Zomertijd 2024: deze invloed heeft het verzetten van de klok op uw medewerkers

Aantal keer gelezen:
 6641

Zondag 31 maart gaat de zomertijd in. Maar let op: de overgang van wintertijd naar de zomertijd kan zorgen voor lichamelijke en psychische klachten bij uw medewerkers (RIVM). In dit artikel leest u welke klachten dit zijn en hoe u hier als werkgever op in kunt spelen.

Zomertijd 2023, De Invloed Van Het Verzetten Van De Klok

Waarom is er een zomertijd?

De zomertijd is niet de ‘standaardtijd’; dat is de wintertijd. De zomertijd werd in 1977 ingevoerd om dezelfde tijd te hebben als onze buurlanden. De zomertijd zorgt ervoor dat het ’s morgens een uur later licht is, en ’s avonds een uur later donker. Veel Europese landen hebben de zomertijd ooit ingevoerd om energie te besparen (Rijksoverheid). In de Europese Unie wordt al een paar jaar gesproken over het stoppen met het verzetten van de klok. Dit omdat het mogelijk negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid. De Nederlandse overheid heeft nog geen besluit hierover genomen.

Wanneer gaat de zomertijd in en kunt u dan langer of korter slapen?

Ieder jaar gaat op de laatste zondag van maart de zomertijd in. Dit jaar dus op 31 maart 2024. De klok gaat dan 1 uur vooruit, officieel om 2 uur ‘s nachts. Dat betekent dat u die nacht een uur korter kunt slapen.

Voordelen en nadelen van de zomertijd

De overgang naar de zomertijd kan verschillende gevolgen hebben. Voor sommigen is het fijn dat het ‘s avonds een uurtje langer licht is. Na een werkdag in het donker naar huis fietsen of sporten hoeft dan niet meer. Ook kunnen de lampen thuis nog even uit blijven. Toch heeft het verzetten van de klok ook nadelen. Dit heeft te maken met onze ‘biologische klok’. Deze interne biologische klok wordt ook wel de hoofdklok van het menselijk lichaam genoemd. Dit systeem is namelijk verantwoordelijk voor heel veel processen in het lichaam (Nederlands Herseninstituut). Als de tijd wordt verzet, is de biologische klok, ofwel het natuurlijke ritme, in de war. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

Slecht slapen heeft gevolgen op de werkvloer

Een belangrijk negatief gevolg van de zomertijd dat het werk raakt, is minder slaap. Dit wordt bijvoorbeeld veroorzaakt doordat iemand op zijn of haar gebruikelijke bedtijd nog niet slaperig genoeg is om te kunnen slapen. Maar ook doordat het lichaam nog niet klaar is voor de dag als de wekker gaat.

Na de overgang naar de zomertijd slapen mensen tijdelijk korter en hebben zij een minder regelmatig ritme. Ook voelen zij zich slaperiger en minder goed in hun vel (RIVM). Te weinig slaap kan zorgen voor vermoeidheid, minder alertheid, weinig motivatie en meer irritatie op de werkvloer. Helemaal voorkomen kunt u deze gevolgen niet. Maar de overgang naar de zomertijd soepeler laten verlopen, kan wel helpen.

Whitepaper 'Bewegen tijdens het werk'

Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.

Tips voor werkgevers rond de overgang naar de zomertijd in 2024

U kunt als werkgever de overgang naar de zomertijd in 2024 soepeler laten verlopen voor uw medewerkers om klachten zoveel mogelijk te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:

1. Verzet de klok direct

Bij digitale klokken wordt de tijd vaak automatisch aangepast. Heeft u andere klokken op de werkvloer? Verzet de tijd dan direct.

2. Houd het bekende ritme aan

Probeer zoveel mogelijk hetzelfde ritme aan te houden als tijdens de wintertijd. Dit betekent dingen zoveel mogelijk doen op de tijden die u en uw medewerkers gewend zijn. Bijvoorbeeld volgens hetzelfde tijdschema starten met werken en op de gebruikelijke tijden pauze houden (Slapen.info).

3. Naar buiten voor daglicht     

Na de overgang naar de zomertijd is het in de ochtend langer donker, terwijl de biologische klok dan licht nodig heeft om goed wakker te worden. Naar buiten gaan wanneer het eenmaal licht is, is daarom belangrijk (NSWO). Werken uw medewerkers binnen? Pauze houden in de buitenlucht kan helpen.

4. In beweging komen      

Een andere tip is bewegen in de buitenlucht. Misschien kunt u uw medewerkers enthousiast maken voor een rondje wandelen tijdens de pauze of de fiets te pakken naar een klant?

5. Afwisselende taken

Merkt u dat uw medewerkers moe zijn na het verzetten van de klok? Zorgen voor afwisselende werkzaamheden kan ervoor zorgen dat ze alert blijven.

6. Geen dutjes overdag

Bij sommige bedrijven is er een ruimte waar medewerkers tussendoor een dutje kunnen doen. In de periode dat het lichaam moet wennen aan de nieuwe tijd, wordt geadviseerd om overdag geen dutje te doen. Hierdoor wordt het namelijk lastiger om ’s avonds in slaap te komen (Slapen.info).

Meer lezen over dit onderwerp

Ook buiten de overgang naar de zomertijd kunnen uw medewerkers last hebben van slaapproblemen. Slapeloosheid kan leiden tot meer verzuim. Het is dus belangrijk hier als werkgever op te letten. In het kennisbankartikel ‘Minder verzuim: beter slapen, beter werken’ leert u de signalen van slecht slapende medewerkers kennen. Ook leest u hoe u medewerkers kunt ondersteunen om beter te slapen.

Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.

Gepubliceerd op:
 
Meer weten over verzuim? Meld u aan voor één van onze nieuwsbrieven:

Ook interessant voor u:

  • Medewerkers van een kwekerij bekijken het verzuimprotocol

    Verzuimprotocol

    Het verzuimprotocol wordt ook wel ‘verzuimreglement’ of ‘spelregels verzuim’ genoemd. Bedrijven zijn volgens de Wet verbetering poortwachter verplicht er een te hebben. Bekijk hier de checklist en download een voorbeeld.
    Kennisbank
  • Whitepaper Meer bewegen tijdens het werk - Sazas

    Whitepaper: Bewegen tijdens het werk

    Wist u dat Nederlanders kampioen zitten zijn? Nederlanders zitten gemiddeld 10 uur per dag. Hoe kunt u medewerkers motiveren om meer te bewegen tijdens het werk? In de whitepaper 'Bewegen tijdens het werk' leest u er meer over en geven we tips.
    Whitepaper
  • Werkgeluk Heeft Voordelen Voor Werkgevers

    Werkgeluk vergroten in uw organisatie? Sazas geeft 3 tips

    Werkgeluk klinkt misschien als iets wat alleen belangrijk is voor uw medewerkers. Maar ook voor u als werkgever heeft het voordelen. Wist u bijvoorbeeld dat medewerkers die gelukkig zijn met hun werk, minder vaak ziek zijn? In dit artikel vindt u informatie over werkgeluk en geven wij 3 tips om het werkgeluk te verhogen.
    Kennisbank