Steeds meer mensen in de schulden: wat betekent dat voor u als werkgever?

Aantal keer gelezen:
 4121
Duurdere boodschappen, hogere energiekosten en minder spaargeld. Hierdoor komen steeds meer huishoudens in de knel. De verwachting is dat het aantal mensen met schulden toeneemt. De kans is dus groot dat u als werkgever te maken heeft of krijgt met medewerkers met schulden. Wat betekent dit voor u en hoe kunt u uw medewerkers ondersteunen?

De situatie nu: schulden en geldzorgen in cijfers

Medewerker Met Schulden

Nederland telt een half miljoen huishoudens met problematische schulden (website Schuldhulpmaatje 2022). Dit betekent dat iemand lange tijd geen rekeningen kan betalen, er betalingsachterstanden zijn en er geen geld is om de schuld te betalen.

Nog meer huishoudens hebben moeite om rond te komen. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) schat dat er 1,5 miljoen huishoudens zijn die het moeilijk vinden om rond te komen. Hun rapport uit november 2022 laat zien dat 42% van de Nederlanders het afgelopen jaar één of meerdere betalingsproblemen had, zoals niet kunnen pinnen, betalingsherinneringen ontvangen of dat automatische incasso’s niet kunnen worden afgeschreven. Dit speelt niet alleen bij Nederlanders met een laag inkomen. Nibud ziet dat huishoudens met hogere inkomens ook steeds meer moeite hebben om rond te komen.

Deloitte, een aanbieder van financiële en zakelijke dienstverlening, richtte zich in haar onderzoek op werkgevers. Zij zochten uit dat 80% van de werkgevers nu medewerkers met geldzorgen heeft (2022). In 2022 vroeg 10% van de huishoudens een voorschot op het salaris bij de werkgever. Vier jaar geleden deed slechts 4% dat (Nibud, 2022).


Groei aantal schulden verwacht  

Volgens ABN AMRO laten verschillende cijfers zien dat het aantal schulden verder gaat stijgen (2022). Zij noemt daarvoor verschillende oorzaken, zoals minder kunnen kopen met hetzelfde inkomen (koopkrachtdaling). Hierdoor moeten mensen steeds vaker hun spaargeld opnemen. Ook werkloosheid door het failliet gaan van bedrijven wordt als oorzaak genoemd.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzocht hoe Nederlanders hier zelf tegenaan kijken. Begin dit jaar gaf 30% van de Nederlanders ouder dan 15 jaar aan, dat zij verwachten dat hun financiële situatie dit jaar slechter wordt. Ook zeggen zij vaker spaargeld te moeten gebruiken, terwijl ze minder geld overhouden.


De invloed van schulden op u als werkgever     

Schulden zijn in de eerste plaats natuurlijk vervelend voor de persoon zelf. Maar het kan ook gevolgen hebben voor het werk en u als werkgever. Dit zou u als werkgever kunnen merken:

  • Meer kosten
    Uit cijfers van het Nibud blijkt dat een medewerker met schulden een werkgever gemiddeld ongeveer € 13.000,- per jaar kost. Dit komt omdat medewerkers met schulden zeven extra werkdagen per jaar ziek zijn en gemiddeld 20% minder werk doen.

  • Fouten in het werk
    Iemand met schulden kan moeite hebben om de aandacht bij het werk te houden. Dit kan leiden tot onnodige fouten of ongelukken. Hierdoor moeten andere medewerkers misschien een extra oogje in het zeil houden, fouten herstellen of extra werk doen. Dit kan een negatieve invloed hebben op de werksfeer.

  • Loonbeslag
    Als een medewerker zijn of haar rekeningen niet meer kan betalen, kan een schuldeiser loonbeslag leggen op het salaris van uw medewerker. Dit betekent dat u verplicht bent om een deel van het loon in te houden. Dat bedrag moet u overmaken naar de deurwaarder.

Uw medewerkers ondersteunen: geldproblemen voorkomen, herkennen en aanpakken   

Misschien vindt u het als werkgever fijn om uw medewerkers met schulden te kunnen helpen. Of wilt u schulden bij medewerkers voorkomen en aanpakken, vanwege de negatieve invloed die deze op u en uw medewerkers hebben. Er zijn  verschillende stappen die u dan, samen met uw medewerkers, kunt nemen.


Meer informatie in ons whitepaper ‘Medewerkers met schulden’

In ons whitepaper ‘Medewerkers met schulden’ geven wij u meer achtergrond bij dit onderwerp. Ook krijgt u van ons praktische tips om geldproblemen bij uw medewerkers te voorkomen, herkennen en aan te pakken. Tot slot behandelen we in het whitepaper een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Whitepaper downloaden

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Dreigend verzuim door personeelstekort, tips voor werkgevers

    Dreigend verzuim door personeelstekort: tips om uitval te beperken

    Het personeelstekort is groot: Nederland telt meer vacatures dan werklozen. En het Centraal Planbureau verwacht dat de grote krapte op de arbeidsmarkt voorlopig blijft. Heeft uw bedrijf ook een tekort aan personeel? Dit kan leiden tot een hogere werkdruk voor uw medewerkers. Hoe zorgt u ervoor dat dit niet tot verzuim leidt?
    nieuws
  • Loondoorbetaling blijft 2 jaar

    Loondoorbetaling blijft 2 jaar

    In de politiek zijn de meningen over loondoorbetaling al jaren een punt van discussie. Voorlopig blijft de loondoorbetaling bij ziekte twee jaar, ook voor kleine bedrijven. Wat betekent dit voor u als werkgever?
    Nieuws
  • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

    Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

    Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
    Whitepaper