Stoptober 2023: feiten en fabels over roken (en de werkvloer)

Aantal keer gelezen:
 1704
Met de actie ‘Stoptober’ proberen ook dit jaar weer veel Nederlanders te stoppen met roken. Over roken bestaan veel feiten en fabels. Wat is er waar over roken (in relatie tot werk) en wat is er niet waar? Wij scheiden de fabels van de feiten. 

Wat is Stoptober?

Misschien weet u niet wat Stoptober is en bent u eerst benieuwd wat het inhoudt. De actie Stoptober wordt ieder jaar in oktober georganiseerd door het Ministerie van Volksgezondheid (VWS), de GGD GHOR, het Trimbos Instituut en verschillende stichtingen. Stoptober begint op 1 oktober. Maar wie later in de maand wil beginnen, kan nog meedoen. Stoptober duurt 28 dagen.

Met Stoptober 2023 Stoppen Met Roken

Feit: een kwart van de Nederlanders rookt

Bijna iedereen weet het: roken is ongezond. In tabaksrook zitten namelijk veel verschillende stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Toch rookt bijna een kwart van de Nederlanders (VZinfo, 2022). Zij kunnen te maken krijgen met negatieve gevolgen voor de gezondheid, zoals schade aan het gebit, meer kans op infecties, een grotere kans op verschillende soorten kanker en meer risico op ernstige ziekten, zoals hart – en vaatziekten (Gezondheidenwetenschap.be).


Fabel: stoppen met roken heeft alleen voordelen op lange termijn            

Als een roker stopt met roken, levert het hem of haar veel op. Sommige positieve gevolgen van het stoppen zijn pas na meerdere jaren merkbaar. Maar er zijn ook voordelen op korte termijn. Iemand die is gestopt met roken heeft na drie dagen namelijk al meer energie en ademhalen gaat makkelijker. Na een maand verbetert de bloedcirculatie en slaapkwaliteit. En na drie tot negen maanden is de longcapaciteit (longinhoud) met 5 tot 10% toegenomen (Gezondheidenwetenschap.be).


Fabel: roken heeft geen gevolgen voor de werkgever           

Iedereen mag zelf bepalen of hij of zij rookt, dus ook uw medewerkers. Toch heeft roken niet alleen invloed op uw medewerkers. Als werkgever kunt u ook te maken hebben met de gevolgen van roken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat rokers gemiddeld 1,9 tot 4% minder productief zijn dan niet-rokers (Trimbos, 2020). Ook verzuimen rokers meer dan niet-rokers. Zij melden zich namelijk gemiddeld 2,89 dagen per jaar meer ziek (Scandinavian Journal of Work, Environment & Health. 2019). Door de lagere productiviteit en het hogere verzuim, kosten rokende medewerkers u als werkgever meer dan niet-rokende medewerkers (Trimbos, 2020).

Fabel: u mag voor uw medewerker bepalen of hij of zij rookt              

Als werkgever wilt u misschien dat uw medewerkers niet roken. Maar u mag dit niet voor hen bepalen. Roken is namelijk een privékeuze; iemand mag zelf bepalen of hij of zij rookt. Weet u niet of een medewerker rookt, dan mag u dat ook niet vragen. Dit valt namelijk onder ‘gezondheidsgegevens’ (Autoriteit Persoonsgegevens, 2015). Daarnaast mag u uw medewerkers niet vragen om te stoppen met roken. U mag hen wel ondersteunen als zij zelf aangeven te willen stoppen met roken.

Feit: stoppen met roken kan lastig zijn door nicotine   

Stoppen met roken kan lastig zijn. In tabaksrook zit namelijk nicotine. Deze stof is verslavend. Het stofje zorgt ervoor dat rokers steeds weer zin hebben in een nieuwe sigaret. Als iemand dan toch probeert te stoppen met roken, kan hij of zij te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Dit zijn geestelijke en lichamelijke klachten die mensen ervaren als zij stoppen met een stof waaraan ze verslaafd zijn. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn slaapproblemen, hoofdpijn of een somber gevoel. Dat maakt stoppen met roken extra lastig. Hulp, steun en begrip vanuit de werkgever kan dan fijn zijn.


Feit: als bedrijf kunt u meedoen aan Stoptober 2023  

Ook als bedrijf kunt u vanaf 1 oktober 28 deelnemen aan Stoptober 2023. Onderzoek laat namelijk zien dat dit net lang genoeg is om de voordelen van het stoppen met roken te merken. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn dan namelijk voorbij. Voor bedrijven die meedoen aan Stoptober is er een website met informatie en tips. Deelnemers kunnen daarnaast zelf een gratis app downloaden die hen begeleiding geeft tijdens het stoppen met roken.

Feit: u kunt uw medewerkers helpen om te stoppen met roken (+ tips) 

Stoppen met roken levert zowel uw medewerker als uw organisatie dus voordelen op. Hoewel u natuurlijk niets voor u medewerker kan en mag beslissen en zorgvuldig moet omgaan met de privacy van uw medewerkers, kunt u hen wel ondersteunen bij het stoppen met roken. Hieronder zetten wij onze tips voor u op een rij. Deze tips kunt u gebruiken tijdens Stoptober 2023, maar natuurlijk ook daarna.

1. Zorg voor een rookvrije werkomgeving

Een rookvrije omgeving moedigt medewerkers aan om niet te roken. Binnen roken is volgens de wet verboden, ook in rookruimtes. Buiten roken mag wel. Als werkgever kunt u ervoor kiezen om uw hele bedrijfsterrein rookvrij te maken. Het is daarbij wel belangrijk dat u dit duidelijk aangeeft en dat u uw medewerkers laat weten waarom u hiervoor kiest.

Whitepaper 'Bewegen tijdens het werk'

Wilt u medewerkers ondersteunen bij het stoppen met roken? Bijvoorbeeld door afleiding te bieden in de vorm van beweging? Bekijk ons whitepaper voor tips om te bewegen tijdens het werk.
Whitepaper aanvragen

2. Begeleiding bieden

Als werkgever kunt u uw medewerker begeleiding bieden. Bijvoorbeeld met een coach. Deze kan uw medewerker één op één of in een groep begeleiden bij het stoppen met roken. Zijn er meerdere medewerkers die willen stoppen met roken? Samen stoppen vergroot de kans op slagen. Collega’s kunnen dan elkaar steunen en motiveren. In combinatie met begeleiding kunt u medicijnen en hulpmiddelen vergoeden die helpen bij het stoppen met roken. Zoals nicotinepleisters of nicotinekauwgom.


3. Communiceren over de begeleiding     

Laat medewerkers weten dat u voor hen klaarstaat als zij willen stoppen met roken. U kunt bijvoorbeeld de begeleiding die u aanbiedt beschrijven in uw personeelshandboek, interne nieuwsbrief en/of op een poster in de kantine. Zo kunnen medewerkers zelf bij u aankloppen als zij hulp nodig hebben.

4. Steun geven      

Naast het geven van begeleiding, kunt u uw medewerker ook steunen op andere manieren. Geef bijvoorbeeld een compliment als iemand een tijdje is gestopt of spreek uw medewerker moed in als het even tegenzit.

5. Afleiding bieden       

Ervaart uw medewerker een moeilijk moment tijdens het stoppen? Als werkgever kunt u afleiding bieden. Bijvoorbeeld door gezonde tussendoortjes aan te bieden. Heeft iemand trek in een sigaret, dan kan hij of zij naar bijvoorbeeld fruit grijpen. Ook beweging kan helpen, zoals een wandeling met een collega.


6. Als bedrijf meedoen aan Stopober 2023        

Tot slot: met uw bedrijf meedoen aan Stoptober. Onderzoek van het Academisch Medisch Centrum (AMC) uit 2017 toont aan dat 70% van alle Stoptober-deelnemers erin slaagt om 28 dagen niet te roken. En bijna de helft van de deelnemers is drie maanden later nog steeds een niet-roker. Volgens de organisatie heeft Stoptober in totaal al 450.000 rokers geholpen om te stoppen met roken. Lees meer over Stoptober 2023 en tips voor u en uw medewerkers op de website van de organisatie.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

 • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

  Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

  Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
  Whitepaper
 • Medewerker Met Winterdepressie Ondersteunen

  Winterdepressie: wat is het en hoe kunt u uw medewerker ondersteunen?

  Iemand met een winterdepressie ervaart vaak iedere herfst en winter depressieve klachten. Dit is vervelend voor uw medewerker en kan ook invloed hebben op het werk. Sazas legt uit wat een winterdepressie is, hoe het ontstaat en hoe u er als werkgever hiermee om kunt gaan.
  Kennisbank