Langdurig zitten is ongezond: breng uw medewerkers in beweging

Aantal keer gelezen:
 3536
Vroeger deden de meeste mensen lichamelijk werk, maar vandaag de dag brengen we een groot deel van onze tijd zittend door. Wist u dat Nederlandse medewerkers op een gemiddelde doordeweekse dag in totaal 10,3 uur zitten? Dat is niet goed voor de gezondheid. Medewerkers kunnen zelf veel doen om fit te blijven. Maar ook als werkgever kunt u uw medewerkers helpen om in beweging te komen en dus gezonder te worden.

Langdurig zitten is ongezond, breng uw medewerkers in beweging

Voorbeelden van zittend werk

Veel mensen denken bij zittend werk meteen aan een kantoorbaan. Maar naast kantoorbanen zijn er nog meer beroepen waarbij mensen veel uren van de dag zitten. Denk bijvoorbeeld aan chauffeurs, laboranten en mensen die zaken inpakken of monteren.

Wanneer we kijken naar beroepen waar mensen het meeste aantal uren op een werkdag zitten, dan spannen juristen de kroon. Maar ook accountants, buschauffeurs, trambestuurders en software- en applicatieontwikkelaars zitten veel tijdens hun werk. ICT staat op nummer één bij de sectoren waarin medewerkers het meeste zitten als ze aan het werk zijn. Ook in de financiële sector brengen medewerkers heel wat werkuren op hun stoel door. Daarnaast blijkt dat thuiswerkers in verhouding lang zitten. Voor de coronapandemie was dat gemiddeld 6,6 uur per dag, tijdens de pandemie liep dit op naar gemiddeld 7,1 uur per dag tijdens het werk.

Bewegen tijdens het werk

Wat zijn de risico's van veel zitten? Hoe kunt u uw medewerkers in beweging krijgen? Voorkom verzuim met tips uit deze whitepaper.

Veel zitten, maar ook veel bewegen

Nederlanders waren zowel in 2015 als in 2017 Europees koploper als het gaat om het aantal uren per dag dat ze zittend doorbrengen. Volgens de Factsheet ‘Zitten tijdens het werk’ van TNO zit 32% van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder gemiddeld méér dan 8,5 uur per dag. In de rest van de EU ligt dat percentage op 12%. Maar tegelijkertijd bewegen Nederlanders ook meer dan mensen in andere EU-landen: 43% komt minstens vier keer per week in beweging, tegen 23% gemiddeld in de EU.


Hoe lang mag je zittend werken volgens de Arbowet?

Vanuit de Arbowet zijn er geen duidelijke adviezen voor hoe lang zittend werken is toegestaan. Er staan internationaal en ook in Nederland geen richtlijnen in de wet waar u zich als werkgever aan moet houden. Wel staat in de Beweegrichtlijnen 2017 het advies om veel stilzitten te voorkomen. Verder zegt het Arbobesluit dat werken achter een beeldscherm op ‘gezette tijden’ moet worden afgewisseld met een pauze of ander werk.


Klachten door zittend werk

Lang zitten is niet goed voor de gezondheid. Iemand die meer dan 8 uur per dag zit, heeft 27% meer kans om vroeg te overlijden dan iemand die minder dan 4 uur op een dag zit.


Klachten aan nek, arm en schouder

Mensen die veel achter een beeldscherm zitten, hebben daarnaast een grotere kans op klachten aan nek, arm en schouder. Verder is pijn in de onderrug een belangrijke oorzaak van verzuim bij medewerkers die achter een beeldscherm werken. Dit komt omdat mensen lang in dezelfde houding zitten.


Groter risico op chronische ziekten door langdurig zitten

Maar lang zitten heeft nog meer lichamelijke nadelen. Zo is er een groter risico op hart- en vaatziekten en waarschijnlijk ook meer kans op diabetes type II, depressieve klachten en sommige soorten kanker.


Lichamelijke klachten door langdurig zitten voorkomen

Kortom: lang zitten en lange tijd zittend werk doen, kan veel lichamelijke klachten met zich meebrengen. En één keer per week naar de sportschool gaan lost dit probleem niet op. Gezondheidsklachten door (lang) zittend werken, kunnen alleen worden voorkomen door dagelijks te bewegen.


Wat kunnen medewerkers zelf doen?

Gelukkig kunnen medewerkers die veel zittend werken zelf veel doen om fit te blijven. Enkele tips om mee te geven aan uw medewerkers:

  • Sta iedere dertig minuten even op of loop een stukje.
  • Maak een wandeling tijdens de lunch.
  • Neem vaker de trap.
  • Parkeer de auto wat verder van de ingang van het werk af, zodat je meer stappen zet naar de ingang.
  • Sta regelmatig op om iets te drinken te halen, om onder andere rugklachten door zittend werk te voorkomen.
  • Loop naar een collega om een vraag te stellen in plaats van een mail te sturen of te bellen.
  • Een lange vergadering? Doe zittend een oefening, bijvoorbeeld door met de schouders afwisselend naar voren en achteren te rollen. Of strek de armen zo nu en dan boven het hoofd. Online vergaderingen kun je ook staand doen. Een zit-stabureau kan hierbij helpen;
  • Ga een Stappen Challenge aan met collega’s, om elkaar te motiveren om te bewegen. Via de site onzestappenchallange.nl melden medewerkers zich aan en houden zij hun stappen bij. Medewerkers kunnen teams maken om tegen elkaar te ‘strijden’: welk team zet de meeste stappen? 

Breng uw medewerkers in beweging: tips voor u als werkgever

Als werkgever kunt u medewerkers op diverse manieren helpen om meer te bewegen. We zetten een aantal tips op een rij:

  • Geef zelf het goede voorbeeld: voer eens lopend een (telefonisch) overleg of ga een tijdje staan tijdens een vergadering. Neem de trap en parkeer uw auto wat verder van de ingang af.
  • Neem maatregelen om veel zitten te voorkomen. Schaf bijvoorbeeld zit-stabureaus, een zitbal of een kantoorfiets aan. Zo kunnen medewerkers toch meer bewegen tijdens hun werk.
  • Verbeter de beweegcultuur op het werk. Er is een toolkit beschikbaar met onder andere beweegschema’s, stappenplannen en posters waarmee u uw medewerkers kunt motiveren om meer te bewegen.
  • Stimuleer medewerkers om mee te doen aan de Nationale Beweegminuut, iedere werkdag om 11.00 uur. Via nationalebeweegminuut.nl kan iedereen zich aanmelden voor dagelijkse beweegtips via Whatsapp of op de site instructievideo’s bekijken met oefeningen.
  • Hang een poster op met tips (of deel ze via intranet) voor oefeningen die medewerkers achter hun bureau kunnen doen. Spieroefeningen zijn bijvoorbeeld niet intensief, maar helpen wel om te bewegen tijdens zittend werk.
  • Zet prullenbakken weg van de bureaus, zodat mensen op moeten staan om iets weg te gooien.
  • Plaats ook printers en koffieautomaten verder van de bureaus, zodat medewerkers hier naartoe moeten lopen en meer bewegen tijdens zittend werk.
  • Maak een wandeling tijdens de lunch en vraag uw medewerkers mee.
  • Bied medewerkers de mogelijkheid om te sporten op het werk, door bijvoorbeeld fitnessapparatuur aan te schaffen.
Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA), hoe stelt u die op? Bekijk het PSA-beleid van Sazas

    Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA): stappenplan voor een beleid

    Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegengaan, hoe doet u dat? Een goed PSA-beleid kan hierbij helpen. Als verzuimspecialist helpen wij u daar graag bij. In ons stappenplan leest u stap voor stap de onderdelen van dit beleid en hoe u dit beleid zelf kunt opstellen.
    whitepaper
  • Stimuleer een gezonde leefstijl op de werkvloer met meer beweging

    Een gezonde medewerker draagt bij aan het succes van uw bedrijf

    Gezonde en vitale medewerkers zitten lekker in hun vel, zijn productiever en hebben meer plezier in hun werk. Daarnaast verzuimen ze minder. De werkgever plukt dus ook de vruchten van een gezonde leefstijl. Maar wat mag en kunt u als werkgever doen om een gezonde manier van leven te stimuleren?
    Artikel