Tips voor het opstellen van een thuiswerkovereenkomst

Thuiswerken wordt in veel organisaties steeds normaler. Ondanks de voordelen van thuiswerken, kan het voor werkgevers even schakelen zijn. Het kan bijvoorbeeld lastiger zijn om op afstand leiding te geven. Ook overzicht houden over werkzaamheden van uw medewerker kan uitdagend zijn. Toch kan thuiswerken heel succesvol zijn, zolang er onderling maar goede afspraken worden gemaakt. Het opstellen van een thuiswerkovereenkomst helpt hierbij. Maar hoe stelt u zo’n overeenkomst op?

In een thuiswerkovereenkomst staan onderlinge afspraken

Wat is een thuiswerkovereenkomst?

Als uw medewerkers regelmatig thuiswerken, is het verstandig om een thuiswerkovereenkomst op te stellen. In een thuiswerkovereenkomst zet u de belangrijkste afspraken op papier. Een thuiswerkovereenkomst is een toevoeging aan de arbeidsovereenkomst die u al heeft. Net als bij het de arbeidsovereenkomst is deze overeenkomst geldig wanneer het is gelezen en ondertekend door beide partijen. 


Wat moet er in een thuiswerkovereenkomst?

Een thuiswerkovereenkomst geeft duidelijkheid aan zowel werkgever als medewerker. Voorbeeld van wat u in een thuiswerkovereenkomst kunt zetten zijn:

  • Op welke dagen een medewerker thuiswerkt;
  • Werktijden en werkzaamheden;
  • De inrichting van de thuiswerkplek;
  • Welke bedrijfsmiddelen een medewerker mag gebruiken, zoals een werklaptop;
  • Thuiswerkvergoeding;
  • Beveiliging van de digitale werkomgeving;
  • De bereikbaarheid van uw medewerker.

Inrichting thuiswerkplek opnemen in thuiswerkovereenkomst  

Volgens de Arbowet heeft u als werkgever een zorgplicht. Dit betekent dat u zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving, ook wanneer een medewerker thuiswerkt. U hoort moet bijvoorbeeld te controleren of de thuiswerkplek gebruiksvriendelijk is ingericht. Door hier afspraken over vast te leggen in de thuiswerkovereenkomst, zorgt u ervoor dat de thuiswerkplek van uw medewerker voldoet aan de Arbowetgeving.

Wilt u controleren of de thuiswerkplek van uw medewerker voldoet aan de normen? Dit kunt  u doen aan de hand van een Arbo checklist. Wij hebben deze voor u opgesteld.  


Voorbeeld thuiswerkovereenkomst 

Wij helpen u graag op weg met het opstellen van een goede thuiswerkovereenkomst. Bekijk het gratis voorbeeld thuiswerkovereenkomst van Sazas. U kunt deze thuiswerkovereenkomst gebruiken als voorbeeld en aanpassen aan uw organisatie en wensen. 

Is een thuiswerkovereenkomst verplicht?

Als werkgever bent u niet verplicht om een thuiswerkovereenkomst met uw medewerkers aan te gaan. Maar het is wel aan te raden, omdat u met een thuiswerkovereenkomst de onderlinge verwachtingen duidelijk maakt. Het geeft daarnaast een goede basis om met uw medewerkers het gesprek aan te gaan over thuiswerken. Hierdoor houdt u het overzicht, ook als medewerkers voor langere tijd thuiswerken. 


Ook interessant voor u: