Stappenplan opstellen verzuimbeleid

Met behulp van dit stappenplan kunt u een duidelijk verzuimbeleid opstellen voor uw bedrijf.

Stap 1: De analyse

Allereerst brengt u in kaart hoe het er in uw bedrijf voor staat qua verzuim. Wat is het percentage verzuim binnen het bedrijf? Waar zit het meeste verzuim? Is er sprake van lang, kort of vaak voorkomend verzuim? Is hier een patroon in te herkennen? Kortom: u wilt een beeld vormen van de situatie. Met dit onderzoek krijgt inzicht in de cijfers en worden eventuele problemen duidelijk en zichtbaar.

Verzuimbeleid Sazas Stappenplan

Stap 2: De doelstellingen

Met de gegevens uit het onderzoek gaat u aan de slag om verzuimdoelstellingen op te stellen. Waar moet u dan op letten en wat is belangrijk?

Omschrijf realistische en haalbare doelen. Maak deze doelen tijdgebonden: een periode van een half jaar of een jaar. Richt uw aandacht op het verzuim waar u direct invloed op heeft. U wilt de verzuimcijfers, de meldingsfrequentie en het aantal hoge verzuimers omlaag brengen. Daarnaast is het van belang om het percentage succesvolle re-integraties omhoog te krijgen.

Stap 3: De aanpak

In uw aanpak geeft u aan hoe u denkt het verzuim omlaag te brengen, op welke manier en met welke middelen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld in te zetten op preventie, het voeren van verzuimgesprekken, het voeren van een vitaal personeelsbeleid en goede begeleiding van zieke medewerkers. Let er wel op dat u dit afstemt op de mogelijkheden binnen uw bedrijf. Leg ook duidelijk randvoorwaarden vast. Om te kunnen toetsen of u de verzuimcijfers omlaag brengt, is een goede verzuimregistratie onmisbaar. Daarnaast is het belangrijk om de voortgang ook regelmatig te bespreken binnen directie of MT (als dit van toepassing is). Ziekteverzuimcijfers zeggen trouwens niet alles. Kijk ook naar de personeelsopbouw binnen uw bedrijf op basis van bijvoorbeeld leeftijd, het percentage flexkrachten of het opleidingsniveau. Maak uw voortgang duidelijk zichtbaar binnen uw bedrijf en spreek verantwoordelijken hier regelmatig op aan.

Stap 4: Delen

Goede resultaten mogen gedeeld worden. Want als u op een goede manier, samen met uw medewerkers, ervoor heeft gezorgd dat uw bedrijf gezonder is geworden, dan mag iedereen daar best even bij stilstaan. Het is een geweldige prestatie. Onthoud dus, dat aandacht én zorg voor uw personeel uiteindelijk zorgt voor meer werkplezier én betere omgang met elkaar. Dit verlaagt het verzuim en zo bespaart u op onnodige kosten.

Terug naar Verzuimbeleid

Niet gevonden wat u zocht? Bel of mail: