Stop ongewenst gedrag op werk

Maar liefst 1,2 miljoen werknemers heeft het afgelopen jaar te maken gehad met discriminatie, pesten of (seksuele) intimidatie. Dat is 1 op de 6 werkenden. Met deze schrikbarende cijfers gaf minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) gisteren de aftrap aan een campagne om aandacht te vragen voor dit probleem. In combinatie met een hoge werkdruk verdubbelt ongewenst gedrag de kans op burn-out klachten.
Wat-te-doen-aan-pesten-op-werk.jpg

Zeven extra verzuimdagen per slachtoffer

Ongewenst gedrag door leidinggevenden of collega’s heeft grote impact op de mensen die het overkomt. Daarnaast zorgt het naar schatting jaarlijks voor gemiddeld zeven extra verzuimdagen per slachtoffer. Dat betekent 1,7 miljard euro aan loondoorbetaling voor werkgevers, zo berekende TNO. Hoe die cijfers precies liggen voor de sector agrarisch en groen weten we niet precies. De cijfers geven in elk geval aan dat het onderwerp in heel Nederland aandacht vraagt.  Dit kost werkgevers extra geld en ongewenst gedrag op de werkvloer doet de sfeer en ook de resultaten geen goed.

Moet toch kunnen

Daarom richt de campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op heel werkend Nederland: werkgevers én werknemers. Want samen kunnen zij pas echt het verschil maken. Soms is ongewenst gedrag zichtbaar voor anderen, maar het kan ook heel subtiel zijn. Op de website www.arboportaal.nl kunt u terecht om meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Hoe gaat u daarmee om?

TNO heeft een wegwijzer ontwikkeld die werkgevers en werknemers helpt om verschillende vormen van ongewenst gedrag te herkennen en hen tips geeft over hoe hiermee om te gaan. Die vindt u onderaan de pagina. Tevens vindt u hier een factsheet over ongewenst gedrag. Wist u dat de kans op een burnout verdubbelt door ongewenst gedrag? Ongewenst gedrag op het werk is in combinatie met een hoge werkdruk een belangrijke factor voor werkstress, beroepsziekte nummer 1 in Nederland. Daarnaast zorgen hoge werkdruk en spanningen ook weer tot ongewenst gedrag op het werk. Als uw mensen met plezier met elkaar omgaan en een gezonde werkdruk hebben, draagt dat op een positieve manier bij tot een gezond bedrijf.

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: