Hoe zorgt u voor een gezonde werkdruk?

De inspectie van SZW vindt dat er werk moet worden gemaakt van werkdruk. Werkgevers en werknemers moeten samen- mogelijk met anderen aan de slag om hier meer grip op te krijgen. Uit het onderzoek van de inspectie van SZW blijkt dat veel bedrijven nog geen aanpak hebben ontwikkeld die gericht is op het verminderen van de werkdruk. En dat is een risico voor bedrijven, omdat bekend is dat de kosten van werkdruk hoog zijn en o.a. ook tot verzuim leiden. Dat stelt de Inspectie SZW naar aanleiding van een onderzoek over de aanpak van werkdruk door bedrijven.

Stress-op-werk.png

Wanneer is de werkdruk te hoog?

De werkdruk is te hoog wanneer de eisen die het werk aan een werknemer stelt niet in balans zijn met de belastbaarheid van een werknemer. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die langere tijd het werk niet afkrijgt, of de gewenste kwaliteit niet kan leveren en hier zelf niets aan kan veranderen.

De gevolgen van een hoge werkdruk

Een hoge werkdruk is altijd ongezond voor het bedrijf. Ook al denkt u misschien dat de productie op korte termijn omhoog schiet- op lange termijn betaalt u altijd zelf de rekening hiervan. Een te hoge werkdruk kan leiden tot:

  • klachten en verzuim;
  • minder productie;
  • ontevreden klanten.

De kosten van een te hoge werkdruk

TNO berekende dat 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat door werkstress, vooral door werkdruk. Dat zijn 7.555.000 werkdagen of bijna 21.000 fte en kost werkgevers jaarlijks 1,8 miljard euro. Mogelijke gevolgen van psychosociale arbeidsbelasting zijn psychische klachten, overspannenheid en burn-out, maar bijvoorbeeld ook vermoeidheid, concentratieproblemen, hartklachten of klachten van het bewegingsapparaat.

Wat kan dan helpen om de werkdruk te verbeteren?

U kunt daar zelf en samen met uw medewerkers veel aan doen. Begin door het gesprek aan te gaan met uw mensen. U kunt daarvoor het stappenplan gebruiken, ontwikkeld vanuit het TNO, die stap voor stap bespreekt hoe u tot een succesvolle verminderen van de werkdruk komt. Onze tip voor de gesprekken is: probeer zoveel mogelijk open en zonder oordeel te communiceren zodat mensen zich vrij kunnen uitspreken over wat er leeft.

Wat doet Sazas voor u?

Sazas heeft oplossingen voor u o.a. voor het verzekeren van dit risico. Kijk naar onze verzuimverzekering. Daarnaast doen we veel meer! We helpen u ook verzuim te verminderen en te voorkomen, ook preventief. Bijvoorbeeld door een werkplekonderzoek. Wilt u meer weten? Informeer dan naar de mogelijkheden. En neem contact met ons op. Of vraag vrijblijvend een offerte op. Dat doet u rechts in het scherm. Met onze totale aanpak op het gebied van verzuim, verzekeren, re-integratie en preventie houden we samen uw bedrijf gezond.

Gepubliceerd op 12 juli 2016

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: