Digistress: wat is het en hoe kunt u het voorkomen?

Aantal keer gelezen:
 912
Veel mensen zijn de hele dag veel uren online, zowel op het werk als privé. We lezen het nieuws online, of scrollen door sociale media. Ook op de werkvloer is er heel veel digitale informatie. We zijn steeds meer afhankelijk van digitale middelen. Bij het thuiswerken communiceren we vaker via een scherm. Dit alles kan leiden tot digitale stress. En zelfs tot ziekteverzuim. Digitale stress hangt sterk samen met de werkdruk die medewerkers ervaren als zij altijd ‘aan’ staan. Ook de persoonlijke situatie, zoals bijvoorbeeld stress in het privéleven, speelt mee. Digitale stress wordt ook wel technostress genoemd. Wat kunt u als werkgever tegen digitale stress doen?

Digistress, wat is het en hoe kunt u het voorkomen

Digitale stress kan tot een burn-out leiden

Door de smartphone, de laptop en de tablet staan medewerkers steeds vaker ‘aan’. Ze nemen niet echt de tijd voor ontspanning. Vooral jonge medewerkers kunnen stressklachten krijgen. Voor hen is het vaak lastig om de laptop, smartphone of tablet te laten liggen en even geen e-mails of meldingen te beantwoorden. Een gezonde werk-privébalans komt dan in gevaar. Daarnaast kunnen medewerkers die minder tevreden zijn met hun baan eerder digitale stress ervaren.

Digitale stress kan zelfs één van de oorzaken zijn van een burn-out. Een burn-out heeft meestal met het werk te maken. Het werk stelt namelijk eisen aan medewerkers. Medewerkers die moeite hebben om aan die (digitale) eisen te voldoen, en die niet voldoende ontspanning nemen, kunnen klachten krijgen. En zich daardoor ziek melden. Hoe kunt u als werkgever zorgen dat medewerkers minder ‘aan staan’?


Wat kan een werkgever tegen digitale stress doen?

  1. Zorg voor richtlijnen
  2. Verzorg ondersteuning
  3. Organiseer gesprekken

Whitepaper: Werkstress

Stress is beroepsziekte nummer één. Gemiddeld duurt een ziekmelding door stress 294 (ziekte)dagen. Een burn-out duurt zelfs langer. Lees in onze whitepaper hoe u verzuim door werkstress kunt voorkomen.

1. Zorg voor richtlijnen en geef het goede voorbeeld

Medewerkers durven niet altijd zelf stappen te nemen om minder ‘aan te staan’. Of zij denken dat de werkcultuur nou eenmaal zo is. Geef als werkgever het goede voorbeeld, organiseer gesprekken en zorg voor richtlijnen. Met duidelijke richtlijnen geeft u aan hoe u als werkgever over ‘altijd bereikbaar zijn’ denkt en helpt u medewerkers grenzen te stellen.

Medewerkers hebben soms moeite met het afsluiten van hun digitale werk. Maak daarom bespreekbaar dat een goede werk-privébalans belangrijk is. Ga na hoe het zit met de cultuur op de werkvloer; moet elke e-mail meteen beantwoord worden? Voelen medewerkers zich verplicht om in de avonduren te reageren op een bericht? Maak duidelijk dat dit niet altijd nodig is.





2. Zorg voor ondersteuning om zo digitale stress te voorkomen

Dagelijks worden er veel e-mails verstuurd, aan de ene medewerker meer dan aan de andere. Het kan zijn dat uw medewerkers last hebben van de hoeveelheid e-mails die zij dagelijks ontvangen. Voor medewerkers is het belangrijk dat zij overzicht houden. Als werkgever kunt u uw medewerkers oplossingen bieden en advies geven over hoe zij hiermee om kunnen gaan. Leer medewerkers bijvoorbeeld hoe zij meer structuur kunnen aanbrengen in hun inbox. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van e-mailmappen. Ook kunt u tips geven over het voorrang geven aan taken, het blokken van tijdvakken voor de e-mail of het uitzetten van meldingen. En wat te denken van al die abonnementen op nieuwsbrieven?


3. Organiseer gesprekken over de digitale werkdruk

Organiseer bijeenkomsten over het onderwerp. Zo kunt u met elkaar in gesprek gaan en afspraken maken. Dit kunnen bijvoorbeeld afspraken zijn over het lezen en reageren op e-mails buiten werktijd of in het weekend. Is een e-mail-loze dag op de laatste vrijdag van de maand misschien een goed idee? Laat als werkgever merken dat het inroosteren van pauzes voor wat ontspanning een goed idee is.

Training helpt tegen digistress

Iedereen kent wel de stress als het niet lukt om in te loggen net voor de start van een digitaal overleg. Door digitalisering werken we op een andere manier samen. Daar zijn vaardigheden voor nodig die niet iedere medewerker uit zichzelf heeft. Zo is niet elke medewerker even handig in het gebruik van alle digitale systemen. Medewerkers kunnen bang zijn dat zij niet mee kunnen komen met de nieuwe technologie op het werk. Dit kan ook digistress veroorzaken.

Zorg ervoor dat medewerkers de tijd krijgen om te leren hoe zij een nieuw systeem of programma moeten gebruiken. Een cursus of bijscholing kan daarbij helpen. Als systemen niet goed werken, kan dit onrust veroorzaken. Bekijk ook regelmatig hoeveel tijd medewerkers kwijt zijn met digitale administratieve programma’s. Kost dit teveel tijd? Is het duidelijk voor medewerkers welke programma’s zij moeten gebruiken? Trainen kan uw medewerkers op weg helpen.

Herken op tijd de signalen van een burn-out

Een burn-out zorgt ervoor dat medewerkers opgebrand zijn. Zij hebben een gebrek aan energie, kunnen chronisch moe zijn en presteren minder. De medewerker voelt zich emotioneel uitgeput, en minder betrokken bij de organisatie. De privésituatie kan ook bijdragen aan het krijgen van een burn-out. Voor u als werkgever is het daarom belangrijk om op te letten of medewerkers het thuis moeilijk hebben.

Burn-outs komen vaker voor bij jonge medewerkers die aan het begin van hun loopbaan zitten. Daarnaast komen burn-outs meer voor bij werk dat voor emotionele belasting zorgt, zoals in de zorgsector en het onderwijs.


Oorzaken van digistress

  • Een stroom van inkomende berichten, e-mails en meldingen;
  • Veel digitaal vergaderen;
  • Geen pauzes inplannen tussen digitale vergaderingen;
  • Weinig direct contact met collega’s en veel via digitale omgevingen moeten doen;
  • Een werkcultuur waarin digitaal werken de norm is;
  • Verwachtingen over bereikbaarheid van medewerkers buiten werktijd;
  • Moeite hebben met het afsluiten van de werk e-mail;
  • Geen richtlijnen voor een goede werk-privébalans vanuit de werkgever;
  • Moeite hebben om de digitale programma’s van het werk te gebruiken;
  • Angst voor (digitale) technologie;
  • Bang zijn om fouten te maken in het digitale programma;
  • Geen ondersteuning in het technologiegebruik;
  • Veel afleiding door meldingen;
  • Teveel wachtwoorden voor verschillende programma’s;
  • Te weinig pauze nemen en te weinig beweging tijdens de werkdag.

Brochure TNO
In de brochure van TNO leest u meer over het voorkomen van digitale stress of technostress.

 

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Medewerker Met Schulden

    Steeds meer mensen in de schulden: wat betekent dat voor u als werkgever?

    Duurdere boodschappen, hogere energiekosten en minder spaargeld. Hierdoor komen steeds meer huishoudens in de knel. De verwachting is dat het aantal mensen met schulden toeneemt. De kans is dus groot dat u als werkgever te maken heeft of krijgt met medewerkers met schulden. Wat betekent dit voor u en hoe kunt u uw medewerkers ondersteunen?
    Nieuws
  • Werkstress

    Whitepaper: Werkstress

    In de whitepaper 'Werkstress' leest u niet alleen over de oorzaken van stress. We bieden u ook handvatten om stress bij medewerkers te signaleren en verzuim door stress of een burn-out te voorkomen.
    Whitepaper