Vermoeidheid bij mensen met Long COVID heeft lichamelijke oorzaak

Aantal keer gelezen:
 294

De aanhoudende vermoeidheid bij patiënten met post-COVID, of ook wel Long COVID genoemd, heeft een lichamelijke oorzaak. Dat toont nieuw onderzoek van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit Amsterdam aan. 'Dat is niet alleen medisch belangrijk, maar ook maatschappelijk', laat Diewke de Haen - directeur van PostCovidNL- weten aan NOS.

Onderzoek gezonde en post-COVID deelnemers

Vermoeidheid na post covid

25 patiënten met post-COVID en 21 gezonde controledeelnemers voerden 15 minuten lang een fietstest uit. Bij mensen met Long COVID zorgt zo’n inspanning voor extreme en vaak langdurige vermoeidheid. De onderzoekers bekeken een week vóór de fietstest en een dag na de test het bloed en spierweefsel van de deelnemers. De ‘energiefabrieken’ van de cellen bleken bij de onderzochte patiënten minder goed te functioneren. Ook produceren deze cellen minder energie.

De gevolgen van post-COVID

Naast vermoeidheid heeft een groot deel van de post-COVID patiënten problemen met de verwerking van prikkels en met concentratie (bron: stichting C-support). Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat 87% van de medewerkers met post-COVID zich hierdoor heeft ziekgemeld. Bijna 1 op de 6 medewerkers verzuimt zelfs langer dan één jaar (UMCG). Long COVID heeft dan ook veel gevolgen voor medewerkers en werkgevers.

Wat kunt u als werkgever doen voor medewerkers met post-COVID?

Normaal gesproken is het goed om uw medewerkers te motiveren om meer te bewegen. Bij mensen met Long COVID is dit juist geen goed idee. 'Klachten kunnen verergeren na fysieke inspanning bij Long COVID-patiënten', legt Brent Appelman - arts-onderzoeker infectieziekten bij Amsterdam UMC - uit. Hij adviseert patiënten om hun fysieke grenzen te bewaken, maar wel aan lichte inspanning te blijven doen. Zo kan het fijn zijn om af en toe een stukje te wandelen. Hier kunt u als werkgever rekening mee houden. Denk verder aan de volgende tips:

  • Zorg dat de medewerker voldoende tijd krijgt om te herstellen;
  • Gaat de medewerker weer aan het werk, bespreek dan samen met welke taken de medewerker als eerste kan beginnen;
  • Bespreek samen met de medewerker en de bedrijfsarts of er aangepast werk mogelijk is.

Omgaan met Long COVID bij uw medewerkers

Om uw medewerkers met post-COVID zo goed mogelijk te kunnen begrijpen en ondersteunen is het fijn om u in te lezen. Lees meer over de diverse klachten die ontstaan bij long covid en hoe u hierbij kunt helpen. Kijk ook alvast welke vormen van loondoorbetaling bij ziekte er zijn en welke vorm bij u en uw bedrijf past.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Trenddocument - Verzuimtrends 2024

    Trenddocument: Verzuim­trends voor 2024

    Als werkgever wilt u verzuim zoveel mogelijk voorkomen en verminderen. Weten wat er speelt op het gebied van ziekteverzuim, kan dan helpen. Daarom zetten wij, als verzuimspecialist, de verzuimtrends voor 2024 voor u op een rij.

    Whitepaper
  • Minder Verzuim Door Beter Slapen

    Minder verzuim: beter slapen, beter werken

    Iedereen slaapt weleens minder goed. Iemand die een nachtje minder goed slaapt, is overdag moe, gevoelig en minder gemotiveerd. Maar langdurige slapeloosheid heeft veel grotere gevolgen, die minder opvallen en tot serieus verzuim kunnen leiden. Slaapproblemen hebben dus invloed op het werk. Voor u als werkgever is het daarom een belangrijk onderwerp.
    Kennisbank