Wat kunt u doen tegen ongewenst gedrag zoals pesten?

Veel medewerkers hebben te maken met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie. In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt dit ongewenste gedrag de kans op burn-out klachten. Het is dus van groot belang om hier scherp op te zijn en de meldingen hierover serieus te nemen.

Zeven extra verzuimdagen per slachtoffer

Ongewenst gedrag door een leidinggevende of collega’s heeft een grote invloed op de mensen die het overkomt. Wist u dat dit jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer kost, en dat dit nog maar een schatting is? Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO! De cijfers liegen er niet om en geeft aan dat het onderwerp in heel Nederland aandacht vraagt.  Dit kost u als werkgever namelijk geld en ongewenst gedrag op de werkvloer doet de sfeer en de resultaten helemaal geen goed.

Hoe gaat u daar mee om?

TNO heeft een wegwijzer ontwikkeld, die werkgevers en medewerkers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en tips geeft over hoe hiermee om te gaan. Deze wegwijzer vindt u onderaan de pagina. Tevens vindt u er een factsheet over ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag op het werk is, in combinatie met een hoge werkdruk, een belangrijke factor voor werkstress, beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Daarnaast kunnen hoge werkdruk en spanningen ook weer tot ongewenst gedrag leiden op het werk. Als uw mensen met plezier met elkaar omgaan en de werkdruk gezond/normaal is, draagt dit op een positieve manier bij tot een gezond bedrijf.

Pesten veroorzaakt ziekteverzuim

Pesten is een belangrijk onderdeel van ongewenst gedrag op de werkvloer. Het effect van pesten is enorm onderschat. Medewerkers die gepest worden, ontwikkelen eerder gezondheidsklachten en kunnen zich ziekmelden of uiteindelijk zelfs een andere baan zoeken. Daarbij heeft pesten ook een negatief effect op het andere personeel: het beïnvloedt de werksfeer en het bedrijfsresultaat negatief. In een bedrijf waar veel gepest wordt en er sprake is van intimidatie, heerst vaak een angstcultuur. Dat wilt u natuurlijk niet als werkgever. Iedereen is gebaat bij een prettige, vriendelijke en veilige werksfeer waar medewerkers positief met elkaar omgaan. Bovendien kost pesten geld. Jaarlijks kost dit het Nederlandse bedrijfsleven 4 miljoen verzuimdagen en 2,3 miljard euro.

Wat is pesten?

Er bestaan veel vormen van pesten en een grapje onderling kan natuurlijk altijd. Maar sommige mensen zijn gevoeliger dan anderen, en als het uit de hand loopt is er snel sprake van ongewenst pest gedrag. Wat verstaan we onder pesten?

  • Bespotten: constant grappen maken vanwege iemands uiterlijk, gedrag of privésituatie.
  • Roddelen: van één persoon alleen constant de negatieve kanten belichten.
  • Isoleren: steeds dezelfde persoon negeren in gesprekken en niet meevragen voor de lunch.
  • Chanteren: iemand dreigen om zijn fouten aan de manager door te geven bijvoorbeeld.
  • Lichamelijk geweld: iemand duwen, fysiek pijn doen of opsluiten.
  • Seksuele intimidatie: intimiderende en kleinerende opmerkingen maken of ongewenst aanraken.

Roep pesten een halt toe

Pesten stopt niet vanzelf. U als werkgever en leidinggevende zult duidelijk moeten maken dat u dit gedrag niet toestaat in uw bedrijf. Als er sprake is van pesten binnen uw bedrijf, wijst dit op een bedrijfscultuur die uit balans is. Het is belangrijk dat u hier samen mee aan de slag gaat. Pesten kost uw bedrijf immers geld.

◄ Terug naar overzicht Psychisch verzuim voorkomen


Ook interessant voor u:

  • Pesten-op-werk.jpg

    Whitepaper: Pesten op het werk

    Pesten op het werk kost bedrijven vier miljoen verzuimdagen per jaar en maar liefst 900 miljoen euro aan loon dat moet worden doorbetaald.
    Whitepaper
  • Oorzaken en signalen van ziekteverzuim

    Oorzaken en signalen van ziekteverzuim

    Voordat uw medewerker zich ziek meldt, speelt er vaak al van alles. Als u op tijd de oorzaken van ziekteverzuim herkent en het gesprek met uw medewerker aangaat, kunt u verzuim voorkomen.
    Kennisbank
  • goed werkgeverschap.jpg

    Goed werkgeverschap

    Goed werkgeverschap bestaat uit veel onderdelen. Als uw medewerkers (meer) betrokken en gezonder zijn, kan dit zelfs het verzuim binnen uw bedrijf verminderen.
    Verzuimthema's