Het invullen van het plan van aanpak en de eerstejaarsevaluatie bij verzuim 

Als werkgever komt er veel op u af bij (langdurig) verzuim. Er moet van alles geregeld worden. Het invullen van verschillende documenten, zoals het plan van aanpak als uw medewerker 8 weken ziek is, hoort daar ook bij. Of de eerstejaarsevaluatie als uw medewerker 48 weken ziek is. We willen u hier zo goed mogelijk bij ondersteunen.  

Binnen drie dagen ziekte vindt er een digitale intake plaats voor u en uw medewerker. Dit helpt onze arbodienst om te beoordelen wat de best passende vervolgactie voor uw zieke medewerker is.

Plan Van Aanpak Opstellen

Na 8 weken: opstellen plan van aanpak

Is uw medewerker na 8 weken nog ziek? Dan stelt u samen met hem of haar een plan van aanpak op. Het opstellen van het plan van aanpak is een nuttig contactmoment tussen u en uw zieke medewerker. Aan de hand van de probleemanalyse die eerder is opgesteld door de bedrijfsarts van Zorg van de Zaak, kijkt u samen met uw medewerker hoe het gaat en maakt u een plan voor de toekomst. In dit plan van aanpak wordt beschreven hoe u beiden denkt op welke wijze uw medewerker zo snel en vitaal mogelijk weer aan het werk kan. 

Vastleggen van het contact met uw zieke medewerker

U bespreekt zolang het verzuimgeval voortduurt, minstens eenmaal in de 6 weken met uw medewerker hoe het gaat met zijn of haar re-integratie. Deze gesprekken legt u vast in de (eerstejaars)evaluatie. Zo weet u op tijd of u de doelstellingen haalt. U en uw medewerker brengen de bedrijfsarts regelmatig op de hoogte van het verloop van de re-integratie en ook als er iets verandert in de gezondheid of privésituatie van de medewerker. Als het nodig is, kan de bedrijfsarts u advies geven over de aanpassing van de (eerstejaars)evaluatie of over de medische behandeling.

Na 48 weken: evalueren plan van aanpak

Als uw zieke medewerker na 48 weken nog niet volledig aan het werk is, is het tijd om het plan van aanpak te evalueren. Dit doet u samen met uw medewerker in de eerstejaarsevaluatie. Hierin staat hoe de re-integratie van uw medewerker tot nu toe is verlopen. U bespreekt samen of uw medewerker op de goede weg is om weer (deels) aan het werk te gaan. Naar aanleiding van deze evaluatie kunt u eventueel ook het plan van aanpak bijstellen. De eerstejaarsevaluatie moet uiterlijk in de 52e ziekteweek samen met de medewerker worden ingevuld.

Hoe helpt de inzetbaarheidscoach u?

Het kan soms best lastig zijn om de plan van aanpak en eerstejaarsevaluatie in te vullen over het verzuim van uw medewerker. Daarom helpt de inzetbaarheidscoach u hier graag bij. Hij of zij stuurt u in eerste instantie het format toe van het plan van aanpak óf de eerstejaarsevaluatie met daarin uw basisgegevens al opgenomen, zoals:

  • De NAW-gegevens van u en uw organisatie;
  • Naam van uw medewerker;
  • Naam inzetbaarheidscoach;
  • Naam bedrijfsarts of praktijkondersteuner bedrijfsarts.

De inzetbaarheidscoach denkt actief met u mee over het invullen van het document en kan u advies geven. Bijvoorbeeld over hoe u de probleemanalyse vertaalt naar het plan van aanpak. Bij vragen kan u altijd terecht bij de inzetbaarheidscoach.  

Wat betekent dit voor uw medewerker(s)?

Is uw medewerker ziek? Dan zal hij of zij, als we het e-mailadres hebben, ook binnen drie dagen een mail krijgen over de digitale intake. Als uw medewerker langer ziek is, dan wordt hij of zij door u betrokken bij het opstellen van het plan van aanpak (week 8) en eventuele eerstejaarsevaluatie (week 48). Dit doet u dus in overleg met elkaar, maar u als werkgever blijft eindverantwoordelijk volgens de Wet verbetering poortwachter. Uw medewerker spreekt met een praktijkondersteuner bedrijfsarts.

In één oogopslag

Is onderstaande afbeelding niet goed leesbaar? Klik dan hier.

Let op
: bovenstaande afbeelding laat niet alle stappen zien bij verzuim. Wilt u een compleet overzicht? Bekijk onze handige poster over de Wet verbetering poortwachter.

Heeft u hier nog vragen over?

We helpen u graag verder. Neem gerust contact met ons op via info@sazas.nl of 088 56 79 100. 


Meer informatie:

  • WIA interventiekosten - Sazas vergoedt Exoskelet

    Sazas vergoedt Skelex (exoskelet)

    In 2012 scheurde een medewerker van bloemenkwekerij De Hazekampzijn pees af bij een fietsongeluk. De schouder herstelde, maar bleef een zwakke plek. Na een lang verzuimtraject bood de Skelex uitkomst, een hulpmiddel dat de spierkracht in de armen ondersteunt. Sazas speelde hierin een sleutelrol.
    Meer Sazas