Bore-out op het werk: hoe voorkomt u verveling onder uw medewerkers?
Een bore-out betekent uitgeput raken door verveling. De klachten lijken op die van een burn-out. Maar in plaats van dat iemand teveel hooi op zijn vork heeft genomen, heeft iemand met een bore-out juist te lang onder zijn of haar niveau gewerkt. Vaak proberen medewerkers een bore-out te verbergen. Zij willen niet dat collega’s merken dat zij het moeilijk vinden om hun dag door te komen. De drempel om dit aan u als werkgever te laten weten kan al helemaal hoog zijn. Als u weet hoe u een bore-out bij uw medewerkers kunt herkennen, kunt u uw medewerkers beter helpen en verzuim mogelijk voorkomen.
Wat is een bore-out?
Een bore-out gaat om een situatie waarin een medewerker onderbelast is en niet genoeg wordt uitgedaagd in zijn of haar functie. Heeft iemand een bore-out, dan is er al lange tijd sprake van verveling op het werk. Door deze verveling ervaart de medewerker veel stress en kan hij of zij zich daardoor voor lange tijd ziekmelden.
Het verschil tussen een bore-out en een burn-out
De klachten van een bore-out en burn-out lijken op elkaar. Een medewerker heeft nergens meer zin in; de energie is op. Het grootste verschil tussen een bore-out en een burn-out is de oorzaak van de stress. Bij een bore-out gaat het om verveling en te weinig uitdaging in het werk. Bij een burn-out heeft een medewerker juist te veel hooi op zijn of haar vork genomen.
Hoe ontstaat een bore-out?
Vooral bij hoogopgeleiden komt een bore-out voor. Het werk wordt dan als te simpel of te eentonig gezien, waardoor verveling ontstaat. Dit doordat de medewerker dan geen prikkels meer krijgt die nodig zijn om gemotiveerd te blijven en goed te presteren. Het gevolg is dat de medewerker emotioneel uitgeput raakt en het gevoel verliest controle te hebben over de werksituatie.
Klachten en symptomen van een bore-out op het werk
Het is belangrijk om in de gaten te houden of uw medewerkers symptomen (kenmerken) van een bore-out vertonen. Aan deze symptomen kunt u herkennen of uw medewerker mogelijk een bore-out heeft. Het is belangrijk om dit in de gaten te houden. Medewerkers praten hierover namelijk zelf niet snel met u als werkgever of met de collega’s. Belangrijke bore-out symptomen zijn bijvoorbeeld:
- Slapeloosheid;
- Vermoeidheid;
- Simpele taken uitstellen;
- Ongeïnteresseerd zijn;
- Negatief praten over het werk, zichzelf en anderen;
- Verminderde interesse in activiteiten die eerst wel als leuk werden ervaren.
Wat te doen bij een bore-out?
Heeft uw medewerker naar u als leidinggevende en/of werkgever uitgesproken dat hij of zij last heeft van een bore-out? Dan is het belangrijk dat u de klachten van deze medewerker serieus neemt. Ga met uw medewerker in gesprek. De volgende drie manieren kunnen de situatie van uw medewerker verbeteren:
1. Meer controle over de eigen agenda
Het kan zijn dat uw medewerker zich ‘geleefd’ voelt. Hij of zij heeft (te) weinig controle over de eigen agenda op het werk. Door de medewerker meer zelfstandigheid te geven in het bepalen en uitvoeren van taken, kan het gevoel van eigenwaarde worden verhoogd.
2. Meer structuur in de werkweek
Misschien vindt uw medewerker het lastig om structuur in zijn of haar werkweek te krijgen. U kunt uw medewerker helpen door samen zijn of haar agenda onder de loep te nemen. Het kan helpen om duidelijke(re) deadlines te stellen. Ook kan het fijn zijn om taken vooruit te plannen in de agenda, en deze taken ook echt uit te voeren als het daarvoor tijd is. Door taken niet vooruit te schuiven, zal uw medewerker meer rust en structuur ervaren.
3. Onderscheid tussen werk en privé
Ervaart uw medewerker een goede werk-privébalans? Vooral wanneer hij of zij vanuit huis werkt kan het lastig zijn om deze grens te bewaken. Maak duidelijk hoe u naar deze balans kijkt en geef zelf het goede voorbeeld. Probeer uw medewerker te motiveren om iets te doen waarvan hij of zij energie krijgt. Bijvoorbeeld met het maken van een wandeling tussen het werken door.
Hoe voorkomt u een bore-out op de werkvloer?
Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Als werkgever kunt u uw medewerkers helpen om een bore-out te voorkomen. Wij bespreken zes manieren:
1. Investeren in talent
Om een bore-out zoveel mogelijk te voorkomen, kunt u inzetten op ‘talentgedreven ontwikkeling’. Dit betekent dat uw afdeling personeelszaken/HR een medewerker daar inzet waar deze het best tot zijn of haar recht komt. Het is belangrijk om te kijken of de medewerkers de kans krijgen om hun talenten te ontwikkelen en in praktijk te brengen. Er zijn vijf zaken die talentontwikkeling succesvol maken: inzicht, gezamenlijke doelen, ruimte voor talentontwikkeling, verantwoordelijkheid en positieve aandacht.
2. Inzicht
Zorg ervoor dat al uw medewerkers zich prettig voelen en inzicht hebben in zichzelf. Is het voor iedereen bekend wat hun talenten zijn? Inzicht is namelijk de eerste stap naar persoonlijke groei. Daarom is het belangrijk dat zowel managers als de andere medewerkers zichzelf goed kennen. Dit doet u door een open gesprek met hen te voeren. Stel vragen over wat uw medewerkers leuk vinden en waarin zij goed zijn.
3. Doelen
Heeft u inzicht gekregen in uw medewerkers? Dan is de volgende stap om dit inzicht te gebruiken om met elkaar doelen vast te stellen. Schrijf deze op, zodat elke medewerker kan zien of de planning door iedereen wordt gevolgd. Doelen geven redenen om samen te werken en om betere resultaten te halen. Om het doel te bereiken heeft iedere medewerker zijn eigen taken. Zorg ervoor dat de doelen meetbaar zijn, bespreek deze met uw medewerkers en geef een reactie op de gang van zaken.
4. Ruimte voor talentontwikkeling
Vrijheid is nodig om talent te kunnen ontwikkelen, net als de ruimte om fouten te kunnen maken en daarvan te leren. Geef uw medewerkers de tijd voor talentontwikkeling en redenen om te willen groeien. Daarnaast is het belangrijk dat uw medewerkers tijd krijgen om dingen uit te proberen. Doelen stellen kan helpen om betere resultaten te behalen, maar beoordeel uw medewerkers niet alleen op het resultaat. Leg in plaats daarvan de nadruk op de manier waarop de resultaten worden gehaald.
5. Verantwoordelijkheid
Staat in de bedrijfscultuur van uw organisatie de talentontwikkeling van de medewerkers centraal? Dan is het belangrijk dat medewerkers hiervoor verantwoordelijkheid krijgen en voelen. Als uw managers samen met personeelszaken een veilige, uitnodigende en uitdagende sfeer creëren, kunnen uw medewerkers hun talenten op de juiste vlakken in praktijk brengen en hun verantwoordelijkheid nemen. Uw medewerkers zullen het fijn vinden om waardering te krijgen voor hun talenten. Voorzie hen van eerlijke en opbouwende feedback.
6. Positiviteit
Mensen groeien door waardering. Sta daarom stil bij resultaten die worden behaald. Kijk naar wat er goed gaat en waarvan de organisatie kan leren. Beloon medewerkers die bewust bezig zijn met hun eigen ontwikkeling en verantwoordelijkheid laten zien. Zorg ervoor dat de managers binnen uw organisatie tijd maken voor medewerkers. Hier en daar een complimentje geven en ontvangen draagt bij aan een fijne werksfeer. Positieve aandacht moedigt medewerkers aan om hun beste beentje voor te zetten, wat voordelig is voor het bedrijf.
Investeer in het talent van uw medewerkers. U krijgt er werkplezier voor terug en het kan verzuim voorkomen.
Verzuim door een bore-out voorkomen en verminderen?
Wist u dat de kosten van een zieke medewerker kunnen oplopen tot gemiddeld € 405,- per dag? Als uw medewerker ziek wordt, bent u als werkgever verplicht om het loon door te betalen. Daarnaast krijgt u bij ziekteverzuim ook te maken met andere, extra kosten. Bent u goed verzekerd? Met een verzuimverzekering van Sazas, beschermt u uzelf tegen de financiële risico’s van verzuim. Bij ons regelt u alles in één keer: loondoorbetaling, verzuimbegeleiding én re-integratie.
Met slechts drie gegevens berekent u makkelijk en snel online uw premie. Dit kan 24 uur per dag, het hele jaar door.
◄ Terug naar overzicht Psychisch verzuim voorkomen
Ook interessant voor u:
-
Luisteren naar medewerkers is de sleutel tot succes
'Medewerkers eigen regie geven en oog hebben voor persoonlijke behoeften.': dat is volgens Liesbeth Post, HR-manager bij Sazas, zeer belangrijk om medewerkers vitaal en inzetbaar te houden. Liesbeth vertelt hoe wij dit bij Sazas doen.Kennisbank -
Werkplezier vergroten
Welke zaken hebben invloed op het werkplezier van uw medewerkers? En hoe kunt u daarmee omgaan, zodat u het werkplezier kunt vergroten?KENNISBANK -
Werkgeluk vergroten in uw organisatie? Sazas geeft 3 tips
Werkgeluk klinkt misschien als iets wat alleen belangrijk is voor uw medewerkers. Maar ook voor u als werkgever heeft het voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat medewerkers die gelukkig zijn met hun werk, minder vaak ziek zijn? In dit artikel vindt u informatie over werkgeluk en geven wij 3 tips om het werkgeluk te verhogen.Kennisbank