Verzuimverzekering vergelijken: hierop kunt u letten om de juiste keuze te maken voor uw bedrijf

Voordat u als werkgever kiest voor een verzuimverzekering, kunt u eerst verzuimverzekeringen vergelijken. Verzuim is vervelend, maar met een verzekering tegen ziekteverzuim staat u er financieel niet alleen voor: u krijgt dan bijvoorbeeld de loonkosten van uw zieke medewerker (deels) vergoed. Welke verzuimverzekering kunt u het beste kiezen? Het helpt om te weten op welke punten u kunt vergelijken. Zo kunt u alleen de premies van verzuimverzekeringen vergelijken, maar u kunt ook andere belangrijke punten meenemen. In dit artikel helpen we u met verzuimverzekeringen vergelijken.

Vergelijken van verzuimverzekeringen

Goed om te weten: loon van zieke medewerker doorbetalen

Als werkgever bent u wettelijk verplicht om minimaal 70% van het loon van uw zieke medewerker door te betalen, voor maximaal 104 weken (2 jaar). Dit wordt ook wel de loondoorbetalingsverplichting genoemd. Let op: misschien is in uw cao een hoger percentage dan 70% afgesproken. Is uw medewerker ziek door zwangerschap, een bevalling of orgaandonatie? Dan krijgt uw medewerker 100% doorbetaald.

Vergelijken van verzuimverzekeringen: 13 punten om mee te nemen


1. Welk eigen risico wilt u zelf dragen?

Een goede vraag om uzelf als eerste te stellen is: ‘Welk eigen risico kan en wil ik dragen?’ De eigenrisicoperiode is de periode totdat u als werkgever zelf gaat betalen. U kunt kiezen uit verschillende eigenrisicoperiodes. Voor het bepalen van het eigen risico is het handig na te denken over welk bedrag u maximaal kunt missen. En welk risico u maximaal wilt lopen zonder dat uw bedrijf in de problemen komt. Hoe meer u verzekert, hoe meer u betaalt. Bij een kortere eigenrisicoperiode betaalt u meer en is het financiële risico lager.

2. Welke dekking kiest u?

Is op uw bedrijf een cao van toepassing? Dan is het de gewoonte om de in de cao genoemde dekking van de loondoorbetalingsverplichting te kiezen. U kunt natuurlijk ook een lagere dekking kiezen, maar dan krijgt u van uw verzekeraar niet alles van wat u moet doorbetalen vergoed. U loopt dan meer risico. Is er geen cao van toepassing? Dan is een 70/70-dekking meestal voldoende.

3. Betaalt u extra voor het betalen in termijnen?

U kunt de premie per jaar betalen, maar ook in kortere termijnen. Bijvoorbeeld ieder kwartaal of iedere maand. Sommige verzekeraars vragen extra geld voor betalingen in termijnen.

4. Met hoeveel medewerkers en met welk verzekerd jaarloon wordt gerekend?

Bij een ziekteverzuimverzekering verzekert u in principe alle medewerkers die bij u op de loonlijst staan. Het totale loon dat een medewerker per jaar verdient is het verzekerd jaarloon. Op basis van dat loon wordt u verzekerd. Gaat u ziekteverzuimverzekeringen vergelijken, dan is het verstandig dat dit telkens gebeurt op basis van het juiste aantal medewerkers en het actuele verzekerde jaarloon. Let op: Sazas rekent met het bruto jaarloon inclusief 8% vakantiegeld. Niet alle verzekeraars nemen dit mee. Het gebruik van de juiste cijfers is dus heel belangrijk voor een goede vergelijking.

5. Premie verzuimverzekeringen vergelijken: hoe worden de premies berekend?

De premie is niet bij iedere verzekeraar hetzelfde opgebouwd. Gaat u de premie van verzuimverzekeringen vergelijken, kijk dan goed hoe de premies zijn berekend. Een premie die namelijk in eerste instantie lager lijkt, kan onder de streep toch hoger uitvallen. Neem bijvoorbeeld de werkgeverslasten: bij sommige verzekeraars is dit (deels) in de premie verwerkt, bij andere verzekeraars niet. Hierdoor moet u de werkgeverslasten dus nog los betalen. Let ook op de kosten voor arbodienstverlening. Vraagt de verzekeraar een vast percentage over de loonsom, of betaalt u een vast bedrag per medewerker? Ook hierdoor kan de uiteindelijke premie verschillen.

6. Voor hoeveel jaar wilt u een ziekteverzuimverzekering afsluiten?

U kunt een verzuimverzekering afsluiten voor één of meerdere jaren. Als u een verzekering voor meerdere jaren afsluit, krijgt u soms korting. Daardoor kan uw premie lager uitvallen. Soms kunt u ook kiezen voor een vaste premie voor meerdere jaren.

7. Wat is de dekking van de verzekering?

Gaat u verzuimverzekeringen vergelijken, dan is het belangrijk dat u kijkt naar wat iedere verzekering dekt. De dekking verschilt namelijk per verzekeraar en verzekering. Zo kan het zijn dat u bij een goedkopere verzekering minder dekking krijgt, en dus minder goed verzekerd bent.

8. Welke extra’s biedt de verzekeraar?

Het is fijn als uw verzekeraar net dat stapje extra zet. Denkt de verzekeraar bijvoorbeeld actief met u mee bij het voorkomen van verzuim? En waaruit blijkt dat dan precies? En als u toch te maken krijgt met verzuim; welke specialisten heeft de verzekeraar dan in huis? Denk bijvoorbeeld aan een verzuimspecialist, een WIA-specialist of een regresspecialist, die u bij specifieke situaties persoonlijk kunnen helpen. Veel verzekeraars werken via een tussenpersoon; dan kunt u kijken of die tussenpersoon specialisten in huis heeft om u te adviseren en helpen bij verzuim.

9. Hoe werkt de verzuimregistratie?

Wordt uw medewerker ziek, dan meldt u dit bij uw verzuimverzekeraar. Het is fijn als dit vlot verloopt, zonder gedoe. Het is dus verstandig om bij de verzekeraar vooraf te informeren hoe dit allemaal in zijn werk gaat.

10. Is de verzekeraar goed bereikbaar?

Hoe bereikbaar is de verzekeraar en wordt u snel en professioneel geholpen? Als u belt, krijgt u dan eerst een vervelend keuzemenu of krijgt u meteen een medewerker aan de telefoon? Vindt u het fijn als de verzekeraar u als klant graag persoonlijk benaderd? Bereikbaarheid en persoonlijk contact zijn punten om mee te nemen in het vergelijken van verzuimverzekeraars.

11. Wat biedt de verzekeraar voor mijn medewerkers?

Een verzuimverzekeraar is er voor u, als werkgever. Maar een verzekeraar kan ook aanvullingen bieden voor uw medewerkers. Bijvoorbeeld in de vorm van een werknemersverzekering. Want hoewel u het loon van de zieke medewerker doorbetaalt, kan uw medewerker toch in loon terugvallen en in financiële problemen komen. Verzekeraars hebben verschillende namen voor deze werknemersverzekering. Ook de inhoud van deze verzekering is niet overal hetzelfde.

Goed om te weten: Wet verbetering Poortwachter

De Wet verbetering poortwachter is bedoeld om het aantal langdurig zieken terug te dringen. Uitgangspunt is dat verzuim minder lang duurt als snel en effectief wordt ingegrepen. Heeft u met verzuim te maken? Dan moet u vanuit deze wet als werkgever een deskundige inschakelen, zoals een arbodienst. U bent dus verplicht om naast uw ziekteverzuimverzekering een contract met een arbodienst af te sluiten. Handig: veel verzuimverzekeringen worden samen met begeleiding door een arbodienst aangeboden. U kunt dit punt meenemen bij het vergelijken van ziekteverzuimverzekeringen.

12. Wat weet u over de verzekeraar?

Naast bovenstaande punten kan het zo zijn dat u nog meer over de verzekeraar wilt weten voordat u een verzuimverzekering afsluit. Vragen die u kunt onderzoeken zijn bijvoorbeeld:

 • Heeft de verzekeraar een winstoogmerk?
 • Hoe lang blijven klanten gemiddeld bij deze verzekeraar klant?
 • Wat is het gemiddelde verzuimpercentage van de klanten bij de verzekeraar?
 • Wat zeggen bestaande klanten over de verzekeraar?
 • Kunt u rechtstreeks een verzuimverzekering afsluiten, of via een tussenpersoon?
 • Wanneer kunt u per jaar of per maand opzeggen? Geldt dat ook voor de arbodienst?

13. Wat is een verzuimontzorgverzekering?

Een aantal verzekeraars bieden een verzuimontzorgverzekering aan. Dit is een product waarbij de verzuimverzekering en de arbodienstverlening zijn samengevoegd in één pakket. De MKB verzuim-ontzorgverzekering biedt Poortwachtergarantie; hierdoor bent u verzekerd dat tijdens het verzuimtraject voor u de juiste stappen op het juiste moment worden gezet. Bij hoog verzuim wordt een mogelijke premiestijging voor het volgende premiejaar gedempt.

Hulp bij kiezen verzuimverzekering

Wilt u hulp bij het vergelijken en kiezen van verzuimverzekeringen? Onze klantadviseurs maken graag een eerlijke vergelijking voor u. Ook als u onze verzuimverzekering wilt vergelijken met die van een andere aanbieder. Heeft u vragen over onze verzekeringen en/of over onze andere verzuimoplossingen? Ook dan staan wij graag voor u klaar. Onze klantadviseurs zijn bereikbaar via info@sazas.nl en 088 56 79 100 (op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur).

Verzuimverzekeringen vergelijken: waarom is het verstandig?

Ziekteverzuimverzekeringen vergelijken is een verstandige keuze voor u als werkgever. Door het vergelijken van verzuimverzekeringen zorgt u dat de verzekering die u afsluit goed bij uw bedrijf past. Zoals u nu weet zijn er naast de premie ook verschillen in andere kenmerken van de verzekeringen. Denk aan het maximale loon dat u per medewerker kunt verzekeren, of hoe snel de premie verandert als u een nieuwe medewerker in dienst neemt. Een ziekteverzuimverzekering vergelijken met andere verzuimverzekeringen is dus altijd een verstandige keuze. Met de juiste verzuimverzekering houdt u de kosten van ziekteverzuim lager.

Welke gegevens zijn er nodig om de premie van onze verzuimverzekeringen te vergelijken?

Voordat u de premie van een ziekteverzuimverzekering gaat vergelijken, is het handig om bepaalde gegevens alvast op een rijtje te zetten. Voor veel verzuimverzekeringen heeft u onderstaande gegevens nodig, ook voor de verzuimverzekering van Sazas. Heeft u de volgende gegevens, dan kunnen wij u de premie van onze verzuimverzekering laten zien. Daarna kunt u de Sazas verzuimverzekering vergelijken met andere aanbieders. 

 • Uw bedrijfsnaam of KVK-nummer van uw bedrijf;
 • Het verzuimpercentage van uw bedrijf;
 • De totale bruto loonsom;
 • Het aantal medewerkers in uw bedrijf.

Sazas verzuimverzekering vergelijken

Hieronder ziet u een overzicht van onze verzuimverzekeringen. U kunt voor de verzekering van uw keuze zelf uw premie berekenen, via 'Offerte aanvragen'.

Eigenschap
meest gekozen

InEigenHand

HandenVrij Compleet

Handenvrij MKB verzuim-ontzorg

voor sector agrarisch/groen
voor sector agrarisch/groen
voor sector agrarisch/groen
voor sector agrarisch/groen
voor overig mkb
voor overig mkb
voor overig mkb
voor overig mkb
verzuimverzekering
Hiermee verzekert u de loondoorbetaling van uw zieke medewerker. U kunt deze verzekering naar uw eigen behoefte samenstellen of dit samen met een van onze klantadviseurs doen.
verzuimverzekering
Hiermee verzekert u de loondoorbetaling van uw zieke medewerker. U kunt deze verzekering naar uw eigen behoefte samenstellen of dit samen met een van onze klantadviseurs doen.
verzuimverzekering
Hiermee verzekert u de loondoorbetaling van uw zieke medewerker. U kunt deze verzekering naar uw eigen behoefte samenstellen of dit samen met een van onze klantadviseurs doen.
verzuimverzekering
Hiermee verzekert u de loondoorbetaling van uw zieke medewerker. U kunt deze verzekering naar uw eigen behoefte samenstellen of dit samen met een van onze klantadviseurs doen.
arbodienstverlening
Hiermee regelt u de verzuimbegeleiding van uw zieke medewerker. Onze arbodienstverlening levert casemanagement en voldoet volledig aan de Wet verbetering poortwachter.
arbodienstverlening
Hiermee regelt u de verzuimbegeleiding van uw zieke medewerker. Onze arbodienstverlening levert casemanagement en voldoet volledig aan de Wet verbetering poortwachter.
arbodienstverlening
Hiermee regelt u de verzuimbegeleiding van uw zieke medewerker. Onze arbodienstverlening levert casemanagement en voldoet volledig aan de Wet verbetering poortwachter.
na dag 2
arbodienstverlening
Hiermee regelt u de verzuimbegeleiding van uw zieke medewerker. Onze arbodienstverlening levert casemanagement en voldoet volledig aan de Wet verbetering poortwachter.
na dag 2
casemanagement
De zieke medewerker en de werkgever worden tijdens ziekte en re-integratie begeleid door een casemanager. De casemanager zorgt ervoor dat alle stappen vanuit de Wet verbetering poortwachter worden gevolgd en is tijdens het verzuimproces de ‘spin in het web’ tussen werkgever, werknemer, bedrijfsarts en arbodienst.
casemanagement
De zieke medewerker en de werkgever worden tijdens ziekte en re-integratie begeleid door een casemanager. De casemanager zorgt ervoor dat alle stappen vanuit de Wet verbetering poortwachter worden gevolgd en is tijdens het verzuimproces de ‘spin in het web’ tussen werkgever, werknemer, bedrijfsarts en arbodienst.
casemanagement
De zieke medewerker en de werkgever worden tijdens ziekte en re-integratie begeleid door een casemanager. De casemanager zorgt ervoor dat alle stappen vanuit de Wet verbetering poortwachter worden gevolgd en is tijdens het verzuimproces de ‘spin in het web’ tussen werkgever, werknemer, bedrijfsarts en arbodienst.
casemanagement
De zieke medewerker en de werkgever worden tijdens ziekte en re-integratie begeleid door een casemanager. De casemanager zorgt ervoor dat alle stappen vanuit de Wet verbetering poortwachter worden gevolgd en is tijdens het verzuimproces de ‘spin in het web’ tussen werkgever, werknemer, bedrijfsarts en arbodienst.
vergoeding interventies
Interventies zijn vormen van intensieve begeleiding om verzuim te voorkomen (preventie) of te verkorten. Deze interventies worden vergoed als de bedrijfsarts of casemanager deze inzet.
vergoeding interventies
Interventies zijn vormen van intensieve begeleiding om verzuim te voorkomen (preventie) of te verkorten. Deze interventies worden vergoed als de bedrijfsarts of casemanager deze inzet.
vergoeding interventies
Interventies zijn vormen van intensieve begeleiding om verzuim te voorkomen (preventie) of te verkorten. Deze interventies worden vergoed als de bedrijfsarts of casemanager deze inzet.
1e en 2e ziektejaar
vergoeding interventies
Interventies zijn vormen van intensieve begeleiding om verzuim te voorkomen (preventie) of te verkorten. Deze interventies worden vergoed als de bedrijfsarts of casemanager deze inzet.
1e en 2e ziektejaar
poortwachtergarantie
Volgt u onze adviezen en voorwaarden, maar krijgt u vanuit de Wet verbetering poortwachter toch een boete? Dan betalen wij deze boete voor u.
poortwachtergarantie
Volgt u onze adviezen en voorwaarden, maar krijgt u vanuit de Wet verbetering poortwachter toch een boete? Dan betalen wij deze boete voor u.
poortwachtergarantie
Volgt u onze adviezen en voorwaarden, maar krijgt u vanuit de Wet verbetering poortwachter toch een boete? Dan betalen wij deze boete voor u.
poortwachtergarantie
Volgt u onze adviezen en voorwaarden, maar krijgt u vanuit de Wet verbetering poortwachter toch een boete? Dan betalen wij deze boete voor u.
werknemersverzekeringen
U kunt in combinatie met onze verzuimverzekering diverse werknemersverzekeringen afsluiten. Daarmee blijft het inkomen van uw medewerker op peil bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.
werknemersverzekeringen
U kunt in combinatie met onze verzuimverzekering diverse werknemersverzekeringen afsluiten. Daarmee blijft het inkomen van uw medewerker op peil bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.
werknemersverzekeringen
U kunt in combinatie met onze verzuimverzekering diverse werknemersverzekeringen afsluiten. Daarmee blijft het inkomen van uw medewerker op peil bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.
werknemersverzekeringen
U kunt in combinatie met onze verzuimverzekering diverse werknemersverzekeringen afsluiten. Daarmee blijft het inkomen van uw medewerker op peil bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.
premiedemping
Dit houdt in dat het verzuim binnen uw bedrijf niet direct een-op-een wordt doorberekend in de premie van de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Dit verzuim weegt maar beperkt mee in het bepalen van de premie: het wordt dus ‘gedempt’.
premiedemping
Dit houdt in dat het verzuim binnen uw bedrijf niet direct een-op-een wordt doorberekend in de premie van de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Dit verzuim weegt maar beperkt mee in het bepalen van de premie: het wordt dus ‘gedempt’.
premiedemping
Dit houdt in dat het verzuim binnen uw bedrijf niet direct een-op-een wordt doorberekend in de premie van de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Dit verzuim weegt maar beperkt mee in het bepalen van de premie: het wordt dus ‘gedempt’.
premiedemping
Dit houdt in dat het verzuim binnen uw bedrijf niet direct een-op-een wordt doorberekend in de premie van de MKB verzuim-ontzorgverzekering. Dit verzuim weegt maar beperkt mee in het bepalen van de premie: het wordt dus ‘gedempt’.
certificering
Onze ontzorgverzekering is gecertificeerd en voldoet aan de eisen gesteld worden in het door MKB Nederland, VNO NCW, LTO Nederland en Verbond van Verzekeraars afgesloten Productconvenant “MKB verzuim-ontzorgverzekering”.
certificering
Onze ontzorgverzekering is gecertificeerd en voldoet aan de eisen gesteld worden in het door MKB Nederland, VNO NCW, LTO Nederland en Verbond van Verzekeraars afgesloten Productconvenant “MKB verzuim-ontzorgverzekering”.
certificering
Onze ontzorgverzekering is gecertificeerd en voldoet aan de eisen gesteld worden in het door MKB Nederland, VNO NCW, LTO Nederland en Verbond van Verzekeraars afgesloten Productconvenant “MKB verzuim-ontzorgverzekering”.
certificering
Onze ontzorgverzekering is gecertificeerd en voldoet aan de eisen gesteld worden in het door MKB Nederland, VNO NCW, LTO Nederland en Verbond van Verzekeraars afgesloten Productconvenant “MKB verzuim-ontzorgverzekering”.

Offerte aanvragen

Meer informatie

Offerte aanvragen

meer informatie

Offerte aanvragen

Meer informatie


Ook interessant voor u:

 • Verzuim kost meer dan alleen geld

  Wat kost ziekteverzuim en waaruit bestaan deze kosten?

  Verzuimkosten kunnen oplopen tot wel € 405,- per dag. U betaalt als werkgever niet alleen het loon door, maar u bent ook geld kwijt aan andere zaken. We leggen de verschillende kosten van ziekteverzuim aan u uit.
  Kennisbank
 • Vrouw in overleg op het werk

  Wat heeft u aan een verzuimverzekering?

  Het is verstandig om uzelf zo goed mogelijk te beschermen tegen verzuim en risico's die het met zich meebrengt. De verzuimoplossingen van Sazas kunnen u daarbij helpen. Met een verzuimverzekering dekt u bijvoorbeeld het financiële risico van loondoorbetaling af.
  Kennisbank
 • Loondoorbetaling Bij Ziekte

  Loondoorbetaling bij ziekte

  Op deze pagina leest u alles over de loondoorbetaling (het salaris) bij ziekte. U betaalt uw zieke medewerker twee jaar minimaal 70% van het laatstverdiende loon. Is er een cao van toepassing? Dan kunnen er afspraken zijn over het aanvullen van het loon tot maximaal 100%. Lees verder over loondoorbetaling bij ziekte.

  Kennisbank