Ziekteverzuim blijft hoog in het tweede kwartaal van 2022

Het ziekteverzuim bij de overheid en bedrijven was in het tweede kwartaal van 2022 5,4%. Een percentage van 5,4% werd voor het laatst gemeten in 2002. Het verzuim is wel lager dan in het eerste kwartaal van 2022. Toen kwam het percentage uit op 6,3%, het hoogste percentage ooit gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Om de invloed van de zomerperiode uit te sluiten, vergelijkt het CBS de cijfers met dezelfde periode in andere jaren. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat het verzuim een jaar eerder uitkwam op 4,7%. Een ziekteverzuimpercentage van 5,4% betekent dat op duizend dagen dat er gewerkt kon worden, er op 54 dagen verzuim was.
Ziekteverzuim Blijft Hoog In Het Tweede Kwartaal 2022

Meeste verzuim in de zorg

Het afgelopen kwartaal werd het meest verzuimd in de gezondheids- en welzijnszorg (7,5%). Vorig jaar lag het percentage in deze sector op 6,5%. Vergeleken met een kwartaal eerder zijn de cijfers wel lager. Toen kwam het percentage in de verpleging, verzorging en thuiszorg uit op 10,4%. De financiële sector heeft net als de drie maanden ervoor het laagste ziekteverzuim (3,1%).


Grootste stijging in cultuur en recreatie

In vergelijking met vorig jaar is het verzuim is de cultuur-, sport- en recreatiesector het meest gestegen. Maar met 5,1% lag het nog wel onder het Nederlands gemiddelde. In de overige dienstverlening (haarsalons, sauna’s en wasserijen) steeg het verzuim met 1,3% naar 5,6%. In de eerste maanden van 2022 lag het percentage op 6,7%.


Wat betekent dit voor uw klanten?

Verzuim brengt hoge kosten met zich mee. Wist u dat de kosten van een zieke medewerker gemiddeld €300,- per dag bedragen? Deze kosten kunnen nog verder oplopen als de medewerker langer ziek thuis zit. Als accountant kunt u uw klanten adviseren over verzuim en financiële risico’s helpen te voorkomen. In het whitepaper ‘Langdurig ziekteverzuim bij uw klanten voorkomen’ leest u meer over de financiële risico’s en hoe u uw kunt bijstaan bij langdurig ziekteverzuim.