Het re-integratiegesprek

Uw medewerker is een tijd ziek geweest. Hij of zij gaat binnenkort weer gedeeltelijk beginnen met werken en opbouwen naar het volledige aantal uren. Dit is het moment dat u uw medewerker uitnodigt voor een gesprek over re-integratie.

Wat is een re-integratiegesprek?

Een re-integratiegesprek is een gesprek met de zieke medewerker waarin wordt gekeken naar welke mogelijkheden er zijn om te re-integreren. Tijdens het gesprek wordt besproken in hoeverre iemand weer inzetbaar is en welke vervolgstappen er nodig zijn.
Een re-integratiegesprek voeren

Waarom is een re-integratiegesprek belangrijk?  

Een re-integratiegesprek is belangrijk om de terugkeer bespreekbaar te maken, samen te kijken naar de mogelijkheden en om vervolgafspraken te maken. Maar hoe pakt u dit het beste aan? Hieronder geven wij u vijf tips voor een goed re-integratiegesprek.

Vijf tips voor een goed re-integratiegesprek

Met de onderstaande tips heeft u een praktische richtlijn voor een goed re-integratiegesprek. Print ze eventueel uit en gebruik ze als checklist voor u en uw medewerker tijdens het gesprek.

 1. Bepaal eerst samen het einddoel: wanneer wil uw medewerker weer aan het werk zijn?
 2. Onderzoek daarna samen de haalbaarheid: gaat dit lukken?
 3. Spreek samen uit dat u volledig achter de afspraken staat.
 4. Vul tot slot samen de tussenstappen in: wat gaat er gebeuren, wanneer en door wie? En met welk resultaat?
 5. Spreek af wat te doen als u of uw medewerker vindt dat de re-integratie niet naar wens gaat.

Lees voor meer informatie de pagina over contact met uw zieke medewerker


Ook interessant voor u

 • Wat is re-integratie bij ziekte?

  Wat is re-integratie?

  Als uw medewerker arbeidsongeschikt wordt, of ziek is en er langdurig ziekteverzuim dreigt, moet u als werkgever samen met uw medewerker aan de re-integratie werken. Wat is re-integratie?
  Kennisbank
 • Samen werken aan re-integratie

  1e, 2e en 3e spoor

  In de Wet verbetering poortwachter staan regels waaraan werkgevers en medewerkers bij langdurig verzuim, zich tijdens de eerste twee ziektejaren moeten houden. Wordt een medewerker langdurig ziek, dan werkt u er samen aan om hem of haar weer fit aan het werk te krijgen in een passende functie. Dit traject begint met spoor 1. Afhankelijk van de situatie kan spoor 2 worden ingezet of spoor 3. Wat houdt dit precies in?
  Artikel
 • Zieke medewerkers betrokken houden bij bedrijf

  Zo houdt u zieke medewerkers betrokken bij uw bedrijf

  Bij langdurig verzuim is de drempel om weer aan het werk te gaan soms hoog. Hoe houdt u langdurig zieke medewerkers verbonden met uw bedrijf? En hoe kunt u bijdragen aan een succesvolle re-integratie? Een aantal tips.
  Kennisbank