Berekening van verzuimcijfers
Om ziekteverzuim te voorkomen en te verminderen, is het belangrijk dat u het verzuim binnen uw bedrijf helder heeft. Verzuimcijfers kunnen hierbij helpen. Wanneer u deze cijfers heeft berekend, kunt u uw verzuimdoelen opstellen. Haalbare verzuimdoelen helpen om verzuim te voorkomen en te verminderen en zo de financiële risico’s van verzuim te beperken.
In dit artikel gaan we dieper in op het berekenen van het verzuimpercentage, de meldingsfrequentie van ziekteverzuim, de gemiddelde verzuimduur en het opstellen van verzuimdoelen.
Verzuimpercentage berekenen
Het verzuimpercentage geeft het gemiddelde aantal zieke medewerkers per honderd medewerkers weer. Het percentage wordt gemeten over een bepaalde periode, bijvoorbeeld voor een maand, een kwartaal of een jaar. U kunt het verzuimpercentage berekenen door het totaal aantal verzuimde kalenderdagen te delen door het totale aantal beschikbare kalenderdagen van alle medewerkers samen en de uitkomst met honderd te vermenigvuldigen.
Klik op de afbeelding om hem te vergroten
Meldingsfrequentie ziekteverzuim
Door de meldingsfrequentie te berekenen kunt u zien wat het gemiddelde aantal ziekmeldingen in een bepaalde periode is geweest. De meldingsfrequentie berekent u door het totaal aantal ziekmeldingen te delen door het aantal medewerkers in dezelfde periode. Dit getal vermenigvuldigt u vervolgens met het totaal aantal dagen per jaar gedeeld door het totaal aantal dagen in dezelfde periode.
Klik op de afbeelding om hem te vergroten
Gemiddelde verzuimduur
Met de gemiddelde verzuimduur krijgt u inzicht in hoe lang de afgeronde ziektegevallen gemiddeld geduurd hebben. De gemiddelde verzuimduur wordt berekend door het totaal aantal afgeronde ziektedagen te delen door het totaal aantal in dezelfde periode beëindigde ziektegevallen. De afgeronde ziektedagen zijn het totaal aantal verzuimde kalenderdagen per beëindigd ziektegeval.
Klik op de afbeelding om hem te vergroten
Verzuimdoelen opstellen
Met het opstellen van haalbare verzuimdoelen kunt u verzuim binnen uw bedrijf voorkomen en verminderen. Dit doet u met behulp van de volgende stappen:
Het doen van onderzoek
Wat is het verzuimpercentage van uw bedrijf? Wat is de meldingsfrequentie van het ziekteverzuim? En wat is de gemiddelde verzuimduur? Met het antwoord op deze vragen kunt u een beeld vormen over het verzuim binnen uw bedrijf.
Het opstellen verzuimdoelen
Vervolgens kunt u verder met het opstellen van de verzuimdoelen. Zorg ervoor dat de doelen:
- Haalbaar zijn;
- Tijdsgebonden zijn;
- Gaan over wat u wél kunt veranderen;
- Rekeninghouden met de verschillende onderdelen die invloed hebben op verzuim.
Het omschrijven van de aanpak
Hoe zorgt u ervoor dat u de verzuimdoelen kunt behalen en zo het verzuim binnen uw organisatie kan voorkomen en verminderen? Dit kan zijn door het voeren van verzuimgesprekken, het bieden van de juiste verzuimbegeleiding tijdens ziekteverzuim of het regelmatig bespreken van de verzuimcijfers binnen uw bedrijf. Deze aanpak kunt u vastleggen in een verzuimprotocol als onderdeel van het verzuimbeleid.
Het delen van de resultaten
Blijf met uw medewerkers in gesprek over ziekteverzuim. Hoe gaat u met het ziekteverzuim binnen uw organisatie om en wat verwacht u van uw medewerkers? Ook kunt u de verzuimcijfers met uw medewerkers bespreken. Dit kan verzuim voorkomen en verminderen.
Vergelijk uw verzuimverzekering
Hulp of advies nodig bij het behalen van uw verzuimdoelen?
Heeft u hulp nodig bij het voorkomen en verminderen van verzuim binnen uw organisatie en bij het behalen van uw verzuimdoelen? Als u het verzuimpakket Handenvrij Compleet afsluit kunt u onze volledige dienstverlening gebruiken. Bereken gemakkelijk en snel uw premie online. Hiervoor heeft u slechts drie gegevens nodig:
- Uw bedrijfsnaam of KvK-nummer;
- Het verzuimpercentage van uw bedrijf;
- De totale bruto loonsom.
Wilt u een offerte aanvragen? Dan heeft u nog een aantal opties waaruit u kunt kiezen, zoals: gewenste dekking, eigenrisicoperiode, werknemersverzekeringen en meer.
Ook interessant voor u:
-
Webinar: 'het belang van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO)'
Edwin van der Weide vertelt u tijdens het webinar over het belang van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Dit doet hij aan de hand van voorbeelden en zijn eigen ervaring met een PMO.Webinar -
Trenddocument: Verzuimtrends voor 2024
Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij.
Whitepaper -
Kort, middellang en lang verzuim: wat houdt dit in en wat betekent het voor uw organisatie?
Kijken we naar verzuimduur, dan zijn er drie soorten verzuim: kort, middellang en lang verzuim. We leggen uit wat het betekent en wat de gevolgen zijn voor het verzuimbeleid van uw organisatie.Kennisbank