Zomertijd 2023: de invloed van het verzetten van de klok op uw medewerkers

Aantal keer gelezen:
 17242
Zondag 26 maart 2023 wordt de klok in Nederland één uur vooruit gezet; de zomertijd gaat dan in. De overgang van wintertijd naar de zomertijd kan zorgen voor lichamelijke en psychische  klachten bij uw medewerkers. Welke klachten zijn dit en hoe kunt hier als werkgever op inspelen?

Zomertijd 2023, De Invloed Van Het Verzetten Van De Klok

Wanneer gaat de zomertijd in?  

Ieder jaar gaat op de laatste zondag van maart de zomertijd in. Dit jaar dus op 26 maart 2023. De klok gaat dan één uur vooruit, officieel om drie uur ‘s nachts. Door het verzetten van de klok wordt het in de ochtend één uur later licht en in de avond één uur later donker.

De zomertijd is niet de ‘standaardtijd’; dat is de wintertijd. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om dezelfde tijd te hebben als onze buurlanden. In de Europese Unie wordt al een paar jaar gesproken over het stoppen met het verzetten van de klok. Maar de Nederlandse overheid heeft hierover nog geen besluit genomen.


Door overgang naar zomertijd minder slaap 

De overgang naar zomertijd heeft verschillende gevolgen voor mensen. Dit heeft te maken met onze ‘biologische klok’. Dit is de interne klok in het lichaam. Deze klok is aangeboren; iedereen heeft deze klok. De biologische klok wordt ook wel de hoofdklok van het menselijk lichaam genoemd. Deze klok is namelijk verantwoordelijk voor heel veel processen in het lichaam. Als de tijd wordt verzet, is de biologisch klok in de war. Dit kan negatieve gevolgen hebben.


Minder slaap heeft gevolgen op de werkvloer

Een belangrijk negatief gevolg dat het werk raakt, is minder slaap. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat iemand op zijn of haar gebruikelijke bedtijd nog niet slaperig genoeg is om te kunnen slapen. Maar ook doordat het lichaam nog niet klaar is voor de dag als de wekker gaat. Te weinig slaap kan zorgen voor vermoeidheid, minder alertheid, weinig motivatie en meer irritatie op de werkvloer. Helemaal voorkomen kunt u deze gevolgen niet. Maar de overgang naar de zomertijd soepeler laten verlopen, kan wel helpen.


Tips voor de overgang naar zomertijd

U en uw medewerkers kunnen de overgang naar zomertijd soepeler laten verlopen en stappen nemen om klachten zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan op de volgende manieren:

1. Klokken direct verzetten

Bij digitale klokken wordt de tijd vaak automatisch aangepast. Heeft u andere klokken op de werkvloer? Verzet de tijd dan direct.

2. Houd het bekende ritme aan

Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan te houden als tijdens de wintertijd. Dit betekent dingen zoveel mogelijk doen op de tijden die u en uw medewerkers gewend zijn. Bijvoorbeeld volgens hetzelfde tijdschema starten met werken en op de gebruikelijke tijden pauze houden.

Whitepaper over bewegen

Hoe krijgt u als werkgever uw medewerkers meer in beweging? Lees het in onze whitepaper 'Bewegen tijdens het werk'.

3. Naar buiten voor daglicht      

Na de overgang naar de zomertijd is het in de ochtend langer donker, terwijl de biologische klok dan licht nodig heeft. Het licht thuis of op kantoor is te zwak voor onze biologische klok. Naar buiten gaan is daarom belangrijk, bij voorkeur in de ochtend na zonsopkomst. Werken uw medewerkers binnen? Pauze houden in de buitenlucht kan helpen.

4. In beweging komen       

Een andere tip is bewegen in de buitenlucht. Misschien kunt u uw medewerkers enthousiast maken voor een rondje wandelen of fietsen naar een klant?

5. Voldoende water drinken

Wie moe is, grijpt misschien als eerst naar koffie. In plaats van koffie, is water aan te raden. Hierdoor blijft het lichaam goed gehydrateerd, waardoor het beter functioneert. Zet bijvoorbeeld kannen water met daarin citroen of munt in de bedrijfskantine.

6. Afwisselende taken

Merkt u dat uw medewerkers moe zijn na het verzetten van de klok? Zorgen voor afwisselende werkzaamheden kan ervoor zorgen dat ze alert blijven.

7. Geen dutjes overdag

Bij sommige bedrijven is er een ruimte waar medewerkers tussendoor een dutje kunnen doen. In de periode dat het lichaam moet wennen aan de nieuwe tijd, wordt geadviseerd om overdag geen dutje te doen. Hierdoor wordt het namelijk lastiger om ’s avonds in slaap te komen.

8. Tips delen in uw interne communicatie

Daarnaast zijn er tips die niet op de werkvloer, maar thuis gebruikt kunnen worden. Als werkgever kunt u deze tips delen in uw interne communicatie. Bijvoorbeeld in uw interne nieuwsbrief, op intranet of op het prikbord in de kantine. Natuurlijk is het aan medewerkers zelf of zij de tips willen gebruiken. Deze tips kunt u bijvoorbeeld delen:

  • Probeer in de nachten na het verzetten van de klok naar bed te gaan op de tijd die u gewend bent;
  • Als de wekker gaat, probeer dan direct op te staan en de gordijnen open te doen;
  • Zorg voor zo min mogelijk licht in de twee uur voor het slapengaan (zoals buitenlicht of fel licht binnen). Door licht bent u alerter, waardoor het moeilijker is om in slaap te komen;
  • Vaste gewoonten voor het slapengaan kunnen helpen. Deze bereiden uw lichaam namelijk voor op de nachtrust. Denk bijvoorbeeld aan het lezen van een tijdschrift of het klaarleggen van kleding voor de volgende dag.
  • Zorg voor ideale omstandigheden in de slaapkamer, zoals een goede temperatuur, weinig geluid, goede ventilatie en zorg dat het voldoende donker is.
  • Heeft u veel moeite met de overgang naar zomertijd? Het geleidelijk verzetten van de klok kan helpen. Bijvoorbeeld door de tijd waarop u gaat slapen en opstaat in de vier dagen voor de zomertijd steeds een kwartier te verzetten.

Overgang naar wintertijd geeft ook klachten

Niet alleen de overgang naar zomertijd geeft klachten. Ook de overgang naar wintertijd heeft invloed op mensen. Sommigen ervaren kort klachten na het verzetten van de klok. Anderen krijgen te maken met een winterdip of hebben last van een winterdepressie. Ook bij de overgang naar wintertijd kunt als werkgever maatregelen nemen. U leest hierover meer in ons artikel over wintertijd.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Minder Verzuim Door Beter Slapen

    Minder verzuim: beter slapen, beter werken

    Slapeloosheid heeft grote gevolgen. Medewerkers met slaapproblemen vallen op de werkvloer niet erg op, maar slecht slapen kan tot serieus ziekteverzuim leiden.  Slaapproblemen hebben invloed op het werk, daarom geven wij u als werkgever  in dit artikel tips voor het tijdig herkennen van slaapproblemen bij uw medewerkers. Ook laten wij zien hoe u hen kunt helpen met beter slapen.
  • Verzuimprotocol Ter Laak Medewerkers

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank