Werkgevers hoeven geen herbeoordeling meer aan te vragen bij tijdelijk 80-100% medisch arbeidsongeschikten

Aantal keer gelezen:
 1208

Is uw medewerker tijdelijk 80-100% medisch arbeidsongeschikt? Vanaf nu zal UWV zelf met uw medewerker een afspraak maken voor een herbeoordeling. Dit gebeurt bij medewerkers met een WGA-uitkering die om medische redenen tijdelijk 80-100% arbeidsongeschikt zijn. Dit maakte UWV eind vorig jaar bekend op haar website.

Geen WGA Herbeoordeling Nodig Bij Tijdelijk Zieke Medewerker

Wat is WGA?

De afkorting WGA staat voor Werkhervatting gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De WGA is bedoeld voor medewerkers die voor een deel nog kunnen werken. Een verzekeringsarts en een arbeidsdeskundige van UWV beoordelen of iemand (deels) arbeidsongeschikt is. Als uit de beoordeling blijkt dat de medewerker voor een deel arbeidsongeschikt is, en dat dit tijdelijk is, kan hij of zij een WGA-uitkering krijgen. Er zijn verschillende soorten WGA-uitkeringen.

Waarom hoeft de werkgever geen herbeoordeling meer aan te vragen?

Er zijn wachtlijsten bij UWV voor de sociaal-medische beoordelingen. Minder herbeoordelingen doen is een van de maatregelen die de overheid neemt om achterstanden bij UWV weg te werken. Want UWV zal alleen een herbeoordeling doen als er iets verandert in de gezondheid van uw medewerker.

Wat betekent de nieuwe aanpak?

 1. U hoeft niet langer zelf een herbeoordeling aan te vragen rond de datum die de verzekeringsarts heeft vastgesteld om de medische situatie van de medewerker opnieuw te bekijken.
 2. Als UWV na het contact met de medewerker beslist dat er iets verandert in de situatie, krijgt u automatisch een kopie van de brief of beslissing.
 3. Zowel u als werkgever en uw medewerker hebben meer duidelijkheid over wanneer de medewerker misschien kan beginnen met re-integreren.

Hoe houdt UWV contact met uw medewerker?

Bij de beoordeling heeft de arts een datum vastgesteld waarop UWV opnieuw contact met de medewerker heeft. Rond deze datum stuurt UWV de medewerker een vragenlijst met vragen over de gezondheid. Daarna heeft de medewerker een gesprek. Na dit gesprek bekijkt UWV of de medische situatie van de medewerker misschien verandert. Als er iets is veranderd, maakt UWV met de medewerker een afspraak voor een herbeoordeling. Omdat de wachttijden voor een herbeoordeling lang zijn, kan dit een tijd duren.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

 • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

  Verzuimprotocol

  Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
  Kennisbank
 • Goed werkgeverschap

  Wat is goed werkgeverschap?

  U hoort de term misschien vaker: goed werkgeverschap. Dit wordt gezien als onderdeel van duurzame inzetbaarheid van personeel. Maar wat maakt u nou een goed werkgever?
  Kennisbank