Hoe voer ik een ziekmeldingsgesprek? 7 tips

In een goed ziekmeldingsgesprek staat u uw medewerker vriendelijk te woord en maakt u heldere afspraken. Samen gaat u na wat hij op dit moment wel en niet kan. Zo ondersteunt u uw medewerker zo snel mogelijk op een goede manier weer aan de slag te gaan. Het helpt u ook in te schatten hoe lang het verzuim gaat duren.
Ziekmeldingsgesprek-voeren-tips.jpg

Tips voor een effectief ziekmeldingsgesprek:


  1. Neem de medewerker en de klacht serieus.
  2. Vraag wat hij/zij nog wel kan. – “Welke werkzaamheden kan je wel oppakken?” “Zijn daar aanpassingen voor nodig?” Of:  “Zijn er andere werkzaamheden die je kunt doen?”
  3. Vraag of er werkzaamheden overgenomen moeten worden. – “Wat zou je vandaag gedaan hebben?”
  4. Vraag wanneer de medewerker denkt terug te komen. – “Hoe schat je jouw herstelproces in?” Of:  “Wat doe je (nu al) om terug op het werk te komen?”
  5. Maak een afspraak voor een volgend contact. Kies dit moment slim, bijvoorbeeld direct na het bezoek aan de huisarts of bedrijfsarts. “Wanneer hebben we weer contact?” Of: “Dan bel ik jou woensdag om 10.00 uur.
  6. Sluit het gesprek positief af.
  7. Maak ook duidelijke afspraken over het vervolgcontact. Zo blijft u in de regie.

Het voorkomen en sturen op verzuim levert pure winst op: financieel, organisatorisch en sociaal.


Ook interessant om te lezen

Belangrijk tijdens een ziekmeldingsgesprek is ook rekening te houden met de privacy van uw medewerker. Zo mag u niet ingaan op de medische situatie van uw medewerker. Maar hoe doe u dat? Lees er meer over in de link: 'Wat zijn de spelregels rondom privacy?

Gepubliceerd op 14 december 2016
Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: