Uw medewerkers helpen bij stoppen met roken: dit zijn de mogelijkheden

Vrijwel iedereen weet het: roken is ongezond. Toch rookt een groot deel van de Nederlanders. Roken heeft gevolgen voor de roker zelf, maar ook voor werkgevers. Misschien wilt u als werkgever daarom uw medewerkers helpen bij het stoppen met roken. Welke mogelijkheden heeft u dan?

Medewerkers Helpen Bij Stoppen Met Roken

De gevolgen van roken voor de gezondheid    

Roken is ongezond omdat in tabaksrook veel verschillende schadelijke stoffen zitten. Toch rookt bijna een kwart van de Nederlanders (VZinfo, 2022). Rokers kunnen te maken krijgen met negatieve gevolgen voor hun gezondheid, zoals:

 • Grotere kans op verschillende soorten kanker;
 • Meer risico op ernstige ziekten, zoals de ziekte van Crohn, hart– en vaatziekten en longziekten;
 • Moeilijker zwanger raken;
 • Meer kans op infecties (zoals verkoudheid) en ontstekingen (zoals keelontsteking);
 • Een minder goede conditie (fitheid);
 • Schade aan de nagels, de huid en het gebit.

Voordelen van stoppen met roken  

Als een roker stopt met roken, levert het hem of haar veel op. Sommige positieve gevolgen van stoppen met roken zijn direct merkbaar, andere pas na een aantal maanden of jaren. Een aantal voorbeelden van voordelen bij stoppen met roken zijn:

 • Meer energie
  Na drie dagen heeft iemand die is gestopt met roken meer energie en gaat ademhalen makkelijker. Een stukje fietsen of traplopen? Na een maand is de conditie (fitheid) verbeterd en gaat bewegen makkelijker.

 • De longen werken beter
  Al na een aantal weken verbetert de werking van de longen. En na tien jaar is het verhoogde risico op longkanker de helft minder.

 • Minder risico op ernstige ziekten
  Een ex-roker heeft minder kans op ernstige ziekten dan wie blijft doorroken. Het risico op hart– en vaatziekten daalt bijvoorbeeld met de helft. Na vijf tot vijftien jaar is het risico op een beroerte even groot als bij een niet-roker. En na vijftien jaar is het risico op hart– en vaatziekten gelijk aan dat van een niet-roker (Ikstopnu.nl, Gezondheidenwetenschap.be).

Roken, een zaak van de werkgever?    

Iedereen mag zelf bepalen of hij of zij rookt, dus ook uw medewerkers. Maar roken heeft niet alleen negatieve invloed op uw medewerker zelf. Als werkgever kunt u ook te maken hebben met de negatieve gevolgen van het roken. 

De gevolgen van roken voor u als werkgever   

Als u rokende medewerkers heeft, dan kunt u hiervan als werkgever het volgende  merken:

 • Rookpauzes
  Uw medewerkers hebben recht op pauze. Maar het kan zijn dat uw rokende medewerkers extra pauze nemen om te roken. Dit kost u tijd en geld. Ook kunnen deze extra pauzes als oneerlijk worden gezien door niet-rokende collega’s. Onderzoek laat zien dat rokers acht tot dertig minuten rookpauze per dag nemen (Trimbos, 2020).

 • Minder productieve medewerkers
  Productiviteit betekent hoeveel werk iemand binnen een bepaalde tijd doet. De ene medewerker is productiever dan de andere. Uit onderzoek blijkt dat rokers gemiddeld 1,9 tot 4% minder productief zijn dan niet-rokers (Trimbos, 2020).

 • Meer dagen ziek
  Rokers verzuimen meer dan niet rokers. Zij melden zich namelijk gemiddeld 2,89 dagen per jaar meer ziek. (Scandinavian Journal of Work, Environment & Health. 2019).

 • Meer kosten
  Rokende medewerkers kosten u als werkgever meer geld dan niet-rokende medewerkers. Dit heeft te maken met hun lagere productiviteit zijn en het hogere verzuim (Trimbos, 2020). Verzuim kan u als werkgever tot wel € 405 per dag kosten.

Roken en de privacy van uw medewerker

Als werkgever wilt u misschien dat uw medewerkers niet roken. Maar u mag dit niet voor hen bepalen. Roken is namelijk een privékeuze; iemand mag zelf bepalen of hij of zij rookt. Weet u niet of een medewerker rookt, dan mag u dat ook niet vragen. Dit valt namelijk onder ‘gezondheidsgegevens’ (Autoriteit Persoonsgegevens, 2015).

Daarnaast mag u uw medewerkers niet vragen om te stoppen met roken. U mag hen wel ondersteunen om te stoppen met roken als zij zélf aangeven te willen stoppen.


Waarom kan stoppen met roken zo lastig zijn?

Stoppen met roken kan lastig zijn. In tabaksrook zit namelijk nicotine. Deze stof is verslavend. De stof nicotine zorgt ervoor dat rokers steeds weer zin hebben in een nieuwe sigaret.

Als iemand dan toch probeert te stoppen met roken, kan hij of zij te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Dit zijn geestelijke en lichamelijke klachten die mensen ervaren als zij stoppen met een stof waaraan zij verslaafd zijn. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn slaapproblemen, hoofdpijn of een somber gevoel. Dat maakt stoppen met roken extra lastig. Hulp en steun vanuit de werkgever kan daarom voor sommige medewerkers gewenst zijn.


Tips om uw medewerkers te ondersteunen bij het stoppen met roken

Stoppen met roken levert dus zowel uw medewerker als uw organisatie voordelen op. Hoe kunt u uw medewerkers helpen als zij willen stoppen met roken?   

Whitepaper 'Bewegen tijdens het werk'

Wilt u medewerkers ondersteunen bij het stoppen met roken? Bijvoorbeeld door afleiding te bieden in de vorm van beweging? Bekijk ons whitepaper voor tips om te bewegen tijdens het werk.

Tip 1: rookvrije werkomgeving

Een rookvrije omgeving moedigt medewerkers aan om niet te roken. Binnen roken is volgens de wet verboden, ook in rookruimtes. Buiten roken mag wel. Als werkgever kunt u ervoor kiezen om uw hele bedrijfsterrein rookvrij te maken. Het is daarbij wel belangrijk dat u dit duidelijk aangeeft en dat u uw medewerkers laat weten waarom u hiervoor kiest.

Tip 2: begeleiding bieden  

Als werkgever kunt u uw medewerker begeleiding bieden. Bijvoorbeeld met een coach. Deze kan uw medewerker één op één of in een groep begeleiden bij het stoppen met roken. Zijn er meerdere medewerkers die willen stoppen met roken? Samen stoppen vergroot de kans op slagen. Collega’s kunnen dan elkaar steunen en motiveren. In combinatie met begeleiding kunt u medicijnen en hulpmiddelen vergoeden die helpen bij het stoppen met roken. Zoals nicotinepleisters of nicotinekauwgom.

Tip 3: communiceren over de begeleiding     

Laat medewerkers weten dat u voor hen klaarstaat als zij willen stoppen met roken. U kunt bijvoorbeeld de begeleiding die u aanbiedt beschrijven in uw personeelshandboek, interne nieuwsbrief en/of op een poster in de kantine. Zo kunnen medewerkers zelf bij u aankloppen als zij hulp nodig hebben.

Tip 4: steun geven      

Naast het geven van begeleiding, kunt u uw medewerker ook steunen op andere manieren. Geef bijvoorbeeld een compliment als iemand een tijdje is gestopt of spreek uw medewerker moed in als het even tegenzit.

Tip 5: afleiding bieden       

Ervaart uw medewerker een moeilijk moment tijdens het stoppen? Als werkgever kunt u afleiding bieden. Bijvoorbeeld door gezonde tussendoortjes aan te bieden. Heeft iemand trek in een sigaret, dan kan hij of zij naar bijvoorbeeld fruit grijpen. Ook beweging kan helpen, zoals een wandeling met een collega.

Tip 6: Meedoen aan Stoptober        

Daarnaast kunnen uw medewerkers (ook) meedoen aan de actie Stoptober. Deze wordt ieder jaar in oktober georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid (VWS), de GGD GHOR, het Trimbos Instituut en verschillende stichtingen. Er is voor bedrijven die willen deelnemen een website met informatie en tips.


Ook interessant voor u:

 • Werkstress

  Whitepaper: Werkstress

  In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
  Whitepaper
 • Zwangerschap, hoe zit het met verlof en verzuim?

  Zwangerschap, verlof en verzuim

  Is uw medewerkster zwanger geworden? Dan moet u als werkgever een aantal zaken regelen. In dit artikel gaan wij in op zwangerschap, verlof en verzuim, zodat u als werkgever de juiste informatie voorhanden heeft.
  Kennisbank