Thuiswerkvergoeding en inflatie: hoe zit het?

Aantal keer gelezen:
 40

Stijgende energieprijzen en dure boodschappen: steeds meer mensen hebben last van de inflatie. Thuiswerken wordt daardoor ook ineens een stuk duurder. Vooral met hoog oplopende energieprijzen is het een stuk duurder om thuis aan het werk te zijn. Om medewerkers in de kosten van thuiswerken tegemoet te komen, kunnen werkgevers een thuiswerkvergoeding geven. Maar wat houdt de thuiswerkvergoeding precies in en hoe zit het met de fiscale gevolgen?


Om welke kosten gaat het voor de medewerker?

Het toilet wordt vaker gebruikt, daardoor neemt het waterverbruik en het gebruik van toiletpapier toe. Ook zijn de kosten voor koffie en thee voor eigen rekening. Naast deze kleine kosten, is het gebruik van elektriciteit en gas een stuk duurder geworden. De kosten van thuiswerken kunnen flink oplopen. Het Nibud berekende dat thuiswerken in 2020 gemiddeld € 2 per werkdag kostte. Vanwege de inflatie is dat volgens de berekening van het Nibud nu € 3 per werkdag.


Hoe hoog is de thuiswerkvergoeding?

Voor de thuiswerkvergoeding geldt geen vast bedrag dat een werkgever aan de medewerker kan overmaken. In 2021 is de thuiswerkvergoeding wel in een groot gedeelte van de cao-akkoorden opgenomen. Hierin staan richtlijnen voor de hoogte van de vergoeding. Veel cao-partijen volgen de berekening van het Nibud.


Is de thuiswerkvergoeding verplicht?

Nee, een werkgever is niet verplicht om een thuiswerkvergoeding aan medewerkers te geven, tenzij deze in de cao is opgenomen. Wel kunnen werkgevers goed werkgeverschap tonen als zij wel een thuiswerkvergoeding betalen. Medewerkers zullen dit waarderen.

Thuiswerkvergoeding belastingvrij

Werkgevers kunnen een onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal € 2 per dag uitbetalen. Als de werkgever ervoor kiest om het nieuwe bedrag van € 3 per dag uit te betalen, dan betaalt hij of zij over het deel boven de € 2 nog altijd loonheffing. Ook moet de werkgever kiezen of hij of zij een thuiswerkvergoeding of reiskostenvergoeding uitbetaalt. De onbelaste reiskostenvergoeding (19 cent per kilometer) blijft namelijk ook bestaan en werkgevers mogen deze niet allebei belastingvrij uitbetalen.


Hybride werken en thuiswerkvergoeding

Werkt een medewerker deels thuis en deels op kantoor? Ook in deze situatie van hybride werken moet een werkgever kiezen tussen de reiskostenvergoeding of de (onbelaste) thuiswerkvergoeding. Werkgevers kunnen deze keuze ook aan hun medewerker(s) voorleggen. Woont een medewerker bijvoorbeeld ver van de werkplek, dan zal diegene waarschijnlijk sneller voor de reiskostenvergoeding kiezen. Deze voorkeur kan uiteraard voor iedere medewerker verschillend zijn.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven: