Aangepaste Wet banenafspraak regelt lastenverlichting en loonkostenvoordeel voor werkgevers

Aantal keer gelezen:
 317

De afgelopen jaren hebben werkgevers al veel mensen met een arbeidsbeperking aan een baan geholpen. Maar het kan nog beter. Daarom heeft de overheid de Wet banenafspraak simpeler gemaakt. Zodat er straks nóg meer banen zijn voor mensen die moeilijk aan het werk komen.

Wet Arbeidsbeperking

Waarover gaat de Wet banenafspraak ook al weer?

Mensen met een arbeidsbeperking hebben vaak extra begeleiding of een aangepaste werkplek nodig. Bijvoorbeeld omdat zij een lichamelijke beperking hebben. Daarom vinden zij lastiger een baan. Om dit op te lossen is de Wet banenafspraak er gekomen.

Met deze wet is er een afspraak dat er tot 2026 in totaal 125.000 banen extra komen voor medewerkers met een arbeidsbeperking. De banenafspraak is in 2013 gemaakt door het kabinet en vertegenwoordigers van werkgevers en medewerkers. Zij spraken af te zorgen voor 125.000 extra banen bij gewone werkgevers voor mensen met een arbeidsbeperking. Dat aantal willen ze in 2026 bereiken. Eind 2022 stond de teller op ruim 81.000 banen.  Maar werkgevers vinden de Wet banenafspraak en de regels over het aantal extra banen (het quotum) te ingewikkeld. Daarom schaft de Wet banenafspraak nu een aantal regels af. Ook wordt ‘goed gedrag’ beloond. Als de quotumregeling geactiveerd is, dan is er niet alleen sprake van een stok achter de deur. Maar komt er ook een beloningssysteem voor werkgevers die meer doen dan de quotumregeling van hen vraagt.

Het wetsvoorstel Vereenvoudiging banenafspraak en de quotumregeling is op 17 oktober 2023 naar de Tweede Kamer gestuurd. Het is de bedoeling dat de aangepaste wet ingaat op 1 januari 2025.

7 tips voor een succesvolle duurzame plaatsing

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vaak lastig om betaald werk te vinden én te houden. En dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt. Duurzame plaatsing kan een oplossing zijn. Maar wat is dit precies en hoe kan uw klant er als werkgever een succes van maken?

Wat wordt er makkelijker met de nieuwe wet?

Uw klant of zijn of haar medewerker hoeft straks geen doelgroepverklaring loonkostenvoordeel (LKV) meer aan te vragen bij UWV. Nu moet dat nog wel, binnen drie maanden na indiensttreding of herplaatsing van de medewerker. Als de wet wordt aangenomen dan kan uw klant zelf in het doelgroepenregister van UWV kijken of hij of zijn voor de medewerker een loonkostenvoordeel kan krijgen.

Het loonkostenvoordeel is er in het vervolg ook voor medewerkers met een arbeidsbeperking die al bij uw klant in dienst zijn. Nu krijgt uw klant alleen een loonkostenvoordeel als hij of zij een medewerker nieuw in dienst neemt. Het loonkostenvoordeel kan per medewerker stijgen tot € 2.000,- per jaar.

Uw klant krijgt straks het loonkostenvoordeel voor de hele periode dat de medewerker bij hem of haar in dienst is. Op dit moment stopt het loonkostenvoordeel na drie jaar. Er zijn straks geen verschillen meer tussen de doelgroep loonkostenvoordeel en de doelgroep banenafspraak.

Dit is de doelgroep van de Wet banenafspraak

  • Mensen die onder de Participatiewet vallen en die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen;
  • (Voormalige) leerlingen uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) en praktijkonderwijs (pro) die zich schriftelijk hebben aangemeld bij UWV;
  • Mensen met een Wsw-indicatie (sociale werkvoorziening);
  • Wajongers met arbeidsvermogen. Arbeidsvermogen betekent dat iemand bijvoorbeeld vier uur per dag kan werken;
  • Mensen die op een Wiw-baan of ID-baan werken. Dit zijn banen vanuit oude wetten; de voormalige Wet inschakeling werkzoekenden en het voormalig Besluit in- en doorstroombanen. Deze banen waren bedoeld voor mensen in de bijstand die moeilijk aan het werk konden komen;
  • Mensen die gehandicapt werden vóór hun 18e verjaardag of tijdens hun studie. En die dankzij de banenafspraak het wettelijke minimumloon kunnen verdienen.

No-riskpolis

Heeft uw klant medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst? Dan hebben zij misschien recht op een no-riskpolis. Zij hoeven het loon dan niet door te betalen als de medewerker ziek is.

Een beloning voor werkgevers die meer medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst nemen

Het nieuwe wetsvoorstel wil het verschil maken en gaat werken met beloningen in plaats van met boetes (heffing). Lukt het niet dat er 125.000 extra banen komen, dan krijgen werkgevers te maken met het quotum. Dat betekent dat werkgevers die ongeveer 25 of meer medewerkers hebben (40.575 of meer uren) meer medewerkers met een arbeidsbeperking in dienst moeten nemen. Ook kan uw klant deze medewerkers inhuren. Het extra aantal banen (quotum) wordt voor elke werkgever apart vastgesteld.

Om te stijgen naar 125.000 banen, komt er een bonus in de nieuwe wet. Hoe meer medewerkers met een arbeidsbeperking er in dienst zijn bij uw klant, hoe hoger het bedrag is. De volledige bonus is ongeveer € 5.000,- per extra baan. Dit komt bovenop het bestaande loonkostenvoordeel. Uw klant ontvangt de bonus als zijn of haar medewerker een jaar lang 25,5 uur per week werkt. Hoe groot de bonus is, hangt af van het totaal aantal uren. Is de medewerker minder dan 25,5 uur per week aan het werk? Dan ontvangt uw klant een lagere bonus. Alleen grote werkgevers krijgen te maken met het quotum. Dat zijn werkgevers met een premieplichtig loon dat gelijk is aan 25 maal het gemiddelde premieplichtige loon per werknemer in een kalenderjaar.

De overheid verwacht dus dat werkgevers er nog alles aan doen om de afgesproken 125.000 banen te halen. Pas als dat niet lukt dan wordt het quotum geldig. En het quotum kan er alleen komen na overleg met sociale partners en gemeenten.

Moet iedere werkgever tijdens de banenafspraak zelf een eigen administratie bijhouden? Nee, dat hoeft niet. Voor de banenafspraak bekijkt UWV elk jaar op landelijk niveau of de afspraken voor de extra banen voor de mensen uit de doelgroep zijn gehaald. Het gaat er dus niet om hoeveel banen er bij één werkgever bijkomen, maar om het totaal aantal extra banen van alle werkgevers samen.

Meer informatie is te vinden in het kennisdocument over de Wet banenafspraak en het quotum. Daarin staat onder andere wanneer een baan meetelt voor de banenafspraak.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u: