Controleer uw beschikking premie Werkhervattingskas (Whk)

Aantal keer gelezen:
 114

Door een uitspraak van de Hoge Raad geldt de no-riskpolis ook voor ziektewetuitkeringen aan medewerkers die voor een tweede keer in dienst komen binnen vijf jaar. Dit schrijft de Belastingdienst in haar nieuwsbrief Loonheffingen 2024.

Het gaat om de groep medewerkers die:

  • Bij u als werkgever in dienst was met een no-riskpolis, en
  • ziek uit dienst ging, en
  • opnieuw bij u in dienst kwam binnen 5 jaar na de startdatum van de eerste baan, en
  • opnieuw ziek uit dienst is gegaan.

Beschikking whk mogelijk onjuist bij no-riskpolis
Als een medewerker onder de no-riskpolis valt, betaalt UWV bij ziekte een ziektewetuitkering aan de werkgever. Als werkgever loopt u zo minder risico. De no-riskpolis is een aanmoediging om mensen met een (gedeeltelijke) arbeidsbeperking in dienst te nemen en te houden. De no-riskpolis is er voor iedereen met een WIA-uitkering. Maar ook voor medewerkers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn (35-minners) en voldoen aan de voorwaarden van de no-riskpolis.

De uitspraak van de Hoge Raad ging om een medewerker in de uitzendbranche, die minder dan 35% arbeidsongeschikt was.

De Whk-beschikking is misschien verkeerd vastgesteld

Misschien klopt uw Whk-beschikking niet. De Belastingdienst zegt in haar nieuwsbrief dat zij misschien het gedifferentieerd premiepercentage Werkhervattingskas (Whk) over 2024 verkeerd hebben vastgesteld voor middelgrote en grote werkgevers. Want de belastingdienst heeft de gevolgen van de uitspraak nog niet kunnen verwerken.

Kijk daarom uw Whk-beschikking hierop na of vraag aan uw accountant om de beschikking te controleren. Als de Whk-beschikking niet klopt kunt u in bezwaar gaan. Ook kunt u een verzoek om herziening indienen bij de Belastingdienst. Als de Belastingdienst dan een nieuw percentage Whk-premie vaststelt, kunt u de teveel betaalde premie terugvragen. Dit kan via een verzoek tot teruggaaf.

Webinar: ‘WIA'

De no-riskpolis is er voor iedereen met een WIA-uitkering. Wilt u meer weten over de WIA? Onze WIA-experts Marc Breedveld en Sadia Azor vertellen u erover in een webinar.

Wat is de Whk-beschikking?

De Belastingdienst stuurt voor het begin van het nieuwe premiejaar een beschikking of mededeling aan elke werkgever met de voor u geldende premiepercentages WGA en Ziektewet. Het premiepercentage is ‘gedifferentieerd’ omdat deze voor elke werkgever anders kan uitpakken. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met hoe groot het bedrijf is.

Werkgeverscategorieën voor de premieloongrens 2024

Of u een middelgrote of een grote werkgever bent wordt berekend op basis van de totale loonsom. Er wordt gerekend met een gemiddeld premieplichtig loon. Het gemiddelde premieplichtig loon is gebaseerd op gegevens van het Centraal Planbureau (CPB). Het gemiddelde premieplichtige loon is € 37.700,-.

  • Als de loonsom ≤25 maal het gemiddelde premieplichtig loon is, dan wordt een werkgever beschouwd als ‘klein’ (loonsom ≤ € 942.500,-);
  • Als de loonsom > 25 en ≤ 100 maal het gemiddelde premieplichtig loon is, dan wordt een werkgever beschouwd als ‘middelgroot’ (loonsom > € 942.500,- en ≤ € 3.770.000,-);
  • Als de loonsom > 100 maal het gemiddelde premieplichtige loon is, wordt een werkgever beschouwd als ‘groot’ (loonsom > € 3.770.000,-).

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Vrouw in een rolstoel bekijkt informatie op een glazen whiteboard op haar werk

    No-risk polis na 104 weken ziekte

    Als uw medewerker een WIA-uitkering ontvangt van UWV dan krijgt deze een no-riskpolis. Wat is het? Wat zijn de voordelen? En waar moet u op letten?
    Kennisbank
  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • Zieke medewerkers betrokken houden bij bedrijf

    Zo houdt u zieke medewerkers betrokken bij uw bedrijf

    Bij langdurig verzuim is de drempel om weer aan het werk te gaan soms hoog. Hoe houdt u langdurig zieke medewerkers verbonden met uw bedrijf? En hoe kunt u bijdragen aan een succesvolle re-integratie? Een aantal tips.
    Kennisbank