mensen met een flexibel dienstverband (ZW-flex).

Hoe wordt de premie WGA en ZW voor bedrijven berekend?

In deze brochure van UWV ‘Gedifferentieerde premies WGA en Ziektewet 2024’ leest u meer over de premies. Ook vindt u daarin rekenvoorbeelden voor kleine, middelgrote en grote werkgevers.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Werkgeverslasten bereken voor uw klant - Sazas

    Zo berekent u de werkgeverslasten voor uw klant

    Naast het loon van de medewerkers betaalt uw klant als werkgever nog een aantal andere werkgeverslasten. Het gaat hier om de zaken die bovenop het loon komen. Bent u benieuwd om welke kosten het precies gaat? En hoe u de totale werkgeverslasten berekent? Lees er meer over in dit artikel.
    nieuws
  • Trajecten van schuldhulpverlening verkort per 1 juli 2023 - Sazas

    Schuldhulpverlening: hulptrajecten zijn verkort

    Per 1 juli 2023 is het traject rondom de wettelijke schuldsanering (de Wet schuldsanering natuurlijke personen, Wsnp) korter geworden. Dit telt nu nog maar 18 in plaats van 36 maanden. Dat scheelt veel stress bij mensen met (te) hoge schulden. Voorkom verzuim door schulden: tips voor werkgevers.
    nieuws