Populair: op de fiets naar het werk

Nederland is een fietsland. Wist u dat er in Nederland zo’n 32,4 miljoen fietsen zijn (BOVAG & RAI, 2022)? En dat terwijl er ‘maar’ 17,8 miljoen mensen in Nederland wonen (CBS, maart 2023). Steeds vaker gaan mensen op de fiets naar het werk in plaats van met de auto. Het aantal fietsritten naar het werk is in 2022 namelijk met 2 miljoen ritten per week gestegen (Landelijk Reizigersonderzoek). Fietsen is niet alleen gezond, maar brengt ook andere voordelen met zich mee. Uit genoemd onderzoek blijkt ook dat er weer vaker op kantoor wordt gewerkt. In 2022 werden 7,5 miljoen autoritten meer gemaakt dan in 2021. Wel blijft het thuiswerken populair.

Toch kiezen mensen nog regelmatig voor reizen met de auto, ook bij korte ritten. Maar hoe stimuleert u uw medewerkers om vaker op de fiets naar kantoor te komen? En wat zijn de voordelen hiervan voor u als werkgever? Wij geven u een aantal tips.

Fietsen Naar Het Werk Vitaliteit Sazas Verzuimspecialist 1

Waarom fietsen naar het werk?

Bewegen, en dus fietsen, is gezond. Het advies is om elke dag een uur matig intensief te bewegen (Voedingscentrum). Dit betekent dat de hartslag en ademhaling hoger worden, zonder te zweten of buiten adem te raken. Fietsen naar het werk maakt het makkelijker om dit doel te behalen.

Ook voor u als werkgever zijn er voordelen wanneer uw medewerkers op de fiets naar het werk gaan. Medewerkers die op de fiets komen, en hierdoor dus meer bewegen, zijn minder vaak ziek en zijn productiever.


Waarom is fietsen naar het werk gezond?

Weinig bewegen brengt risico’s met zich mee. Nederlanders zitten gemiddeld tien uur per dag. Daarvan wordt gemiddeld 4,6 uur onder werktijd gezeten. Het hangt af van het beroep wat de gemiddelde zittijd is. Bekende risico’s zijn; meer kans op hart- en vaatziekten en vroegtijdig overlijden. Ook zijn er sterke aanwijzingen dat veel zitten de kans op sommige vormen van kanker, diabetes type 2 en depressieve klachten verhoogt (TNO).

Een gezonde leefstijl kan bijdragen aan vitaliteit. Hiermee bedoelen we hoe fit, gezond en energiek iemand zich voelt. Gezonde en vitale medewerkers vormen de kern van ieder bedrijf. Dat maakt vitaliteit een belangrijk onderwerp op de werkvloer. En dat brengt voor u als werkgever verschillende voordelen met zich mee:

  • Medewerkers zijn minder vaak ziek;
  • Medewerkers hebben vaak meer energie;
  • Medewerkers zijn productiever;
  • Medewerkers zijn vrolijker en creatiever;
  • Medewerkers zijn minder gevoelig voor stress of een burn-out.

Fietsen naar het werk draagt bij aan een vitaal leven. Uit onderzoek van TNO blijkt dat medewerkers die naar het werk fietsen gemiddeld zeven dagen per jaar ziek zijn. Opvallend is dat hoe vaker en verder een medewerker naar kantoor fietst, hoe lager het verzuim is. Medewerkers die niet op de fiets komen, zijn gemiddeld acht dagen per jaar ziek.

Whitepaper 'Bewegen tijdens het werk'

Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
Whitepaper aanvragen

Fietsen naar het werk maakt gelukkiger

De fietstocht naar het werk is een fijn moment om te ontspannen. Het geeft uw medewerker de mogelijkheid om de werkdag voor te bereiden. Maar ook om het hoofd leeg te maken ná de werkdag. Ook heeft fietsen invloed op stress. Iemand kan zelf bepalen hoe laat hij of zij naar het werk vertrekt. Doordat er geen sprake is van file, komen medewerkers vaker op tijd op het werk. Uit onderzoek blijkt dat iemand die fietst, gelukkiger is (Natuur & Milieu). Iemand die beweegt, maakt namelijk de hormonen endorfine en serotonine aan. Deze hormonen geven een 'geluksgevoel'.


Minder CO₂-uitstoot

Fietsen is niet alleen gezond voor het menselijk lichaam, maar ook voor het milieu. De gemiddelde CO₂-uitstoot (het vrijkomen van gassen in de lucht) van één kilometer rijden met een normale auto is 0,22 kg (Natuur & Milieu). Tijdens het fietsen komt er geen CO₂-uitstoot vrij. Met fietsen naar het werk wordt de belasting op het klimaat kleiner.


Is fietsen op een elektrische fiets gezond?

De elektrische fiets is populair. Maar wordt iemand hier ook fitter van? Elektrisch fietsen is minder intensief dan fietsen zonder trapondersteuning. Het kost minder moeite om vooruit te komen. Wel is het zo dat mensen met een elektrische fiets vaak langere afstanden afleggen. Het kost minder moeite om te fietsen, dus is het makkelijk om een langere afstand te fietsen. Het Vlaams Instituut Gezond Leven geeft aan dat fietsen met een elektrische fiets net zo gezond is als fietsen met een normale fiets. Terwijl de Nederlandse Fietsbond een elektrische fiets juist afraadt. Het lijkt gezond, maar tijdens fietsen op een normale fiets worden meer calorieën verbrand. Toch is fietsen op een elektrische fiets beter dan niet fietsen. Het is daarom belangrijk om te bespreken wat uw medewerker zelf het prettigst vindt.


Tips om fietsen naar het werk te stimuleren

Als werkgever zijn er een aantal tips die u kunt gebruiken om uw medewerkers te stimuleren om met de fiets naar het werk te komen.

  • Voor kleine afstanden naar bijvoorbeeld een klant een fiets beschikbaar stellen;
  • Een fietskilometervergoeding aanbieden;
  • Het aanbieden van een (huur)fiets van de zaak;
  • Zorgen voor een omkleedruimte, indien mogelijk met een douche;
  • Goede fietsenstalling;
  • Gereedschap als fietspompen en bandenplaksetjes beschikbaar maken;
  • Laadpalen voor elektrische fietsen;
  • Motiveer de medewerker door te laten zien hoeveel kilometers er zijn gereden, hoeveel CO₂-uitstoot er is bespaard en hoeveel er is verdiend door de fietskilometervergoeding;
  • Maak fietsen leuk door bijvoorbeeld mee te doen aan uitdagingen en competities;
  • Geef als werkgever het goede voorbeeld.

 

’Een langs de weg geparkeerde auto neemt zeven keer zoveel ruimte in als een fiets in een fietsenrek. En een auto op een parkeerterrein zelfs zestien keer zoveel.’ (Fietswijzer 3PM, BOVAG, Natuur & Milieu en Anders reizen)


Wat zijn de voordelen voor u als werkgever?

Fietsen naar kantoor is niet alleen gezond voor uw medewerkers en hun omgeving. Ook voor u als werkgever zijn er voordelen. Wist u dat u als bedrijf een ‘Certificering Fietsvriendelijke bedrijven’ kunt aanvragen. Zo laat u aan potentiële nieuwe medewerkers zien dat u een fietsvriendelijke werkgever bent. Andere voordelen om uw medewerkers te stimuleren om naar het werk te fietsen zijn:

  • Fiscale voordelen voor u als werkgever;
  • Uw bedrijf wordt beter bereikbaar;
  • Fietsen nemen aanzienlijk minder parkeerruimte in;
  • Het is een duurzamere optie; u werkt aan het vitaliteitsbeleid, uw mobiliteitsbeleid en kunt zo duurzaamheid stimuleren;
  • Het is onderdeel van uw MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen) activiteiten;
  • Een fietsende medewerker is voor u als ondernemer voordeliger dan medewerkers die met de auto of openbaar vervoer reizen.

Ook interessant voor u:

  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper
  • Webinar Ons Verzuimbeleid En Psychisch Verzuim Sazas

    Opname: webinar 'psychisch verzuim, ontwikkelingen en tips'

    Liesbeth Post, HR manager bij Sazas, neemt u mee in de wereld van (psychisch) verzuim. Wat is de visie van Sazas op verzuim en wat is belangrijk in ons eigen verzuimbeleid? Wat is het verschil tussen mentaal en psychisch verzuim, en welke tips heeft zij waar u direct mee aan de slag kan in uw bedrijf?
    Webinar